Filistinli yönetmenler Dostluk Film Festivali'nde buluşacak

Filistinli yönetmenler Dostluk Film Festivali'nde buluşacak

Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali, 4-7 Ekim tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Bu yılki etkinlik, Filistinli yönetmenlerin eserlerini izleyiciyle buluşturacak. Festival, Filistinli şair Mahmud Derviş anısına “İnsani Bakış” bölümünü sunacak ve Gazze'deki insanlık dramını öne çıkaracak. Cannes ödüllü Filistinli yönetmen Michel Khleifi, festivalin Master Class dersini verecek.

Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali, bu yıl 4-7 Ekim tarihlerinde İstanbul'da sinemaseverlerle buluşacak. Festival, dünyanın dört bir yanından gelen Filistinli yönetmenleri bir araya getirerek, Filistin sinemasının önemli yapıtlarını izleyicilere sunacak.

Festival, Filistinli şair Mahmud Derviş’in anısına gerçekleştiriliyor ve bu yıl 'İnsani Bakış' bölümü, Gazze’deki insani krize dikkat çeken yapımlara yer verecek. Festivalin en dikkat çekici etkinliklerinden biri, Cannes’da ödül kazanan ilk Filistinli yönetmen Michel Khleifi’nin vereceği Master Class olacak.

Festival süresince, Filistinli yönetmenlerin filmlerinden oluşan özel bir seçki gösterime sunulacak. Yönetmenler ayrıca panel, söyleşi ve diğer etkinliklerde sinemaseverlerle bir araya gelecek. İşte festivalde yer alacak bazı Filistinli yönetmenler ve eserleri:

  • Michel Khleifi: 1987 Cannes Film Festivali'nde ödül alan ilk Filistinli yönetmen. Festivalde, sinema dünyasındaki deneyimlerini ve Filistin sinemasını ele alacak.

  • Hany Abu Assad: ‘Bethelem’ (Beytüllahim) ve ‘Ömer’ filmleriyle tanınan Abu Assad, 2014’te ‘Ömer’ filmiyle Oscar’a aday gösterilmişti. Avrupa film festivallerinde birçok ödül kazanmış.

  • Farah Nabulsi: Batı Şeria’daki Filistinli ve İsrailli çatışmasını bir baba-kız hikayesi üzerinden anlatan kısa filmi, Oscar’a aday gösterilmiş ve BAFTA’da ‘En İyi Kısa Film Ödülü’nü kazandı.

  • Amin Nayfeh: ‘200 Metre’ filmiyle, İsrail’in Batı Şeria’yla arasına ördüğü duvarla ikiye ayrılan bölgedeki Filistinli bir ailenin zorluklarını beyazperdeye taşıdı.

  • Ahmad Salih: Stop-motion tekniği ile tanınan Salih, ‘ANYN-İkinci Gözüm’ ile 2016’da ‘En İyi Yabancı Animasyon’ dalında Oscar Öğrenci Akademi Ödülü’nü kazandı.

  • Annamarie Jacir: ‘Oblivion Theory’ filmi ile 2021’de Berlinale Ortak Yapım Pazarı’nda En İyi Film Ödülü’nü kazanan Jacir, İsrail işgaline karşı Birinci İntifada dönemini ele alıyor.

  • Nevres Salih: ‘Al-Qeeq’ adlı kısa filmi ile tanınan Salih, 69. Cannes Film Festivali’nde gösterildi ve gazeteci Muhammed el-Kıyk’ın açlık grevini konu alıyor.

  • Mohammed Almughanni: Sosyo-politik yaşamı konu alan ve Clermont-Ferrand Uluslararası Kısa Film Festivali’nde ‘Uluslararası Grand Prix’ ödülünü kazanan Almughanni, ırksal adalet ve savaşlar üzerine odaklanıyor.

  • Rashid Masharawi: ‘From Ground Zero’ projesi ile Cannes Film Festivali’nde Gazze’de savaş sırasında çekilen kısa filmlerle protesto gösterisi düzenleyen Masharawi, festivaldeki katkılarıyla dikkat çekiyor.

Festival, İstanbul Sanat Paylaşım Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle düzenleniyor. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Zeytinburnu Belediyesi gibi birçok kurumun desteğiyle gerçekleştirilen festival, 'Ana Yarışma', 'Kırk Yıllık Hatır' ve 'İnsani Bakış-Filistin' bölümleriyle sinemaseverlerle buluşacak. Başvurular, 23 Ağustos’a kadar 'dostlukfilmfestivali.com' adresinden yapılabilir. Türk yapımları ve Filistin temalı yapımlar ücretsiz başvurabiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN