Fail elde kanıtlar 'bulut'ta

Fail elde kanıtlar 'bulut'ta

8 yaşında vahşice hayattan koparılan Narin Güran’ın ölümüne ilişkin soruşturmada kritik aşamaya ulaşıldı. Emniyette, tutuklu amca Salim Güran’ın fail olduğuna dönük kanaat güçlendi. Ancak somut kanıt elde edilebilmesi için Güran’ın telefonundan sildiği WhatsApp yazışmaları ABD merkezli şirketten istendi. Bulut adı verilen sanal depolama alanında tutulan kayıtlar kilit hale geldi.

AMCA GÜRAN’A JANDARMA SORUSU: NARİN’İN BABASI MISINIZ?

Diyarbakır’da 19 gün sonra cansız bedeni bulunan Narin Güran’ın ölümüne ilişkin soruşturmada savcılık 24 şüpheli için ek gözaltı süresi kararı aldı. Narin’in cesedini gömdüğünü itiraf eden Nevzat Bahadır’ın ise ek ifadesi alındı. Bahadır “Cesedi çuvala koyarken Salim Güran bana mısırı hasat ettikten sonra para vereceğini söyledi” dedi. Salim Güran ise cesedin bulunmasından önceki ifadesinde ‘Narin’in babası mısınız?’ sorusuna Yok öyle bir şey’ yanıtını verdi.

DİYARBAKIR SAVCILIĞI ABD’Lİ ŞİRKETTEN YAZIŞMALARI İSTEDİ

Soruşturma ekipleri Narin’in cesedinin taşındığı araçta bir kişinin daha olabileceği ihtimali üzerinde dururken aile üyelerinin sildiği cep telefonu kayıtları soruşturmanın seyrinde belirleyici hale geldi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, WhatsApp şirketine yazı yazarak amca Salim Güran dahil aile üyelerinin silinen yazışmalarını istedi. ABD’den gelecek yanıtın, yargı aşamasından önce dosyaya somut kanıt konulmasında büyük önem taşıdığı belirtildi.

1kapak-004.jpg

HER ŞEY APAÇIK ORTADA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gazetecilerin “Aileye başsağlığı dilemediniz. Bir şüphe mi var?” sorusuna dikkat çeken yanıt verdi. Yerlikaya “Oldukça açık, daha fazla bir şey demeye gerek yok. Herkesin okuduğu zaman anladığı, hissettiği bir durum. Tekrar anlatmaya gerek var mı? İnşallah bir daha insanlığımızdan utanacağımız tablo ile karşı karşıya gelmeyiz” dedi.

1109krt01a-tum.jpg

FAİL BELLİ SIRA DELİLDE

8 yaşındaki Narin Güran’ın 18 gün sonra katledilmiş halde bulunmasına ilişkin soruşturmada anne baba, ağabey dahil 25 kişi hakkındaki gözaltı süresi uzatıldı. Diyarbakır Başsavcılığı da vahşeti aydınlatacak denilen amca Salim Güran dahil bütün aile üyelerinin silinmiş WhatsApp yazışmalarını ABD’li şirketten istedi. Emniyet yetkilileri ve İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın açıklamaları ise failin belli olduğunu ancak cinayetin delillendirme işleminin devam ettiği kanaatini oluşturdu.

Diyarbakır Bağlar’a bağlı Tavşantepe’de 21 Ağustos günü ortadan kaybolmasından 18 gün sonra cansız bedeni bir çuvalın içerisinde Eğertutmaz Deresi’nde bulunan 8 yaşındaki Narin Güran’ın soruşturmasına ilişkin detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Arabadaki DNA tespiti sonrası gözaltına alındığı sırada ifadesi alınan amca Samim Güğran’a jabdarma “Babası olma olasılığınız var mı, siz mi öldürdünüz?” sorusunu da sorduğu öğrenildi.Salim Güran’ın 11 sayfalık ifadesinin bir bölümünde soraya “Yoktur. Yok öyle bir şey” yanıt verdi. Jandarma ayrıca “Narin Güran’ı siz mi öldürdünüz?” diye sordu. Güran bu soruya da “Yok öyle bir şey ben öldürmedim” diye yanıt verdi. Jadarma amcaya ‘Amcalarının tamamının arabası varken, Narin neden sizin arabanıza biniyor? Sizin kullandığınız araçta neden diğer yeğenlerinizin DNA’sı çıkmıyor da sadece Narin’in DNA’sı çıkıyor? Bunu açıklar mısınız?’ sorularını da yöneltti. Amca ‘Ben bunu açıklayamam’ dedi.

İLK İFADESİNİ TARTIŞMAYA AÇTI

Amca Salim Güran’ın mahkemedeki ifadesinin tam metni de ortaya çıktı. Mahkemedeki sorgusunda Narin’i öldürmediğini iddia eden Güran, olayı saat 20.00 sıralarında duyduğunu iddia etti. Habertürk muhabiri Mustafa Şekeroğlu’nun haberine göre, amca, mahkemede verdiği ifadelerde suçlamaları reddetti. Güran “Ben bu hususta kollukta ve savcılıkta ifade vermiştim, benim ifadem alındığında uykusuzdum, açtım. Bu nedenle ifademin doğru olup olmadığını bilmiyorum” diyerek verdiği önceki ifadelerin güvenirliğini sorguladı. Güran, gün içerisinde neler yaptığını detaylıca anlatsa da mahkeme bu anlatımları çelişkili buldu. Özellikle Narin’in kaybolduğu gün tarlada olduğunu ve kuzenleriyle birlikte çalıştığını ifade eden Güran, köye geri dönüşünde Narin’in kaybolduğunu öğrendiğini iddia etti.

İTİRAFÇIYA JANDARMADAN 35 SORU

Narin’in cesedini Amca Salim Güran’ın isteğiyle dere yatağına gömdüğünü söyleyen Nevzat Bahtiyar’a jandarma sorguda 35 soru sordu. Bahtiyar, Narin’in geçen hafta tutuklanan amcası Salim Güran hakkında “Cesedi çuval içerisinde bana verdi. ‘200 bin TL veririm’ dedi. Çuvalı dereye götürdüm” itirafında bulundu. Jandarma Bahtiyar’a “Salim Güran size vaat ettiği parayı verdi mi vermedi ise ne zaman verecekti?” diye sordu. Bahtiyar “Bana para vermedi. Cesedi çuvala koyar iken bana mısırı hasat ettikten sonra vereceğini söyledi” dedi. Bahtiyar ‘Salim Güran battaniyeye sarılı şekilde size cesedi verdiği zaman cesedin Narin Güran’a ait olduğunu biliyor muydunuz?’ sorusuna ‘Beraber çuvala koyduğumuz esnada Narin Güran’ın olup olmadığını anlamadım fakat dere yatağına geldiğim zaman çuvalı bağladığım esnada cesedin Arif in kızı Narin Güran’ın olduğunu anladım’ cevabı verdi.

CESEDİ DERE YATAĞINA GÖMEN ADLİYEDE

Salim Güran’dan korktuğu için önce ifade verömedğini belirten Bahtiyar, amcanın arabasında bir ikinci kişi olup olmadığını hatırlamadığını ancak Narin’in üzerindeki kıyafetleri tüm etaylarıyla anlatması, o sırada tutuklu olan amca için ‘koktuğum için ifade vermedim’ demesi ifadede çelişki olarak değerlendirildi. Bahtiyar mahkemeye sevkedildi.

KIRMIZI ARABADAKİ İKİNCİ KİŞİ ARAŞTIRILIYOR

Öte yandan daha önce kolundaki ısırık nedeniyle gözaltına alınıp serbest bırakılan ağabey Enes Güran’ın gözünün altında morluk ve sırtında tırnak izlerinin olduğu ortaya çıktı. Narin’i gömdüğünü itiraf eden Bahtiyar’ın oğlu Ferhat Bahtiyar ise, şunları söyledi: “Şu ana kadar babamın tek bir hareketinden şüphelenmedik. Babam aramalara katıldı, aileyle birlikte günlerce Narin’i aradı. Şoktayız ne diyeceğimizi bilemiyoruz.” Narin Güran’ın katledildikten sonra taşındığı kırmızı otonun arka koltuğunda ikinci bir kişinin olduğu ihtimali üzerinde duruluyor. Ekipler, bu kişinin kimliğini belirlemeye çalışıyor. Jandarma, araçta başka bir kişinin bulunma ihtimaline karşı soruşturmayı genişletirken, bu kişinin kimliğini tespit etmek amacıyla telefon sinyalleri üzerinden de incelemeler yürütülüyor.

'NARİN’İN AİLESİNE NEDEN TAZİYE YOK? OLDUKÇA AÇIK BİR ŞEY DEMEYE GEREK YOK'

1kapak-005.jpg

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Bakanlar Toplantısının ardından Narin cinayetine ilişkin yaptığı açıklama dikkat çekti. Gazetecilerin “Başımız sağ olsun dediniz, aileye baş sağlığı dilemediniz” sorusunun üzerine ise Yerlikaya, şu cevabını verdi: “Oldukça açık yani daha fazla bir şey demeye gerek yok. Yani herkesin okuduğu zaman, anladığı, hissettiği bir durum. Tekrar anlatmaya gerek var mı? İnşallah bir daha insanlığımızdan utanacağımız tablo ile karşı karşıya gelmeyiz.”

KATİLİ SİLİNEN WHATSAPP YAZIŞMALARI GÖSTERECEK

Narin Güran’ın amcasının telefonundan silinen WhatsApp mesajları için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Başsavcılık Amca Salim Güran dahil aile bireylerinin olay gününe lişkin silinan WhatsApp mesajlarını talep etti. Yazışmaların cinayeti aydınlatacağı belirtiliyor. Halk TV muhabiri Ferit Demir ise Whatsapp’ın Narin Güran’ın amcası Salim Güran’ın telefonundan silinen mesajları vereceğini duyurdu. WhatsApp’ın mesjlara ilişkin talebi kabul ettiği ve Adalet Bakanlığı’na yazışmaları bildirileceği açıklandı. Demir, itirafçı Nevzat B.’yi ihbar eden kişinin aileden biri olduğunu bildirdi.

GEÇEN AY ÖLDÜRÜLENLERİN EN AZ YÜZDE 18’İ ÇOCUKTU

Narin Güran’ın katilini bulmak için çalışmalar devam ederken Narin’in de kaybolduğu ağustos ayında, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre 33 kadın, katledildi. Geçtiğimiz ay öldürülenlerin en az yüzde 18’i ise çocuk. Öte yanan Adalet Bakanlığı’nın raporuna göre, çocukların cinsel istismarı gerekçesiyle 2023’te 40 binden fazla yeni dosya açıldı. Bu dosyalarda 36 bin 275 şüpheli yer aldı. 2015-2023 arasında ‘çocukların cinsel istismarı’ suçuna ilişkin açılan dosya endeksiyse yüzde 94 arttı. Dosya endeksinin 2015’ten itibaren 100 olarak kabul edildiği raporda, 2023 yılındaki endeks sekiz yılda 194’e yükseldi. Yıllara göre ‘çocukların cinsel istismara’ maruz kaldığı dosya endeksinde en yüksek oran 2022’de 219 olarak kaydedildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN