Kıdem tazminatı kaldırılıyor mu? Binlerce çalışanı yakından ilgilendiren karar: Artık bu şekilde yapılacak

Kıdem tazminatı kaldırılıyor mu? Binlerce çalışanı yakından ilgilendiren karar: Artık bu şekilde yapılacak

Binlerce çalışanı yakından ilgilendiren karar! Kıdem tazminatı kaldırılıyor mu? Yeni alınan kararla birlikte artık bu şekilde olması planlanıyor...

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Program kapsamında, çalışanlar için büyük bir değişiklik öngörülüyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, kıdem tazminatını emekli maaşı ile birleştirerek, emeklilikte ek bir gelir sunmayı amaçlıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan Orta Vadeli Program, bu sistemi devreye sokarak işçilerin çalışma sürelerine göre hak ettikleri kıdem tazminatını emekli maaşıyla birlikte alabilmelerini sağlayacak.

OTOMATİK KATILIM SİSTEMİ GELİŞTİRİLİYOR

5000 TL emekli ikramiyesini Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) olanlar alacak mı? - Son Dakika Ekonomi Haberleri

Programın bir diğer önemli maddesi ise Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işveren katkısı ile yeniden yapılandırılmasıdır. Bu sistemin, işçilerin emeklilikte ek gelir sağlayacağı ikinci basamak bir emeklilik sistemi haline dönüştürülmesi hedefleniyor. Böylece işçiler, hem mevcut emeklilik maaşlarını hem de kıdem tazminatı ile oluşturulan tamamlayıcı maaşı alabilecek.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ NEDİR?

Merkez Bankası'ndan nakit avans hamlesi | Ekonomi Haberleri

Bu yeni sistemde, işverenler işçilerin kıdem tazminatını her ay belirli bir tutar olarak sisteme aktaracak. İşçiler, emekli olduklarında bu birikmiş tutarı aylık maaşlarına ek olarak tamamlayıcı maaş şeklinde alabilecekler. Böylece kıdem tazminatı, emekli maaşına katkı sağlayan bir sistem haline gelecek. Ayrıca, bu sistemle birlikte kıdem tazminatının mevcut uygulamanın yerine geçmesi planlanıyor.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR VE NASIL HESAPLANIR?

SGK toplu para ödemesi yapıyor: Başvuran alıyor! 6 bin TL... - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

Kıdem tazminatı, bir işçinin çalıştığı süre boyunca emeğinin karşılığı olarak işvereni tarafından ödenen yasal bir hak olarak tanımlanır. İşçiler, her çalıştıkları yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatına hak kazanır. Bu ödeme, Gelir Vergisi Kanunu’nun 25. maddesi gereğince gelir vergisinden, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 77. maddesi uyarınca da sigorta priminden muaf tutulur. Böylece kıdem tazminatı kesintisiz bir şekilde işçiye ödenir.

Yeni Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile birlikte kıdem tazminatının hem emeklilik döneminde ek bir gelir kaynağı olması hem de işçiler için daha güvenli ve düzenli bir ödeme sistemi sunması planlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN