Kira fiyatlarında taşlar yerinden oynadı! Öğrenciler geldi talepler patladı: İstanbul, Ankara, Eskişehir'de bu fiyatları buluyor

Kira fiyatlarında taşlar yerinden oynadı! Öğrenciler geldi talepler patladı: İstanbul, Ankara, Eskişehir'de bu fiyatları buluyor

KYK yurtlarının doluluk oranının yüksekliği ve öğrenci talebinin artması, büyük şehirlerde kiralık daire fiyatlarını rekor seviyelere taşıdı. İstanbul, Ankara, Eskişehir ve diğer illerdeki kira artışlarıyla ilgili en güncel bilgiler Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı'dan geldi. İşte detaylar…

Yeni eğitim dönemiyle birlikte yükseköğrenim gören öğrencilerin barınma telaşı başladı. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarının kapasitesinin yüzde 88 oranında dolması, aileleri özel yurtlar ve kiralık daire arayışına yönlendirdi. Artan talep, özellikle büyük şehirlerde kira fiyatlarının yükselmesine neden oldu. İstanbul, Ankara ve Eskişehir gibi şehirlerde kiralık dairelerin fiyatları ne durumda?

yeni-proje-7.jpg

KİRA FİYATLARINDA YÜKSELİŞ EĞİLİMİ

2024-2025 eğitim yılı için KYK yurtlarında kapasitenin yüzde 88'i dolarken, bu durum öğrenci ve ailelerin kiralık dairelere yönelmesine neden oldu. Türkiye genelinde 81 ilde toplam 987 bin kapasiteli KYK yurtlarında yerleşme oranı arttı. Yaklaşık 7 milyon öğrencinin 3,5 milyonu yaşadığı şehirden farklı bir şehirde eğitim görmekte ve bunların yaklaşık 2 milyonu barınma sorununu özel yurtlar ve kiralık dairelerle çözmeye çalışıyor.

İSTANBUL'DA KİRA FİYATLARI ZİRVEYE ÇIKTI

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı'nın verdiği bilgilere göre, kiralık dairelere olan talep artışı İstanbul'daki kira fiyatlarını etkiledi. İstanbul'da kiralık dairelerin ortalama fiyatları 23 bin liradan başlıyor. Bu durum, öğrencilerin ve ailelerin bütçelerini zorlaştırıyor.

yeni-proje-8.jpg

ANKARA VE ESKİŞEHİR'DE DURUM NEDİR?

Ankara'da ortalama kira fiyatları 18 bin lira civarına ulaşırken, Eskişehir, Sakarya ve Erzurum gibi diğer şehirlerde bu rakam 14-15 bin lira aralığında değişiyor. Bu artışlar, öğrencilerin ve ailelerinin barınma konusunda daha fazla bütçe ayırmalarına neden oluyor.

Kredi Yurtlar Kurumu kapasitesine ilişkin de konuşan Özelmacıklı, ‘‘KYK tarafında sonuçlar açıklandı. KYK yurtlarının yüzde 88 oranında kapasitesi doldu. Toplam 7 milyon öğrencimiz eğitimine devam ediyor. Bu rakamın yarısı yani 3,5 milyonu kendi illerinin dışında okulda okuyor. Yaklaşık 2 milyon öğrenci özel yurtlar ve konutlara yerleşecek. Bazı mal sahipleri öğrencilere konut kiralamaktan çekiniyor. Öğrencilerin dönem dönem değişmesi nedeniyle ev sahipleri öğrencilere konut kiralamaktan çekinebiliyor’’ ifadelerini kullandı.

yeni-proje-9.jpg

''FAZLA TALEP KİRA FİYATLARINI ARTIRDI''

Son dönemde konut arzının yeteri kadar karşılanmadığını, yüksek talepten dolayı kira fiyatlarının arttığını belirten Özelmacıklı, ‘‘Eylül ayı boyunca öğrencilerin ev arama telaşı devam ediyor olacak. Bu dönemde konut yeteri kadar üretilemediği için yüksek talepten dolayı kira fiyatları artabiliyor. Yüksek fiyatlar ailelerin bütçelerini zorluyor. Bu dönemde 3-4 arkadaş birleşerek daire kiralayıp yüksek kiraları bölüşebilir. Ailelerin kiralama yapacağı muhatabın ev sahibi olup olmadığına dikkat etmeli. Depozito ve benzeri bedeller ödenirken kanuni şartlara uyulma konusu da aileler tarafından incelenmeli. Öğrenciler bu dönemde doğru ev doğru arkadaş kriterlerini uyarsa daha rahat ederler’’ dedi.

Ortalama kira ve özel yurt fiyatlarından da bahseden Özelmacıklı, ''Örneğin Eskişehir, Sakarya, Erzurum’da kira fiyatları 14-15 bin lira gibi seviyelerden başlıyor. Ankara’da ortalama 17-18 bin lira, İstanbul’da ise ortalama 22-23 bin lira kira fiyatları mevcut. Öğrenciler merkezi yerleri tercih ediyor, bu nedenle fiyatlar çok daha yüksek rakamlara da çıkabiliyor. Özel yurtlarda ise fiyatlar 10 bin TL’den başlıyor’’ diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN