TEPAV'dan 'enflasyon hedeflerinde sık değişim' uyarısı: Para politikasını itibarsızlaştırıyor

TEPAV'dan 'enflasyon hedeflerinde sık değişim' uyarısı: Para politikasını itibarsızlaştırıyor

Türkiye Ekonomik Politikalar Araştırma Vakfı (TEPAV), yeni yayınladığı Para Politikası Değerlendirme Notu'nda dikkat çekici tespitlerde bulundu. Rapora göre, enflasyon hedeflerinin sık sık değiştirilmesi, para politikasının güvenilirliğini zedeleyerek beklentilerin iyileştirilmesini zorlaştırıyor. TEPAV uzmanları, enflasyonla mücadelede sadece para politikası araçlarının yeterli olmayacağını, yapısal reformların da hayati önem taşıdığını vurguluyor.

Türkiye Ekonomik Politikalar Araştırma Vakfı (TEPAV), yeni yayınlanan Para Politikası Değerlendirme Notu'nda Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarından biri olan enflasyon üzerinde durdu. Raporda, enflasyon hedeflerindeki tutarsızlıkların para politikasının güvenilirliğini zedelediği ve ekonomik beklentileri olumsuz etkilediği vurgulandı.

TEPAV Makroekonomi Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporda, Ağustos 2024’te Türkiye’nin aylık tüketici enflasyonunun yüzde 2,47 olduğu ve bu oranın G20 ülkeleri ile kıyaslandığında oldukça yüksek olduğu belirtildi.

Türkiye'nin risk priminin son haftalarda 270 baz puan civarında seyretmesine rağmen, bu seviyenin daha da düşmesi gerektiği ifade edildi.

ENFLASYON HEDEFLERİNDE TUTARSIZLIKLAR

Raporda dikkat çeken bir diğer konu, Merkez Bankası Enflasyon Raporu ve Orta Vadeli Program (OVP) arasındaki enflasyon tahmini farklılıkları oldu.

Örneğin, 8 Ağustos 2024 tarihinde yayımlanan Enflasyon Raporu'nda 2024 ve 2025 yıl sonu enflasyon hedefleri sırasıyla yüzde 38 ve yüzde 14 iken, 5 Eylül 2024 tarihinde açıklanan OVP’de bu tahminler yüzde 41,5 ve yüzde 17,5 olarak revize edildi.

TEPAV, bu tür değişimlerin para politikasının güvenilirliğine zarar verdiğine dikkat çekti.

YÜKSEK BÜTÇE AÇIĞI VE KREDİ FAİZLERİ

Raporda ayrıca, yüksek bütçe açığının kontrol altına alınması gerektiği ve kredi piyasasındaki makro ihtiyati kısıtlamaların enflasyonla mücadeleyi zorlaştırdığı vurgulandı.

Kredi faizlerinin mevcut seviyelerinin enflasyonla mücadele açısından gerekenin üzerinde olduğu, bu durumun gözden geçirilmesi gerektiği belirtildi.

YAPISAL REFORMLARIN GEREKLİLİĞİ

TEPAV, para ve maliye politikalarının tek başına enflasyonu düşürmede yeterli olmayacağını belirterek, yapısal reformların önemine işaret etti.

Vergi reformları, bütçe açığını azaltıcı önlemler ve kurumların bağımsızlığını güçlendirecek adımların hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN