AB ülkeleri 'hayvan refahı' yasasında uzlaştı: Türkiye uyuturken Avrupa kurtarmaya çalışıyor

AB ülkeleri 'hayvan refahı' yasasında uzlaştı: Türkiye uyuturken Avrupa kurtarmaya çalışıyor

Türkiye'de sokak hayvanlarının uyutulmasını öngören yasa tasarısı tepki toplarken, AB üye devletleri ise satış kuruluşları ve barınaklardaki kedi ve köpeklerin refahı için hazırlanan yasada uzlaştı. İlk olma özelliği taşıyan önerge, hayvanlara temiz su, yeterli gıda ve uygun barınma koşulları sağlamayı zorunlu hale getiriyor.

Avrupa Birliği (AB) üye devletleri, kedi ve köpeklerin refahı için birlik düzeyinde ilk yasal düzenlemede ortak görüşe vardı. Üye ülkelerin büyükelçileri, AB çapında kedi ve köpeklerin refahını sağlayacak asgari kurallar belirleyen mevzuatta uzlaştı.

Avrupa Komisyonu Aralık 2023'te, Avrupa genelinde hayvan yetiştiricileri, satış kuruluşları ve barınaklardaki kedi ve köpekler için ilk kez asgari standartlar önermişti. Komisyonun AB Konseyi'nde üye devletlerin bakanları tarafından onaylanan önerisi, tüm kedi ve köpeklerin satılmadan ya da bağışlanmadan önce mikroçip takılmasını ve ulusal bir veri tabanına kaydedilmesini gerektiriyor.

Önerge, hayvan yetiştiricileri, satış yerleri ve barınaklar elinde tutulan kedi ve köpeklerin refahını iyileştirmeyi, aynı zamanda tüketicinin korunmasını geliştirmeyi, adil rekabeti sağlamayı ve yasadışı ticaretle mücadele etmeyi amaçlıyor.

TEMİZ SU VE GEZDİRME ZORUNLULUĞU

Evcil hayvan sahiplerini doğrudan etkilemeyen teklife göre, kulak kesme, kuyruk sokma veya pençelerin çıkarılması gibi acı verici sakatlamalar yasaklanacak. Hayvanlara temiz ve taze su, yeterli gıda ve uygun barınma koşulları sağlama zorunluluğu getirilecek. Teklif, köpeklerin her gün açık bir alana erişimi olmasını ve her gün gezdirilmesini de zorunlu kılıyor. Üye devletler ayrıca kedi ve köpeklerin kurt köpeği gibi vahşi türlerle melezlenmesinin yasaklanmasını ve ''aşırı özelliklere'' sahip hayvanların üreme dışında bırakılmasında ortaklaştı.

Taslağın hayata geçmesi için Avrupa Parlamentosunun taslak mevzuatla ilgili tutumunu belirlemesi gerekiyor. Konsey başkanlığı ile Avrupa Parlamentosu arasındaki müzakereler, Parlamentonun kendi pozisyonunu kabul etmesinin ardından başlayacak. Müzakerelerin ardından tasarının nihai haline kavuşması bekleniyor.

TÜRKİYE'DEKİ SOKAK HAYVANLARI TASARISI

Türkiye’de de son aylarda sokak hayvanlarının toplatılmasını öngören bir taslağın TBMM önüne geleceği konuşuluyor. Henüz netleşmeyen tasarının özellikle sokak köpeklerinin toplatılması ve ötanazi uygulanmasını içerdiği belirtiliyor.

Hayvan hakları savunucularının yanı sıra Türkiye Barolar Birliğinin de ''Sokak hayvanları 'uyutulma' adı altında öldürülecek'' diyerek tepki gösterdiği öneriyle ilgili en güncel açıklama AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu’dan geldi.

Yenişehirlioğlu, kanun teklifiyle ilgili yaptığı çalışmaları Cumhurbaşkanı'na sunacağını belirterek, “Açıklamalarımı yapacağım, kanaatlerimi söyleyeceğim. Onun neticesinde Cumhurbaşkanımızdan sonra komisyona gelecek” dedi. Yenişehirlioğlu teklifin ne zaman Meclis’e geleceği konusunda ise ''Henüz belli değil. Yakın zamanda diyelim" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN