IŞİD'in Suriye'deki etkisi: Son 5 yılda 4 binden fazla can kaybı

IŞİD'in Suriye'deki etkisi: Son 5 yılda 4 binden fazla can kaybı

Suriye'de IŞİD'in 2019'da hakimiyetini kaybetmesine rağmen, örgüt son beş yılda binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan düzenli saldırılar gerçekleştirmeye devam ediyor.

IŞİD, Suriye'de bölgesel hakimiyetini 5 yıl önce kaybetmesine rağmen aktif bir şekilde varlığını sürdürüyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yapılan açıklamaya göre, 2019 yılından bu yana örgütün saldırılarında 4 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin çoğu Şam rejimine bağlı askerler ve Kürt savaşçılar oldu. Ayrıca en az 627 sivil de IŞİD saldırılarında yaşamını yitirdi.

2014 yılında Irak ve Suriye'de geniş alanlarda hilafet ilan eden IŞİD, Mart 2019'da ABD öncülüğündeki koalisyonun operasyonları sonucu hakimiyetini kaybetmişti. Ancak örgüt, Badia Çölü gibi stratejik bölgelerde etkinliğini sürdürerek lojistik merkez olarak kullanıyor. BM raporuna göre, Badia Çölü'nde sık sık saldırılar düzenleyen IŞİD, Rus hava saldırıları ve diğer operasyonlar sonucu 2 binden fazla savaşçısını kaybetti.

Suriye'deki iç savaşın başlangıcından bu yana, ülkede yönetim ve güvenlik boşluğu yaşanırken silahlı örgütler hareket alanı buluyor. BM'nin tahminine göre, Irak ve Suriye'de halen 3 ila 5 bin arasında IŞİD militanı bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN