Zelenskiy duyurdu: Kırım Tatar lideri Nariman Celal, Rus esaretinden kurtuldu

Zelenskiy duyurdu: Kırım Tatar lideri Nariman Celal, Rus esaretinden kurtuldu

Rus işgal güçleri tarafından 2021 yılında yasa dışı olarak alıkonulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, gerçekleştirilen esir takasıyla serbest bırakıldı. Celal'in serbest bırakıldığını Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy duyurdu.

Rusya'nın kontrolü altındaki Kırım’da uydurma suçlamalarla tutuklanan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı ve siyasi tutsak Nariman Celal, özgürlüğüne kavuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy, bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleşen yeni esir takası sonucu 10 Ukrayna vatandaşının Rusya'nın elinden kurtarıldığını duyurdu. Zelenskıy, Ukrayna’ya iade edilenler arasında Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in de bulunduğunu belirtti.

NARİMAN CELAL’E RUS BASKISI

Rus istihbaratı, 7 Eylül 2021 tarihinde yaptığı açıklamada, Akmescit yakınlarındaki Anğara köyünde 23 Ağustos 2021 tarihinde bir “sabotaj eylemi” düzenlendiğini iddia etti. Bu eylemin Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ve Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından organize edildiği öne sürüldü. FSB, soruşturma çerçevesinde 3 kişinin tutuklandığını bildirirken, Ukrayna tarafının bu eylemi gerçekleştirenlere 2 bin dolar ödül vaat ettiğini iddia etti. Rus propaganda kanalı Zvezda’nın Telegram hesabında yayımlanan haberde, sözde sabotajın düzenlendiği yerden görüntüler ve Aziz Ahtemov ile Asan Ahtemov’un itiraf videolarına yer verildi.

3 KIRIM TATARI TUTUKLANDI

Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 6 Eylül’de KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistleri Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov hakkında tutuklama kararı aldı. FSB, düzmece soruşturma sonucunda Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’u “sabotaj” düzenlemekle suçladı.

ALIKONULAN KIRIM TATARLARINA İŞKENCE

İşgalciler, Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un günlerce bağımsız avukatlarla görüşmesine izin vermedi. Sonrasında müvekkilleri ile görüşen avukat Ayder Azamatov, işgalci Rus güçlerinin Kırım Tatarlarına işkence yaptığını belirtti.

İKİ KİŞİYE TUTUKLAMA CEZASI

Asılsız suçlamalarla haklarında dava açılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında tutuklama kararı alındı. FSB görevlileri tarafından gece yarısı ve sabah erken saatlerde kaçırılan Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında Rusya İdari Suçlar Kanunu’nun 19.3 maddesi uyarınca dava açıldı. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, Şevket Useinov’a 14 gün, Eldar Odamanov’a ise 15 gün tutuklama cezası verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN