AB yetkilisi Michel’den Macaristan lideri Orban'a tepki: AB adına Rusya ile temas kuramazsınız

AB yetkilisi Michel’den Macaristan lideri Orban'a tepki: AB adına Rusya ile temas kuramazsınız

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Rusya lideri Putin’le görüşeceği haberleri üzerine konuşan AB Konseyi Başkanı Michel, “AB dönem başkanlığının AB adına Rusya ile temas kurma yetkisi yoktur. Rusya saldırgan, Ukrayna ise kurbandır. Ukrayna ile ilgili hiçbir tartışma Ukrayna olmadan yapılamaz” ifadelerini kullandı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceği haberlerinin ardından birçok AB ülkesi yetkilisi Orban’a tepki gösterdi. AB konseyi Başkanı Charles Michel, AB dönem başkanlığının AB adına Rusya ile temas kurma yetkisi olmadığını belirterek “AB dönem başkanlığının AB adına Rusya ile temas kurma yetkisi yoktur. Avrupa Konseyi nettir: Rusya saldırgan, Ukrayna ise kurbandır. Ukrayna ile ilgili hiçbir tartışma Ukrayna olmadan yapılamaz” dedi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk konuya açıklık getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna ise, “Orban'ın Putin'le görüşme planına ilişkin hayal kırıklığımı ve onaylamadığımı ifade edecek kelime bulamıyorum. Orban Avrupa Birliği'ni temsil etmediği gibi AB adına görüşme yetkisine de sahip değildir. Bu görüşme AB Dönem Başkanlığının görevleriyle uyumlu olmayacaktır” dedi.

‘RAHAT KOLTUKTA OTURARAK BARIŞ SAĞLAYAMAZSINIZ’

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, AB Konseyi Başkanı Michel’in tepkisi sonrasında yaptığı açıklamada, “Brüksel'de rahat bir koltukta oturarak barış yapamazsınız. AB Dönem Başkanlığı’nın AB adına müzakere etme yetkisi olmasa bile, arkamıza yaslanıp savaşın mucizevi bir şekilde sona ermesini bekleyemeyiz. Barışa doğru ilk adımların atılmasında önemli bir araç olarak hizmet edeceğiz. Barış misyonumuzun amacı da budur” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN