Kök maaş zammı torbaya girmedi: 3,6 milyon emekliye kötü haber

Kök maaş zammı torbaya girmedi: 3,6 milyon emekliye kötü haber

3,6 milyon emekliye kötü haber geldi. Hükümetin Meclis'e sunmayı planladığı torba yasa taslağına, emekliler için kök maaş düzenlemesi eklenmedi. Bu durum, temmuz ayında maaşı 10 bin TL'nin altında olan milyonlarca emeklinin zam alamayacağı anlamına geliyor.

Hükümetin Meclis'e sunmayı planladığı torba yasa taslağına, emekliler için kök maaş düzenlemesi eklenmedi, bu nedenle temmuz ayında maaşı 10 bin TL'nin altında olan emekliler zam alamayacak.

Yaklaşık 3,6 milyon emekliyi etkileyen kök maaş düzenlemesi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından taslağa eklenmesi önerilen 5 madde arasında yer almadı. Ekonomim.com'un haberine göre, kök maaş düzenlemesi olmadan 10 bin TL altında maaş alan emekliler temmuz ayında 'sıfır' zam alacak.

KÖK MAAŞ NASIL HESAPLANIYOR?

Örneğin, kök maaşınız 8 bin TL ise ve 6 aylık enflasyon farkı %25 olarak açıklanırsa, en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL hiç artmazsa, sizin maaşınız 10 bin TL'ye tamamlandığı için oransal zamdan faydalanamayacaksınız ve sonuç olarak 'sıfır' zam almış olacaksınız.

Maliye Bakanlığı torba yasa taslağına yaklaşık 50 madde ekledi. Bunlar arasında zombi şirketler üzerinden KDV vurgununu engelleme, yurtiçi ve yurtdışı şirketlere asgari kurumlar vergisi, bazı projeleri üstlenen şirketlerin kurumlar vergisini %25'ten %30'a çıkarma, kayıt dışı çalışan moto kuryelerin vergilendirilmesi ve yurt dışı çıkış harcının 10 kat artırılması gibi düzenlemeler bulunuyor.

Taslakta çıkarılan maddeler ise şunlar:

- Servet Vergisi: Gelirler İdaresi Başkanlığı tarafından önerilen ve beyana tabi gelir ile harcamalar arasındaki uyumsuzluklar için servet vergisi alınmasını öngören madde.

- Borsada Kazanç Vergisi: Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetlerinin alım satım kazançlarından vergi alınmasını içeren madde.

- *Yem ve Gübre KDV Artışı*: Yem satışında %10, gübre satışında %20 KDV alınması önerisi.

- *Tapuda Gerçek Bedelle Satış: Gayrimenkul vergilerinin gerçek bedel üzerinden hesaplanması önerisi.

- Kira ve Birden Fazla Eve Vergi: Kiracının kirasını bankaya yatırması ve buradan %20 stopaj kesilmesi önerisi.

- Kitapta Vergi İstisnasının Kaldırılması*: Basılı kitap ve süreli yayınlarda KDV istisnasının kaldırılması önerisi.

- Basit Usul Esnaf Vergisi Muafiyetinin Kaldırılması: Basit usul esnafın vergilendirilmesi önerisi.

- Engellilere ÖTV İstisnası Yerine Nakit Destek: Engellilere ÖTV istisnasının kaldırılarak nakit destek verilmesi önerisi.

- İdari Para Cezalarına Gecikme Zammı: İdari para cezalarına gecikme zammı uygulanması önerisi.

- Bağ-Kur ve SSK Prim Gün Sayısı Eşitlenmesi: Bağ-Kur'lu küçük esnafın prim gün sayısının SSK'lı çalışanlarla eşitlenmesi önerisi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN