Markete koşturan tarif! Baklavalık yufkayla yapılıyor, çıtır çıtır dağılıyor... Trabzon'un meşhur laz böreği tarifi

Markete koşturan tarif! Baklavalık yufkayla yapılıyor, çıtır çıtır dağılıyor... Trabzon'un meşhur laz böreği tarifi

Karadeniz mutfağının incelikle işlenmiş lezzetlerinden biri olan Laz böreği, adını duyduğunuzda bir börekten fazlasını beklemelisiniz. İsminde “börek” kelimesi geçse de, aslında bu eşsiz tatlı, baklavanın kıtırlığını, muhallebinin yumuşaklığını ve şerbetin tatlılığını bir arada sunar. Peki, bu geleneksel lezzeti evde nasıl hazırlayabilirsiniz?

Karadeniz mutfağı denince akla ilk gelen lezzetler arasında balık, mısır ekmeği ve lahana sarması gibi yemekler bulunur. Ancak bölgenin mutfak kültürü bu klasik tatlarla sınırlı değil. Karadeniz'in gizli kalmış lezzetlerinden biri olan Laz Böreği, hem tatlı severlerin hem de yöresel tatları keşfetmek isteyenlerin gönlünü fethediyor. Peki, Laz Böreği nedir ve evde nasıl hazırlanır? İşte bu nefis tatlının sırrı…

LAZ BÖREĞİ NEDİR?

İsmine bakıp da tuzlu bir börek beklemeyin. Laz Böreği, baklava yufkasıyla hazırlanan, içinde yoğun kıvamlı bir muhallebi barındıran ve üzerine bolca şerbet dökülen bir tatlı. Karadeniz’in en sevilen tatlılarından biri olan Laz Böreği, hem çıtır çıtır bir dokuyla hem de hafif tatlı bir lezzetle damakları şenlendiriyor.

MALZEMELER

1 paket baklavalık yufka (42 adet)

Sıvı yağ

250 g tereyağı

Muhallebisi İçin;

2 adet yumurta

4 su bardağı süt

5 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı nişasta

1 su bardağı şeker

1 paket vanilya

1 çay kaşığı karabiber

Şerbeti için;

2,5 su bardağı şeker

2 su bardağı su

Yarım limon suyu

17379038-728xauto.webp

YAPILIŞI

  • İlk olarak tatlımızın şerbetini hazırlayalım. Bunun için uygun bir tencereye şeker ve suyu alarak şeker eritene kadar karıştıralım. 15 dakika kadar şerbetimizi kaynamaya bırakalım.
  • Şerbetimiz kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyelim ve 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocağı kapatıp şerbetimizi soğumaya bırakalım.
  • Muhallebisi için tenceremize yumurtalarımızı alarak tel çırpıcı ile karıştıralım, bir taraftan sütümüzü de yavaş yavaş ekleyelim
  • Un, nişasta, şeker, vanilya ve karabiberi ilave ederek pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım
  • Koyulaşıp kıvam alan muhallebimizi ocaktan alalım ve daha hızlı soğuması için ayrı bir kaseye aktaralım. Kaseminizin üzerini, muhallebiye değecek şekilde streçleyelim.
  • Baklavalık yufkalarımızı tezgaha alalım ve kullanacağımız fırın kabı boyutunda keselim. Ben 27*40 cm boyutunda dikdörtgen borcam kullandım. Kestikten sonra baklavalık yufkaların üzerine nemli bir bez örtelim ki kurumasın.
  • Fırın kabımızı sıvı yağ ile hafifçe yağladıktan sonra 3 adet baklavalık yufkayı fırın kabımıza yerleştirelim ve üzerine erittiğimiz tereyağından sürelim. Bu şekilde 21 adet yufkayı her 3 yufkada arasına tereyağı sürerek yerleştirelim. Son yufkamızın üzerine tereyağı sürmeyelim.
  • Muhallebimizi yufkanın üzerine boşaltalım ve güzelce yayalım.
  • Üst kısma da tekrar 21 adet yufkayı her 3 yufkada 1 arasına tereyağı sürerek yerleştirelim.
  • En son kata da bolca yağ sürdükten sonra böreğimizi dilediğimiz boyutta keselim.
  • Ardından 180°C fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 35 dakika pişmeye bırakalım.
  • Fırından aldığımız ve ilk sıcağı çıkan böreğimizin üzerine soğuyan şerbeti gezdirelim ve en az 2 saat dinlenmeye bırakalım.
  • Şerbetini güzelce çeken böreğimizi kestiğimiz yerlerden tekrar keserek servis edelim.

Afiyet olsun.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN