Filmmor Filistin’e selamla başlıyor

Filmmor Filistin’e selamla başlıyor

Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali sinefilleri 21. kez selamlamaya hazırlanıyor. 20 Haziran’da başlayacak festivalin açılışında Filistin halkına selam gönderilecek, Carol Mansour’un 12 Filistinli kadının hikayesini aktardığı ‘Filistin’i İşlemek filmi online gösterilecek. festival İBB Beyoğlu Sineması, İBB Mahalle Evleri ve Fransız Kültür Merkezi’nde Haziran sonuna kadar kadın sinemacılara ait birçok filmi izleyiciyle buluşturacak.

SALİHA SULTAN

Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali izleyicileri 21. kez selamlamaya hazırlanıyor. 20 Haziran’da başlayacak festival açılışında Filistin halkına selam gönderecek, ‘Filistin’i İşlemek filmini online gösterecek. Festival boyunca birçok yapımın izleyiciyle buluşacağı ‘Kadınların Sineması’, ‘Parola: Barış’, ‘Yerel Siyaset Yerinden Sinema’, ‘Feminist Bellek’, ‘Hak Odaklı Sinema’ bölümlerine ise forumlar, atölye ve söyleşiler eşlik edecek. 25 Haziran’da İBB Zafer Mahalle Evi, 26 Haziran’da İBB Örnektepe Mahalle Evi’ne konuk olan festival, İBB Beyoğlu Sineması ve Fransız Kültür Merkezi’nde 30 Haziran’a takip edilebilecek.

foto1.jpg

KADINLAR SİNEMASINA KAPSAMLI BİR BAKIŞ

Sineması bölümünde Türkiye’de ‘sinemanın kadınları’ndan ‘kadınların sineması’na varılmasını mümkün kılan yönetmenlerden Bilge Olgaç, 30. ölüm yıldönümünde Kaşık Düşmanı filmiyle programda yer alıyor. Melisa Önel’den Aniden, Vuslat Saraçoğlu’ndan Bildiğin Gibi Değil, Handan İpekçi’den Diyet, Selin Öksüzoğlu’ndan Görüşürüz Kaplumbağa, Emine Uysal Berger ve Özgür Ceylan’dan Gukla, Selen Örcan’dan Herkesin Yapabileceği Bir Şey, Tilbe Cana İnan’dan Nasıl Kaybolunur, Şirin Bahar Demirel’den Zarafet ve Şiddet Arasında, Nazlı Elif Durlu’dan Zuhal ile; kadınların sinemasına bakarken yeniden izlenmese olmaz filmlerden Türkan Şoray’dan Dönüş, Ayse Toprak ve Nick Read’den Benim Adım Mutlu, Kaouther Ben Hania’dan Dört Kız Kardeş de bu bölümde gösterilecek filmler arasında yer alıyor. Festivalin daimi bölümlerinden Feminist Bellek’te de bu yıl, Berna Gençalp’in ressam Mihri Hanım’ın 19. yüzyılda bıraktığı izlerin peşine düştüğü Kim Mihri filmi ile, Elodie Lélu’nun feminist büyükannenin kızı ve torununa uzanan bir unutma ve hatırlama öyküsü olan Retroterapi var.

ADALET ARAYAN YAPIMLAR DA FESTİVALDE

Festivalin Hak Odaklı Sinema bölümü, dünyanın dört bir yanında hak arayışını sinemaya aktaran kadınları selamlıyor. Martina Priessner’in harap Zaz köyünü koruma sorumluluğunu tek başına sırtlanmış Süryani rahibe Dayrayto’nun hikâyesini aktardığı Bekçi, Maria Binder’in Eren Keskin ile birlikte hakikatin peşine düştüğü Eren, Steffi Niederzoll’un İran’da, 19 yaşındayken tecavüze yeltenen adamı öldürdüğü gerekçesiyle idam cezasına mahkûm edilen Reyhaneh Jabbari’nin hikâyesini beyazperdeye taşıyan filmi Tahran’da Yedi Kış bu bölümde izleyiciyle buluşuyor. Filmmor Kahidep Kolektifi’nin belgesel ve forum bölümünde de dünyayı değiştirmeye yaşadıkları yerden başlayan, 7 şehirden 7 kadının hikâyesi, Filmmor yapımı 7/24 Sokağı belgeselinin gösterilecek. Bu bölüm yerel siyasete yerinde katılan ve filme alan kadınların buluştuğu Yerel Siyaset Yerinden Sinema forumu ile sona erecek. Tüm gösterim ve etkinliklere katılımın ücretsiz olduğu festival haziran sonuna kadar sürecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN