Hava sıcaklıkları artarken serinlemenin en kısa yolu olarak da herkes soğuk su içmeye yöneliyor. Kısa süreli ferahlatan bu yöntemin ise bağırsaklardan başlayarak vücudumuza çeşitli zararlar verdiği ortaya çıktı…
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, sıcaklarda serinlemek için soğuk su tüketmenin mide-bağırsak sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. Soğuk su tüketiminin zararlarına değinen Göral, şunları söyledi:
“Bazı kişilerde soğuk su içilmesi olumsuzluklara neden olabilir. Normal bir insanın vücut ısısı 36 ila 37 derecedir. İçtiğimiz soğuk su ile vücudumuzun sıcaklığı arasındaki 10 ila 12 derece fark bir soruna yol açmaz. Ancak suyun soğukluğu daha çok olursa vücudumuz zarar görmeye başlayabilir. Soğuk suyu hızlı içmek, yemek borusunda kasılmalara ve rahatsızlığa yol açabilir. Gastrit ve ülser hastalığı olanlarda soğuk su içilmesi, mide asidini arttıracağı için midede aşırı gaz, kramp şeklinde ağrı, yanma ve mide rahatsızlıklarının artmasına neden olur”
“SOĞUK SUYUN İDEAL SICAKLIĞI 16 DERECE OLMALI”
Prof. Dr. Göral, soğuk su içilmesiyle ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle çok soğuk suyun çok hızlı içilmesi, midede ağrı, kramp ve gaz oluşumuna neden olabilir. Ancak mide şikâyeti olmayanlarda soğuk su içilmesi zarar vermez, bilakis vücuttaki harareti alır ve kişi kendini daha iyi hisseder. Susamış olan kişinin soğuk su içmesi kişinin performansını da artırır. Soğuk su içilmesi bağırsak hareketlerinin artmasına ve karında ağrı, gaz ile şişkinliğe neden olur. Bu nedenle soğuk su içilecekse yavaş yavaş ve küçük dozlar halinde içilmelidir. İçilecek soğuk suyun ideal sıcaklık derecesi 16 derece olmalıdır. Daha düşük sıcaklıklarda olumsuzluklar yaşanmaması için, soğuk suya biraz ılık su katılarak içilmesi daha uygundur.”