Erdoğan normalleşme defterini kapattı! MHP'siz yol yürümeyiz

Erdoğan normalleşme defterini kapattı! MHP'siz yol yürümeyiz

Yerel seçim sonrası ‘Siyasette yumuşama sürecini başlatacağız’ diyen Cumhurbaşkanı, 52 günün ardından sert mesajlarla muhalefeti hedef aldı. En yüksek dozdaki vurgularla MHP’yle ortaklığın sürdüğünü belirtti: Diyaloğa şans tanıdık diye ittifakımıza hadsizlikleri kabullenmeyiz. Yol arkadaşımızla omuz omuza yürüyoruz. Bir üyeye yapılan saldırı ittifakımıza yapılmıştır. Buna da eyvallah demeyiz.

BAHÇELİ’NİN ‘O ZAMAN İTTİFAKI CHP İLE KUR’ RESTİ

Cumhurbaşkanı ‘yumuşama’ mesajları sonrası Özel’i önce Beştepe’de kabul etti ardından 2006’dan beri ilk kez CHP Genel Merkezi’ne giderek iade-i ziyarette bulundu. Erdoğan’ın, öldürülen Ülkü Ocakları eski Başkanı Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’le görüşmesi de ittifak ortağını kızdırdı. Bahçeli “O zaman ittifakı CHP ile kur” resti çekti. Erdoğan’ın sonraki süreçte yaptığı açıklamalara rağmen MHP kanadından serzenişler devam etti.

ERDOĞAN: NORMALLEŞMESİ GEREKEN MUHALEFET

Gelinen noktada muhalefeti ‘çiğlik yapıyorlar’ sözleriyle suçlayıp, MHP’yle ortaklığı en ileri ifadelerle vurgulayan Erdoğan “Yumuşama çabamız aslında muhalefeti normalleştirme çabasıydı. İktidarla muhalefet arasında ittifak olmaz” dedi. Bahçeli’ye de “Müttefikimizle ayaktayız ve biriz. Sinsi planlara, saldırılara birlikte göğüs gereceğiz” sözleriyle mesaj verdi. Bu sözler normalleşme sürecinin rafa kaldırıldığı şeklinde yorumlandı.

‘NORMALLEŞMESİ GEREKEN CHP’ ÇIKIŞINA ÖZEL YANITI: ORTAĞININ GÖNLÜNÜ YAPIYOR

CHP lideri, Erdoğan’ın “Bizim siyasette yumuşama çabamız aslında muhalefeti normalleştirme çabasıdır. Sıkılı yumrukları açacak olan muhalefettir” sözlerine jet yanıt verdi. Özel “Normal bir açıklama olmamış. Muhalefeti belli bir şekle sokmak için normalleşme tanımı yapmak olsa olsa ittifak ortağının gönlünü yapmaya yönelik kurulmuş bir cümledir” dedi.

man2706krt01a-tum.jpg

İKTİDARLA ANA MUHALEFET ARASINDA İTTİFAK OLMAZ

Yerel seçim sonrası CHP lideri Özel ile görüşerek ‘siyasette yumuşama süreci’ başlatan Cumhurbaşkanı, Bahçeli’nin art arda tepkileri sonrası muhalefeti hedef aldı. 52 günün ardından MHP’yle ortaklığın sürdüğünü belirtti. “Yol arkadaşımızla omuz omuza yürüyoruz. Yumuşama çabamız aslında muhalefeti normalleştirme çabasıydı. İktidarla muhalefet arasında ittifak olmaz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı’nda İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına sert tepki gösterdi. Müslüman ülkelerin tepkisizliğini eleştirerek, “İsrail’in insanlık dışı saldırıları karşısında üç maymunu oynayan Müslüman ülkeler modern dünyanın utanç defterine yazılmıştır. Gazzeli çocukların fotoğrafı, İslam aleminin acizliğinin sembolü olarak hatırlanacaktır” dedi. Ayrıca siyasette “normalleşme” sürecine de değinerek, muhalefetin dil ve söylem düzeyini düzeltmeleri gerektiğini söylerken iktidar ile ana muhalefet arasında ittifak olamayacağını belirtti. Erdoğan şöyle devam etti:

FELAKET İÇİN ANIZ YANGINI DEDİ

20 Haziran’da Diyarbakır ve Mardin’de çıkan anız yangını yüreğimizi yaktı. Adli tahkikat neticesinde yangın çıkış nedeni ortaya konacaktır. Felaket üzerinde tepinenleri Allah’a ve milletin vicdanına havale ediyoruz. Devletimiz tüm kurumları ile yangını söndürmek için canını dişine takarak çalışırken diğer tarafta bir avuç kefen hırsızı ahlaksızca selden kütük kapma yarışına giriyor. Mardin’deki taziye evinde DEM’li provokatörlerin kepazelik ise bunların milletin değerlerinden nasıl yoksun olduğunu göstermiştir. Kimin vekili oldukları milletçe birleştiğimiz spor müsabakalarında da ortaya çıkıyor. Avrupa şampiyonasında Portekiz maçı sonrası kansızların milletin sinir uçları ile oynama girişimi masum değildir. Ne yaparlarsa yapsınlar milletin birliğini bozamayacaklar. Kandil’in ayak takımına meydanı bırakmadık, bırakmayacağız.

ANA MUHALEFET İLE İTTİFAK OLMAZ

AK Parti kuruluşundan bu yana kutuplaşmanın yanında olmadı, asla ve asla gerilim siyaseti gütmedi, hizmetlerinde ayrım yapmadı. Nice darbe ve vesayet girişimi yaşadık. Ana muhalefet partisi bırakın bizim yanımızda durmayı, siyasetin, demokrasinin yanında bile yer almadı. Ana muhalefetin AK Parti’ye yönelik her saldırının yanında durduğunu görürsünüz. FETÖ’cü hainlerden Gezici vandallara kadar hepsine siyasi himaye sağladıklarını görürsünüz. Siyasi çıkarları uğruna toplumun fay hatlarıyla oynamaktan çekinmediklerini görürsünüz. Burada bir hususu üzerine basa basa ifade etmek istiyorum, bizim siyasette yumuşuma çabamız aslında muhalefeti normalleştirme çabasıdır. Dilini söylemini düzeltecek olan muhalefettir. Normalleşmesi gereken muhalefettir. İktidar partisi ile ana muhalefet partisi arasında ittifak olmaz.

ÖZEL’İN GERİLİM YAPTIĞINI GÖRÜYORUZ

Muhalefetten kucaklaştırıcı siyasete, devleti ve milleti önceleyen politikalara yaklaşmasını bekliyoruz. Muhalefetin çabalarımıza nasıl karşılık verdiğini hepiniz görüyorsunuz. Biz ülkemizin, milletimizin çıkarları için yapıcı davranmaya çalışırken, CHP Genel Başkanının siyaseti ne kadar gerilime sürüklemeye çalıştığını görüyorsunuz. Şunu kimse unutmasın, biz 22 yıldır kimi zaman yalnız, kimi zaman da samimi dostlarımızla bu yolu yürüyoruz. CHP’den hoşgörü ve nezaket görmedik. Bundan dolayı hiçbir şey kaybetmedik. Bugün de siyasi bir kazanç peşinde değiliz. CHP milli iradeyle barışsın istiyoruz. Ana muhalefet hazım problemi yaşıyor. Ziyaretimizin üzerinden iki gün geçmeden çiğlik yaptılar. Suç ortağı arayanlar kendilerini fazla yormasın.

‘MHP İLE ORTAKLIĞA DEVAM’ MESAJI

Ortaklık arayışı 22 yıllık hizmet ve reform mirasımızdan pay kapmak ise kimseyi başarı hikayemize ortak etmeyiz. Cumhur İttifakı her ne kadar farklı siyasi partilerin bir araya gelmesinden teşekkül etmiş olsa da Türkiye adına tek vücuttur. Cumhur İttifakı’nın herhangi bir üyesine yapılan saldırı, doğrudan Cumhur İttifakı’nın bütünlüğüne yapılmıştır. Biz bu saldırılara eyvallah demeyiz. Geçit vermeyiz. Oynanan oyununda farkındayız. FETÖ’nün tetikçi kalemleriyle nereye varılmak istendiğini çok iyi biliyoruz. Gerek Devlet Bahçeli, gerek şahsım, saldırıların arkasındaki karanlık odaları net biçimde görüyor. Bunların meseleleri MHP’den ziyade Cumhur İttifakı’dır. Bu tuzağa düşmeyeceğiz, milletimizi de düşürmeyeceğiz. 15 Temmuz gecesi darbecilere karşı meydanda kurulan Cumhur İttifakı sapa sağlam ayaktadır. Cumhur İttifakı Türkiye’nin güvencesi.”

ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A NORMALLEŞME TEPKİSİ: ORTAĞININ GÖNLÜNÜ YAPMAYA ÇALIŞIYOR

Cumhurbaşkanı’nın ‘siyasette normalleşme’ sürecini bitirecek sözlerine cevap veren CHP lideri Özel “Normal bir açıklama olmamış. Bir el sıkışmak için tek el yetmez, 2 el gerekir. Muhalefeti belli bir şekle sokmak için normalleşme tanımı yapmak olsa olsa ittifak ortağının gönlünü yapmaya yönelik kurulmuş bir cümledir” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan “Asgari ücrete ara zam olacak mı?” sorusuna “Defalarca ifade ettiğim gibi herhangi bir artış olmayacak. Ekonomik göstergeler iyi geliyor. Yine önümüzdeki aralık ayında bu konuda bir araya geleceğiz” demişti. Açıklamalara tepki gösteren CHP Genel Başkanı Özgür Özel şunları ‘söyledi:

“Bugün asgari ücrete zam yapmayacaklarını açıkladılar. Asgari ücrete zam yapmayacak bir iktidarla bu alanda yapılacak bir müzakere kalmadıysa yapılacak iş mücadeledir. 30 Haziran günü Kocaeli’nde yapılacak olan Büyük Emek Mitingi’nde biz iktidara asgari ücrete zam yapmama noktasındaki tavrına cevabını vermek üzere sokaklarda olacağız. Bizim MHP’den bir farkımız şu; biz sandıkta ‘muhalefet edeceğiz’ diye oy toplayıp, araya bir daha sandık girmeden 180 derece taraf değiştirecek bir anlayış bizde yok. Biz milletten kavga etmek için yetki almadık. Bizim siyasetimiz en dirençli ve etkili siyasettir.”

"BAHÇELİ’NİN GÖNLÜNÜ ALIYOR"

Özel, AK Parti’nin grup toplantısında kendisini hedef alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ise şu yanıtı verdi: “Normal bir açıklama olmamış. Bir el sıkışmak için tek el yetmez, 2 el gerekir. 31 Mart akşamı CHP, birinci parti olduğunda ilk açıklamamızda kibre kapılmayacağımızı söyledik. Ve Erdoğan ile görüştük, yıllar sonra el sıkışma imkanı oldu. Muhalefeti belli bir şekle sokmak için normalleşme tanımı yapmak olsa olsa ittifak ortağının gönlünü yapmaya yönelik kurulmuş bir cümledir. Muhalefet muhalefet olmaktan çıktıktan sonra demokrasi demokrasi olmaktan çıkar.”

"SİNAN ATEŞ DAVASINA KATILACAĞIM"

Sinan Ateş davasına katılıp katılmayacağı sorulan Özel, “Tabii Sinan Ateş davasına katılacağız. Bu konuda birtakım haberler vardı. O haberlerin ne olduğuna bakmaksızın orada olacağımızı söylemiştik. Dün sayın Bahçeli’nin davaya nasıl bir katılım gösterecekleri konusundaki tavrını da Türkiye’nin ihtiyaç duymadığı bir yüksek tansiyonu düşürmüş olması açısından son derece önemli buluyorum. MHP’yi birçok yönden eleştiriyoruz ancak sayın Bahçeli’nin dünkü açıklamalarında da hiç katılmadığım, çok şiddetli itiraz ettiğim noktalar var ancak davayı avukatları ile takip edeceklerini ve gerilimi artırmayacaklarını söylemeleri son derece önemli buluyorum. Benim Ayşe Ateş’e ve kızlarına sözüm var. Şartlar ne olursa olsun, bir başka olağanüstü engel çıkmaması durumunda o gün yanlarında olacağım” yanıtını verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN