2024 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Necati Tosuner’in

2024 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Necati Tosuner’in

Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün sahibi bu yıl Necati Tosuner oldu. Jüri, edebiyatta 60 yılı geride bırakan Tosuner’in, farklı türlerdeki yapıtlarında, toplumsal hayatın açık ve saklı baskıları karşısında bireyin yaşadığı zorunlu ve seçilmiş yalnızlıkları, sancıları, Türkçenin ve yazının olanaklarını her yeni kitabında daha ileri taşıdığını vurguladı.

2008 yılından bu yana düzenlenen Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün sahibi, bu yıl Necati Tosuner oldu. 15 Eylül Pazar günü toplanan seçici kurul, yazarı ödüle değer görmesini “İlk öykü kitabı Özgürlük Masalı’ndan bu yana 60 yıldır, edebiyatın farklı türlerindeki yapıtlarında, toplumsal hayatın açık ve saklı baskıları karşısında bireyin yaşadığı zorunlu ve seçilmiş yalnızlıkları, sancıları, Türkçenin ve yazının olanaklarını her yeni kitabında daha ileri taşıyarak kaleme alan Necati Tosuner’e…” cümleleriyle açıkladı.

Erdal Öz Edebiyat Ödülü seçici kurulu bu yıl Metin Celal, Nilüfer Kuyaş, Murat Yalçın, Behçet Çelik, Jale Özata Dirlikyapan, Ayşe Sarısayın ve Faruk Duman’dan oluşuyor. Kurulun birinci üyesi, her yıl toplantıya başkanlık yaptıktan sonra ayrılıyor ve yerine yeni bir üye seçiliyor. Bu yıl başkanlık yaparak ayrılan Metin Celal yerine Yalçın Armağan katıldı. Ödül töreninin yeri ve tarihi önümüzdeki günlerde açıklanacak. 1944 yılında Ankara’da doğan Necati Tosuner, 1963’te ilk öyküsünü yayımladı.

1966’da İstanbul-Pertevniyal Lisesi’ni bitirdi. Bir süre Basın İlan Kurumu’nda çalıştı. Ardından birkaç yıl Almanya’da bulundu. 1977 yılında Derinlik Yayınları’nı kurdu, yayınevini 1986’da kapattı. 1983’te reklamcılık alanında çalışmaya başladı ve 1996 yılında emekli oldu. İlk öykülerinde çevresinde bulunan ‘küçük insanların’ serüvenlerini yer yer mizahî bir üslupla aktaran yazar, daha sonra içe dönük öyküler yazdı. Hemen hemen bütün öykülerinde fiziksel sakatlığı olan bir insanın bunalımlarını anlatan Tosuner, öykücülük anlayışını, “Benim için dert yanma işi olmuştur öykü anlatmak” diye dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN