İBB Şehir Tiyatroları yeni sezona perdelerini açıyor: Sürdürülebilir Bir Dünya İçin ... Barış

İBB Şehir Tiyatroları yeni sezona perdelerini açıyor: Sürdürülebilir Bir Dünya İçin ... Barış

İBB Şehir Tiyatroları, 2024-2026 repertuvarını “Sürdürülebilir Bir Dünya İçin … Barış” temasıyla açıkladı. Zengin içerikli programda, klasik ve çağdaş eserler ön planda yer alırken, yeni sezon 2 Ekim'de tiyatroseverlerle buluşacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, 2024-2026 dönemi repertuvarını "Sürdürülebilir Bir Dünya İçin... Barış" ortak temasıyla açıkladı.

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde gerçekleştirilen toplantıya İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Kültür Daire Başkanı Tolga Volkan Aslan, Şehir Tiyatroları Müdürü Oytun Askeroğlu, Genel Sanat Yönetmeni Yardımcıları Emrah Özertem ve Can Başak, Müdür Yardımcıları Nilüfer Batmaz ve Berna Beyazkılınç Tezcan, Başdramaturg Dilek Tekintaş katıldı.

2 Ekim'de açılacak yeni tiyatro sezonunda, Yaşar Kemal'den Shakespeare'e, Tarık Akan'dan Haldun Taner'e kadar pek çok klasik ve çağdaş eserin yer aldığı zengin bir program sanatseverleri bekliyor. Bu sezon, savaşlara dikkat çeken ve sürdürülebilir barış teması etrafında şekillenen oyunlar ön planda olacak.

whatsapp-gorsel-2024-09-19-saat-09-16-01-1753c61b.jpg

'İSTANBUL KLASİKLERLE BULUŞUYOR' BÜYÜK BİR BAŞARIYLA TAMAMLANDI'

İşsever, 2023-2024 sezonundaki projelerden bahsederek, "İstanbul Klasiklerle Buluşuyor başlığıyla hazırladığımız iki yıllık repertuvar, seyircimizin beğenisi ve kurumumuzun bütün birimlerinde çalışan arkadaşlarımızın sahiplenmesi, özverili çalışması ve inancı ile, büyük bir başarıyla tamamlandı. Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel iki çalışma gerçekleştirdik. İlki 'Bu Memleket Bizim' ismiyle, bütün mevcudumuzla, bir seferberlik halinde sahnede olduğumuz, görkemli bir oyundu. İkincisi, Türk Tiyatrosu’nun geleceğine ayna tutmak amacıyla, olabildiğince geniş bir katılımla, yine ülke tiyatrosunun bütünlükçü temsiliyetini önemseyen bir çağrıyla düzenlediğimiz, '100 Yıllık Ayna, Tiyatro Çalıştayı'ydı." dedi.

'BİZİM İÇİN HER OYUN BİR DOĞUM'

Önceki sezonun "İstanbul Klasiklerle Buluşuyor" repertuvarının yüzde 91 doluluk oranı ve yüzde 95 seyirci memnuniyetiyle tamamlandığını belirten İşsever, "İki yıllık yoğun bir tiyatro sezonunu geride bıraktık. Bugün birlikte iki yıllık uzun bir sanat maratonunun ilk heyecanlarını birlikte yaşayacağız. Bizim için her oyun bir doğum anlamına geliyor. Geleceğe dair umudu büyütecek, sözü yüceltecek ve insana değer katacak oyunlar hazırlıyoruz. Şimdi “yeni şeyler söylemek lazım” düsturuyla, iki yıllık yeni bir repertuvarı sizinle paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

''SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN, … BARIŞ' TEMASINI ÖNE ÇIKARIYORUZ'

İşsever, "110 yıllık tarihinde büyük savaşlara tanıklık etmiş bir sanat kurumu olarak, bu savaşların acısını yaşamış, yüreğinde hissetmiş, perdesini daima açmak için üstün bir gayret göstermiş bir sanat kurumu olarak, 2024-2025 tiyatro sezonunda, oldukça geniş bir perspektiften bakarak ve yüzölçümü hayli geniş olabilen “yüreğimiz”den ve “kültür”ümüzden devşirdiğimiz, sınanmış bilgiden hareket ederek, 'Sürdürülebilir Bir Dünya İçin, … Barış' temasını öne çıkarıyoruz." diye konuştu.

Repertuvarın ismindeki üç noktaya değinen İşsever, "Üç noktanın boş bıraktığı yerleri, başta bizler sonra seyircimiz ve sonra bütün bir insanlık, birlikte doldurabilir miyiz? Dolduralım isteriz. Unutmayalım ki, savaşlar hep yıkım, acı ve göz yaşı getirmiştir. Unutmayalım ki, medeniyetler hep sevginin, aşkın ve barışın çocuklarıdır." şeklinde konuştu.

'İSTANBUL ŞEHİR TİYATROLARI OLARAK HER YIL YÜZLERCE OYUN SAHNELİYORUZ'

Bugünün çok özel bir gün olduğunu ifade eden Şehir Tiyatroları Müdürü Oytun Askeroğlu, "Kurumumuz, 1914 yılında 'Darülbedayi-i Osmani' adıyla kurulmuş ve Cumhuriyetimizden bile eski olan bu yapı, İstanbul’u tiyatroyla buluşturma misyonunu her zaman başarıyla sürdürmüştür. İstanbul Şehir Tiyatroları olarak her yıl yüzlerce oyun sahneliyor, 7’den 70’e İstanbulluya klasik eserlerden çağdaş metinlere kadar geniş bir repertuvar sunuyoruz. Bu doğrultuda, aklımızın bir köşesinde hep kuruluş amacımızı tutuyoruz: Bir temel hak olarak Anayasanın güvence altına aldığı sanatın ve tiyatronun toplumsal görevine uygun olarak halkın kültürel üretiminin ve sanat bilincinin yükseltilmesine katkıda bulunmak. 2023-2024 sezonunda da bu misyonu yerine getirmek adına yoğun bir çaba gösterdik. 149 farklı oyun sahneleyerek sanatseverlerle buluştuk ve bu oyunlar, 600 bine yakın izleyici tarafından izlendi." ifadelerini kullandı.

'BİZİ EN ÇOK HEYECANLANDIRAN PROJE 'BU MEMLEKET BİZİM' OLDU'

Geçtiğimiz sezona ilişkin değerlendirmede bulunan Askeroğlu, “Şüphesiz, geçtiğimiz yıl bizi en çok heyecanlandıran proje, Cumhuriyetimizin 100. yılına adanan 'Bu Memleket Bizim' adlı oyunumuz oldu. Milli Mücadele’nin ve Cumhuriyetimizin kuruluşunun anlatıldığı bu eser, tüm Şehir Tiyatrosu çalışanlarının içinde yer aldığı büyük bir prodüksiyon olarak tarihe geçti. Bu sezonun önemli adımlarından bir diğeri de Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet Kültür Sanat Merkezi’nde, usta sanatçımız Rasim Öztekin’in adını verdiğimiz sahnemizi açmaktı. Ayrıca, Şehir Tiyatrolarımızın köklü sahnelerinden biri olan Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nin yeniden inşasına başlamanın heyecanını yine bu sezon içerisinde yaşamış olduk." dedi.

'ENERJİNİN YARISINI YENİLEBİLİR KAYNAKLARDAN ELDE EDİYORUZ'

Askeroğlu, "Sanatın yalnızca estetik bir değer taşımadığını, toplumsal sorumluluğumuzun bir parçası olduğunu biliyoruz. Bu anlayışla, önümüzdeki sezonu “Sürdürülebilir bir dünya için barış” temasıyla karşılayacağız. Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnemize kurduğumuz güneş enerjisi sistemiyle, kullanılan enerjinin yarısını yenilenebilir kaynaklardan elde ediyoruz. Bu adım, tiyatro sanatının yalnızca sahnede değil, hayatın her alanında toplumsal sorumluluk taşıdığının bir göstergesidir." diye konuştu.

'TÜRKİYE ÇAPINCA TURNEYE ÇIKMAYI PLANLIYORUZ'

Türkiye çapında bir turne planladıklarını dile getiren Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı Emrah Özertem,"Bu sezon Şehir Tiyatromuzun 110. yılını kutluyoruz. Darübedai-i Osmani sadece İstanbul’un değil Türkiye’nin bir sanat çınarı. O yüzden sadece İstanbullu seyircimizle bu kutlamayı gerçekleştirmeyi değil bütün Türkiye’deki sanatseverlerle, vatandaşlarımızla 110. senemizi kutlamayı planlıyoruz. Bu nedenle şöyle bir düşüncemiz var. Türkiye çapında bir turneye çıkmayı planlıyoruz. Birçok şehirde Şehir Tiyatromuzun oyunlarıyla birlikte bütün Türkiye’mizdeki vatandaşlarımızla 110. yaşımızı kutlamak istiyoruz." dedi.

'ELİMİZDEKİ EN ÖNEMLİ SİLAH KÜLTÜR VE SANAT'

Yeni sezon repertuvarını neden seçtiklerini nasıl nasıl bir yol izlediklerini anlatan Başdramaturg Dilek Tekintaş, "Tiyatro konusunu hayatın karmaşıklığından ve çelişkilerinden alan ve bundan değer üreterek anlam çıkaran önemli bir sanat dalı. 110 yıllık bir kurum olarak değerli olanı korumak, değerli olanı seyirciye iletmek, onlara bir bakış açısı, seyrettikleri şeyi anlamlandırabilecek bir dünya sunmakla görevliyiz. Dünü anlamak, bugünü anlamlandırmak, yarını önerebilmek için elimizdeki en önemli silah kültür ve sanat." dedi.

'YAŞAR KEMAL'İN 'AĞRI DAĞI EFSANESİ' İLE BAŞLAYACAĞIZ'

Repertuvardan bahseden Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı Can Başak,“Sezon açılışı büyük bir heyecan. Bizim mesleğimizin beni en heyecanlandıran tarafı hep sıfırdan başlamak. Geçmişte yaptıklarımız yok olur gider. Her sezon başında yepyeni bir enerjiyle başlamak gerekir. Her oyunun provasına yeni bir enerjiyle girmek gerekir. Gelelim repertuvarımıza, heyecanlıyız. Yaşar Kemal ustanın 'Ağrı Dağı Efsanesi'yle başlayacağız. Yiğit Sertdemir yönetecek. Ardından Haldun Taner ustanın 'Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım'ı sahnelenecek. Yelda Baskın yönetecek.” ifadelerini kullandı.

Can Başak sözlerine repertuvarı geniş bir şekilde tanıtarak devam etti.

'GEÇEN YIL AÇIKLANAN HEDEFLER ÇOK İYİ YAKALANMIŞ'

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise şu ifadeleri kullandı:

“Geçtiğimiz yılın programı oldukça güzel. Açıklanan hedefleri çok iyi yakalamış. Bunun için büyük bir takım emeği verilmiş. Sorumlu olan arkadaşların tamamının özveriyle bambaşka düzeyde programı ele aldığı bir yıl oldu. Başta Ayşegül Hanım olmak üzere bütün ekibimize teşekkür etmek istiyorum. Oytun Bey’e, Dilek Hanım’a çok teşekkür ediyorum” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN