Katliama desteğe devam! Almanya 'İsrail'e silah ambargosu' haberini yalanladı

Katliama desteğe devam! Almanya 'İsrail'e silah ambargosu' haberini yalanladı

Almanya, İsrail’e silah ihracatını durdurduğuna dair haberleri yalanladı. Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü, "İsrail'e silah ihracatına ilişkin bir yasak yok ve olmayacak" dedi.

Alman hükümeti, İsrail'e silah ihracat izinlerini askıya aldığı yönündeki iddiaları yalanladı.

'YASAK YOK, OLMAYACAK'

Ekonomi Bakanlığı sözcüsü, Alman DPA haber ajansına verdiği demeçte, "İsrail'e silah ihracatına ilişkin bir yasak yok ve olmayacak" diyerek, ihracatın her başvuruda durum değerlendirmesi ile yürütüldüğünü belirtti. Sözcü, İsrail ve Hamas arasındaki mevcut durumu ve insancıl hukuk kurallarını göz önünde bulundurduğunu aktardı.

Dün (18 Eylül) Reuters, Ekonomi Bakanlığına yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde, hukuki zorluklar nedeniyle Almanya'nın eylül itibarıyla İsrail'e yeni silah ihracatını durdurduğunu söylemişti.

Medyada yer alan haberlerde ise, Alman hükümetinin mart ayından bu yana İsrail'e silah satışlarına izin verilmediği öne sürüldü. Avusturya basınına göre; Almanya, geçen yıl 326,5 milyon avro (12,3 milyar TL) değerinde silah ihracatı gerçekleştirirken, bu rakam 1 Ocak-21 Ağustos tarihlerinde 14,5 milyon avroya (549,7 milyon TL) gerilediği kaydedildi.

GEÇTİĞİMİZ YIL 326 MİLYON AVROLUK İHRACAT

Gizli toplanan ve Alman Şansölyesi Olaf Scholz'un başkanlık ettiği bir yapı olan Almanya Federal Güvenlik Konseyi, İsrail'e yapılanlar da dahil olmak üzere silah ihracatını onaylıyor. Almanya geçtiğimiz yıl, İsrail'e askeri ekipman ve savaşta kullanılan silahlar dahil olmak üzere 326,5 milyon avro değerinde malzeme ihraç etti. İsrailli medya organı Shomrim'in haberine göre ise bu destek 2024'ün başında tekrar etmedi.

Scholz temmuz sonunda yaptığı bir açıklamada, Almanya'nın Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'in Filistin topraklarındaki operasyonlarının uluslararası hukuku ihlal ettiğine karar vermesi üzerine İsrail'e silah tedarikine dair bir karar alınmadığını belirtmişti. Alman hükümeti, UAD ile Berlin'de, Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR) tarafından açılan iki ayrı davada savunma yapmış, 7 Ekim 2023'te başlayan İsrail-Hamas savaşı sonrası uzun vadeli sözleşmelerde yer alan yedek parça ihracatı dışında, İsrail'e savaşta kullanılmak üzere hiçbir silah göndermediklerini belirtmişti.

Almanya'nın İsrail'e yaptığı silah ihracatına dair şu ana dek açılan hiçbir dava başarılı olmadı. Nikaragua, Almanya'ya dava açan ülkelerden biriydi.

GAZZE'DE 41 BİNİ AŞKIN KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 795’i çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 41 bin 272 Filistinli öldü, 95 bin 551 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN