Depremin vergisi faize gitti: Bütçenin yalnızca yüzde 16'sı kullanıldı

Depremin vergisi faize gitti: Bütçenin yalnızca yüzde 16'sı kullanıldı

Depremzedeler için ayrılan bütçenin yalnızca yüzde 16'sı kullanıldı, merkezi bütçeden deprem için ayrılan payın büyük kısmı harcanmamış durumda. Ekonomist Mustafa Sönmez, "Geçen sene 1 trilyon TL'ye yakın ek bütçe ayrıldı ve Meclis'te kabul edildi ancak bu yılın 8'inci ayına kadar harcamaların yalnızca yüzde 2,2'si gerçekleşti” dedi.

19 aydır geçici barınaklarda yaşam mücadelesi veren depremzedeler için ayrılan bütçenin yalnızca küçük bir kısmı kullanıldı. 6 Şubat depremlerinin ardından merkezi bütçeden ayrılan fonların çoğu harcanmamış durumda. İlk 8 ayda, deprem için ayrılan toplam bütçenin sadece yüzde 2,2'si kullanılmış. Bu durum, deprem vergilerinin toplandığına rağmen, bütçenin etkin bir şekilde kullanılmadığını gösteriyor.

Merkezi bütçeden deprem için ayrılan yüzde 7,5'lik payın, ilk 8 ayda sadece yüzde 16,4'lük bir kısmı harcandı. Toplamda 906 milyon 494 bin 905 TL'lik deprem bütçesinden, yalnızca 148 milyon 925 bin 808 TL kullanıldı. Buna karşın, bütçedeki diğer harcama kalemlerinde, faiz ödemeleri ve sosyal güvenlik giderleri önemli paylara sahip. Faiz ödemeleri toplam harcamaların yüzde 10,3'ünü, sosyal güvenlik ise yüzde 10,4'ünü oluşturuyor.

BirGün'ün aktardığına göre, Ekonomist Mustafa Sönmez, deprem sonrası yaşanan barınma sorunlarına ve hükümetin bütçe kullanımındaki eksikliklere dikkat çekti. Sönmez, "Geçen sene 1 trilyon TL'ye yakın ek bütçe ayrıldı ve Meclis'te kabul edildi ancak bu yılın 8'inci ayına kadar harcamaların yalnızca yüzde 2,2'si gerçekleşti. Bu, hükümetin deprem enkazını kaldırma ve insanların barınma ihtiyaçlarını çözme konusunda yeterince duyarlı olmadığını gösteriyor" şeklinde konuştu. Ayrıca, Sönmez hükümetin harcamaları kısıtlamak adına deprem yatırımlarını engellediğini ve bu yüzden depremzedelerin mağduriyetinin arttığını vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN