12. Boğaziçi Film Festivali'nde kaçırılmaması gereken beş film: ‘Altın Yunus’un güçlü kadınları

12. Boğaziçi Film Festivali'nde kaçırılmaması gereken beş film: ‘Altın Yunus’un güçlü kadınları

12. Boğaziçi Film Festivali 18 Ekim’de başladı. Festivalde ‘Altın Yunus’ için yarışan 10 yerli yapımdan beşini KARAR okurları için derledik. Bütün kadınlara ilham verecek ‘Sultan’ın hikayesini perdeye taşıyan ‘Mukadderat’, taciz sonrası bir travmayı işleyen ‘Gülizar’, aşk yarası ve anneliğin çarpıştığı ‘Parmaklıklar Ardında İki Kadın’, bağlılık ve adalet arasındaki bir ikilem ‘Döngü’ ve hayata zorlu bir sınavla başlayan ‘Fidan’ perdede güçlü kadın hikayelerini sevenler için kaçmaz.

SALİHA SULTAN

Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı’nca düzenlenen 12. Boğaziçi Film Festivali 18 Ekim’de başladı. Festivalin ‘Ulusal Uzun Metraj Yarışması’nda bu yıl Türk sinemasından 10 yapım 25 Ekim’e kadar ‘Altın Yunus’ ödülü için yarışırken izleyiciyle de buluşuyor. Yönetmen Atalay Taşdiken’in başkanlık ettiği Ulusal Uzun Metraj Jürisi’nde yarışan yapımları yazar- yönetmen- yapımcı Cemil Yavuz, görüntü yönetmeni Eyüp Boz, yapımcı- senarist Nuriye Bilici ve oyuncu Zeynep Çamcı değerlendirecek. Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB) Jürisi’nde ise yapımcılar Halil Kardaş ve Kerim Ayyıldız ve yönetmen-yapımcı Meryem Beyza Er var. Festival filmleri bu yıl Atlas 1948 Sineması, AKM Yeşilçam Sineması ve Cinema Pink’te izlenebiliyor, biletleri mobilet.com’dan alınabiliyor. Ödüllerin 25 Ekim’de sahiplerini bulacağı festivalde yarışan ve güçlü kadın hikayelerinin öne çıktığı beş yerli yapımı KARAR okurları için derledik.

SEYREDENE İLHAM VEREN O ‘SULTAN’

Yönetmen: Nadim Güç

Oyuncular: Nur Sürer, Aslıhan Gürbüz, Osman Sonant

61’inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi film ödülüne layık görülen film, yönetmenin ilk uzun metrajı. Nur Sürer filmde, kocasının ölümünün ardından yeniden evlenmek isteyen Sultan’a hayat veriyor. Yalnız kalma korkusu yaşayan ancak çevresindeki diğer kadınlara ilham veren bir kadını canlandıran Sürer, ‘Sultan’ performansı ile Antalya’da ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülüne layık görüldü. Film, 22 Ekim’de Cinema Pink’te seyredilebilir.

sultan.jpg

FİDAN: HAYATA BAŞLARKEN KARŞILAŞILAN SINAVLAR

Yönetmen: Ayçıl Yeltan

Oyuncular: Görkem Yeltan, Leyla Smyrna Cabas, Ayça Bingöl

Filmde Nesrin karakterine hayat veren başarılı oyuncu Ayça Bingöl 61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ ödülünü alırken filmin kurgucusu Melike Kwasaplar ise ‘En İyi Kurgu’ ödülünü aldı. Yönetmenin ilk uzun metrajı olan film 13 yaşında bir kız çocuğunun hikayesini beyazperdeye taşıyor. Film, Fidan’ın parlak geleceğe doğru yürürken annesinin ölümünün ardından girdiği yol ayrımını anlatıyor. Film, 22 Ekim’de Cinema Pink’te izlenebilir.

fidan.jpg

DÖNGÜ: BAĞLILIK VE ADALET ARASINDAKİ İKİLEM

Yönetmen: Erkan Tahhuşoğlu

Oyuncular: : Serpil Gül, Emel Göksu,

Tuğçe Yolcu

Adana Film Festivalinde en iyi yönetmen ve senaryo ödüllerini kazanan film, emek, sınıf çatışmaları ve kadınlar arası dayanışma gibi temaları işliyor. Filmde, Sevim, 75 yaşındaki Ayten’in evine senelerdir gündeliğe giden bir kadın olarak izleyici karşısında. 25 yaşındaki Kosova göçmeni bakıcı Lena ise geçirdiği kazanın ardından sus payını kabul etmez, Ayten’e dava açar. Ortaya çıkan çatışma yıllarca bağlılık ve minnet hissi ile ailenin yanında çalışan Sevim’in de kendi içinde bir altüst oluşu tetikler. Film, 22 Ekim’de Atlas 1948 Sineması’da izlenecek.

dongu.jpg

GÜLİZAR: BÜTÜN KADINLARIN TANIDIĞI BİR TRAVMA

Yönetmen: Belkıs Bayrak

Oyuncular: Ecem Uzun, Bekir Behrem, Hakan Yufkacıgil

Bayrak’ın yazıp yönettiği ilk uzun metrajlı filmi “Gülizar”, Türkiye prömiyerini yaptığı 61. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda, ‘Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü’nü kazandı. Film, düğün hazırlıkları sırasında tacize uğrayan Gülizar’ın, saldırganın kim olduğunu öğrenmesiyle klostrofobik bir yolculuğa dönüşen hikayesini anlatıyor. Film, 22 Ekim’de Atlas 1948 Sineması’nda izlenebilir.

gulizar.jpg

PARMAKLIKLAR ARDINDA İKİ KADIN: ANNELİK Mİ BASKIN AŞK YARASI MI?

Yönetmen: Mehmet Eryılmaz

Oyuncular: Zümrüt Erkin, Pervin Bağdat, Gökçer Genç

Film sevgilisini öldürmekten hüküm giymiş, istemeden anne olmuş genç bir kadın olan Zerda’nın hikayesini anlatıyor. Öldürdüğü adamın eşi Esra’nın ise hasta bir kız çocuğu vardır. Kızının kurtulması için tek şansıysa Zerda’nın çocuğundan alınacak uyumlu iliktir. Esra, Zerda’yı ikna etmek için cezaevine gidiyor ancak Zerda imza atmayı reddediyor. Filmde iki kadın arasındaki bu gerilimli görüşmeler üzerinden annelik, aşk, suç ve kadınlık gibi kavramlar derinlemesine sorgulanıyor. Film 21 Ekim’de Cinema Pink’te görülebilir.

parmakliklar-ardinda.jpg

ESKADER’DEN KÜLTÜR SANAT DÜNYASINA 23 ÖDÜL: ÜÇ İSME ‘ÜSTÜN HİZMET’ TAKDİRİ

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından verilen geleneksel ‘Kültür Sanat Ödülleri’ sahiplerini buldu. Bu sene 23 dalda verilen ödüllerde ‘Üstün Hizmet Ödülleri’ dil, tarih ve kültür çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Mehmet Maksudoğlu’na, Prof. Dr. Mehmet Kaplan’ın öğrencilerinden Prof. Dr. Zeynep Kerman’a ve başta ‘Panorama 1453’ gibi birçok önemli görsel yapımın öncü ismi Haşim Vatandaş’a verildi.

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından verilen geleneksel ‘Kültür Sanat Ödülleri’ sahiplerini buldu. Dernek üyeleri ve kültür sanat çevresinden birçok kişinin katkılarıyla 2023 yılında yayımlanan kitaplar ve yapılan kültürel çalışmaların değerlendirildiği ödüllerde, 23 dalda ödül verildi. ESKADER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Ersem Yargıcı, ödüllerin her yıl sene içinde üretilen eserlerin arasından belirlendiğini ve bu süreç için oldukça yoğun bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Yargıcı, “Roman, şiir, hikaye, deneme, anlatı, hatıra, günlük ve klasik sanatlar başta olmak üzere 23 alanda değerlendirmede bulunduk. Bu yılki ödüllerimiz için de çok mutluyum, hepsi muhteşem isimlere gitti. Bildiğiniz gibi 2023, ‘Aşık Veysel Yılı” ilan edilmişti. Biz de büyük ustayla ilgili yazılan ‘Sır Nihan Oldu’ eseriyle Şule Köklü’yü ödüle layık gördük. 2023 ayrıca, Türkiye ve Azerbaycan’ın ortaklaşa aldıkları kararla, ‘Ahmet Kabaklı Yılı’ olarak belirlenmişti. Prof. Dr. Erol Ülgen’in, ‘Son Şeyhü’l-Muharirin Ahmet Kabaklı’ eseri de yine ödül alan çalışmalar arasında yer aldı” diye konuştu. Yargıcı, bu yıl “Özel Ödül”ün de Prof. Dr. Mehmet Kaplan’ın öğrencilerinden, Tanzimat, Meşrutiyet, Milli Mücadele ve Cumhuriyet dönemi edebiyat araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. Birol Emil’e verildiğini ifade etti.
Bu yıl ‘Üstün Hizmet Ödülleri’ dil, tarih ve kültür çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Mehmet Maksudoğlu’na, Prof. Dr. Mehmet Kaplan’ın öğrencilerinden Prof. Dr. Zeynep Kerman’a ve başta ‘Panorama 1453’ gibi birçok önemli görsel yapımın öncü ismi Haşim Vatandaş’a verildi. Araştırma dalında Şerif Eskin’in Dergah Yayınlarından çıkan ‘İnkılap Edebiyatı’, biyografide Prof. Dr. Erol Ülgen’in ‘Son Şeyhü’l-Muharirin Ahmet Kabaklı’, çizgi dalında Osman Suroğlu, çocuk edebiyatında ‘Bir Kardeşlik Bildirisi Yaz Yıldızlara’ ile Vural Kaya, denemede ‘Sular Mürekkep Olsa’ eseriyle Bayram Bilge Tokel ödüle değer görüldü.Tenkit dalında Mehmet Narlı, ‘Eleştirinin Eleştirisi’ eseriyle ödül aldı. Dergi dalında yayın yönetmenliğini Duran Boz’un üstlendiği ‘Yitik Söz’, diz kategorisinde Leyla Şerif Emin’in ‘Türkçenin Rumeli Yakası’ adlı eseri, gezi kategorisinde Selvigül Kandoğmuş’un ‘Şahin Kadim Şehirler’ kitabı gibi birçok eser ödül aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN