Çay bardağına da 'boykot'lu reklam

Çay bardağına da 'boykot'lu reklam

İsrail’e destek verdikleri iddiasıyla bazı markalara yönelik ‘boykot’ kampanyaları devam ederken Rize’de AK Partili belediye başkanları ve yöneticileri dualar eşliğinde Burger King şubesinin açılışını yapmıştı. Ardından Rize Belediyesi’nin su faturalarına bu firmanın reklamını aldığını KARAR gündeme getirdi. AK Partili belediyenin şehir merkezindeki ünlü Çay Bardağı heykeline de boykot edilmesi istenen Algida firmasının reklamını aldığı ortaya çıktı.

MERVE ŞİŞMAN

İsrail destekçisi olduğu iddiasıyla boykot edilmesi istenen firmalardan Burger King’in açılışına katılıp kurdele kesenler arasında Ticaret İl Müdürünün de bulunduğu öğrenildi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in “boykot kapsamında olan bir işletme...” sözleriyle tanımladığı şirketin açılış töreninde devletin bir bürokratının da yer alması şaşkınlıkla karşılandı. KARAR’ın ulaştığı Rize Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu, sorularımıza “Zaten ağzına gelen herkes sövdü, yapacağı hakareti yaptı. Katılan katılmıştır. Bakanlığımın izni olmadan bu konuda herhangi bir konuşma yapmam” cevabını verdi. Ticaret Bakanlığı yönelttiğimiz sorulara ise “Açılışa katıldığını gördük. Konuya ilişkin savunma yazıp bakanlığa iletmesi istendi” yanıtını verdi.

AK PARTİLİLER TAM KADRO KATILDI, DUA ETTİ

Rize’de önceki haftalarda AK Partili belediye başkanları ve yöneticileri, dualar eşliğinde Burger King şubesinin açılışını gerçekleştirmişti. Açılış sırasında ‘Kahrolsun İsrail’ sloganı atan Öğretim Üyesi Kemal Sağlam 10 kişilik grubun saldırısına uğramış ve açılışa katılan İyidere belediye başkanı Saffet Mete, KARAR’a yaptığı açıklamada “Yemek yeseydim İsrail’e destek vermiş olacaktım. Sadece kurdele kestim” yanıtını vermişti. AK Parti Belediye Meclis Üyesi Mehmet Kuruoğlu, Rize Eski Belediye Başkanı Halil Bakırcı, AK Partili Muradiye Belediye Başkanı Musa Süreyya Balcı, AK Partili Salarha Belediye Başkanı Hasan Kara ve AK Partili Rize İl Genel Meclisi Başkanı Ali İmran Büyük tartışma yaratan açılışa katılanlar arasındaydı.

‘BOYKOT’TA DA EYLEM BAŞKA SÖYLEM BAŞKA

Gazze’de bir yıldır vahşi bir soykırım sürdüren Tel Aviv rejimiyle diplomatik ilişkilerin kesilmediği, ‘kesildi’ denilen ticari ilişkilerin ise devam ettiği süreçte eylemlerle söylem arasındaki çelişkiler tartışma konusu. İsrail’i destekledikleri iddiasıyla boykot edilmesi istenen bazı uluslararası firmalar konusunda gösterilen çifte standart tepki toplarken, AK Partili Rize Belediyesi’nin su faturalarına Burger King reklamı aldığını KARAR ortaya çıkarmıştı. Rize’nin sembolü olan Çay Bardağı heykeline de boykot edilmesi istenen firmalardan Algida’nın reklamını aldığı öğrenildi. Vatandaşlar tarafından bu yılın haziran ayında çekilen bir videoda şehir meydanındaki devasa heykelin üstündeki reklam dikkat çekti.

1-sayfa-jpg.jpg

BOYKOTLU FİRMA BU KEZ BARDAKTA

‘İsrail destekçisi’ denilerek boykot edilmesi istenen Burger King’in şube açılışına AK Partililerin tam kadro katılımı tepki çekerken KARAR, Rize Belediyesi’nin su faturalarına aynı şirketin reklamını koyduğunu yazmıştı. Bir başka yasaklı şirketin adının da şehrin simgesi olan çay bardağı kulesine yansıtıldığı ortaya çıktı.

cay-renkli.jpg

Yaklaşık 1 ay önce Rize’de ABD’nin ünlü hamburger zinciri Burger King’in yeni şubesi dualarla açıldı. İsrail’e destek verdiği gerekçesiyle boykot edilen şirketin açılışı için düzenlenen törende AK Partili belediye başkanları ve yerel yöneticiler boy gösterdi. Açılıştan bir saat önce şubenin önüne gelen Öğretim Görevlisi Dr. Kemal Sağlam “Kahrolsun İsrail” sloganı atınca çok sayıda kişinin saldırısına uğradı. Vücudunun çeşitli yerlerinde darp izi bulunan Sağlam, rapor alıp saldırganlardan şikayetçi oldu. Açılışa katılan İyidere Belediye Başkanı Saffet Mete, KARAR’a “İşletmenin sahibi, okul arkadaşım. Davete icabet ettik. Ben orada hiç yemek yemedim. Yeseydim İsrail’e destek vermiş olacaktım. Açılışta 10 dakika bile durmadım. Darp olayından haberim yok” dedi.

kapak-jpg.jpg

KAFA KARIŞTIRAN SÖZLER

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Usta “İnsan durduğu tabelanın altına bakar” siteminde bulundu. AK Parti Rize İl Başkanı Yılmaz Katmer, Mevlana ve Mehmet Akif Ersoy’dan alıntılılarla eleştirilere tepki göstererek “Bütün arkadaşlarımızın arkasındayız” cevabını verdi. Katmer’in sözlerine iktidara yakın bazı gazetecilerle partililer tepki göstererek sorumluların görevden alınmasını istedi. Bunun üzerine Yılmaz Katmer, geri adım atarak “Arkadaşlarımızın açılışa katılmaları hataydı” düzeltmesi geçti. Tüm bunlar yaşanırken AK Partili Rahmi Metin’in başkanlığındaki belediyenin su faturalarına 2024’ün temmuz ayında Burger King reklamı aldığı ortaya çıktı. Özellikle sosyal medyada infiale yol açan olayın ardından Rize Belediyesi’nden yapılan açıklamada reklamın geçmiş yıllarda alındığı savunularak “İlgili firmanın belediyemizin su faturalarındaki reklam iş birliğini sonlandırmıştır” ifadesi kullanıldı. Rize Fatura Ödeme Merkezi’nde çalışan, ismini vermek istemeyen bir vatandaş konuya ilişkin KARAR’a şunları anlattı: “İki ay önce fatura ruloları bittiği için yeni baskı çıkarmak zorunda kaldılar. Burger King ile daha önce anlaşma yapılmış. Bu durumdan herkes rahatsızdı. İnsanlar genelde faturalarını elektronik ortamda ödediği için bu rezalet, bu zamana kadar görünür değildi. Hem Gazze’yi destekliyoruz hem de Burger King reklamını basıyoruz. Bu durumu gizlemek için faturalar toplatıldı.”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, KARAR’ın manşete taşıdığı uygulama sonrası açılışa katılan belediye başkanları ve teşkilat yöneticileri hakkında disipline sevk kararı alındığını duyurdu. AK Parti Teşkilat Başkanlığı, sürece ilişkin sorumuza “Halen devam ediyor. Yakın zamanda sonuçlanır” yanıtını verdi. Bu sırada bir başka skandal daha ortaya çıktı. 2 Haziran 2024 tarihinde, saat 22.12 sularında Rize’nin sembolü olan Çay Bardağı’na boykotu istenen Algida reklamının yansıtıldığı öğrenildi.

KİMLER KATILDI?

Öte yandan Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Tüylüoğlu’nun işlettiği Burger King şubesinin açılışına iştirak eden isimler de netleşti. Açılış duasını İrşad Vakfı Müdürü Abdulkadir Kara yaptı. Diğer isimler ise şunlar: AK Partili İyidere Belediye Başkanı Saffet Mete, AK Partili Muradiye Belediye Başkanı Musa Süreyya Balcı, AK Partili Salarha Belediye Başkanı Hasan Kara, AK Partili Rize İl Genel Meclisi Başkanı Ali İmran Büyük, eski ANAP Rize milletvekili Ahmet Kabil, Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Aziz Karaahmetoğlu, AK Parti Belediye Meclis üyesi Hüsnü Kamil Bakır, AK Parti Belediye Meclis üyesi Mehmet Kuruoğlu, Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy, eski Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, RTSO Meclis Başkanı Ahmet Arif Mete, RTSO Eski Başkanı Şaban Ali Razıoğlu, Rize Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu ve Osman Tüylüoğlu’nun köylüsü, Altur Turizmin sahibi ve aynı zamanda Galatasaray’ın eski ikinci başkanı Abdurrahim Albayrak...

TİCARET İL MÜDÜRÜ DE AÇILIŞTA

Sadece AK Partili belediye başkanları ve yöneticileri değil Ticaret Bakanlığı’na bağlı bir bürokrat da açılışa katılan isimlerdendi. Rize Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu, Burger King açılışında kurdele kesenler arasında yer aldı. Tartışmalar devam ederken “Devletin bürokratının o karede ne işi var?” sorusu gündeme geldi. Köseoğlu, KARAR’ın “Ömer Çelik’in ifadesine göre, ‘boykot kapsamında olan’ Burger King’in açılışına katılarak kurdele kesmek için Ticaret Bakanlığı’ndan izin aldınız mı?” sorusuna “Bakanlığımın izni olmadan bu konuda konuşamam. Zaten herkes ağzına geleni söyledi, yapacağı hakareti yaptı. Katılan katılmıştır. . Ben devletin bir bürokratıyım. O yüzden hiçbir açıklama yapamam” cevabını verdi. Ticaret Bakanlığı’ndan bir yetkili ise, Köseoğlu’ndan savunma yazmasını istediklerini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN