İyi iş çıkardılar saygı duymalıyız

İyi iş çıkardılar saygı duymalıyız

Agresif fiyat politikasıyla dikkat çeken Çinli üreticiler kısa zamanda satış grafiklerini üst seviyeye taşıdılar. Girdikleri pazarlarda dengeleri değiştiren markalar, Avrupalı üreticilerin de uygun fiyatlı otomobiller üzerine çalışmasına neden oldu. Renault Group Türkiye CEO’su Jan Ptacek’in de gündeminde Çinli üreticiler vardı. Birçok marka temsilcisinin aksini düşünen Ptacek “İyi iş çıkardılar inkar edemeyiz. Saygı duymalıyız” dedi.

ALİ YILDIRIM

Son yılların en çok dikkat çeken markaları Çinli üreticiler oldu. Girdikleri pazarlarda dengeleri değiştiren Uzak Doğulu üreticiler agresif fiyat politikalarıyla kendilerine oldukça çabuk yer edindiler. Özellikle Türkiye pazarında dikkat çeken satış rakamlarına ulaşan Çinli üreticiler, sundukları otomobillerle de Türk tüketicisinin de beğenisini kazandı. Üretici destekli fiyatlar da tüketiciyi cezbedince başarı grafiğini oldukça hızlı tırmandılar. Fiyat tarafında birçok Avrupalı üretici Çinlilerle rekabet edemeyince ortaya uygun fiyatlı otomobiller de çıkmaya başladı. Bunu Paris Otomobil Fuarı’nda da gördük. Birçok marka yeni modellerini tanıtırken, çıkış noktaları fiyat oldu. Birçok marka düşük fiyatlı araç tanıtma yarışına girdi. Tablodan da anlaşıldığı üzere aslında bir noktada Çin, Avrupalı markaların da uygun fiyatlı otomobil üretimine başlamasına neden oldu. Paris Otomobil Fuarı’nda sorularımızı cevaplayan Renault Group Türkiye CEO’su Jan Ptacek’in de gündeminde Çinli üreticiler vardı. Birçok marka temsilcisinin aksini düşünen Ptacek “İyi iş çıkardılar inkar edemeyiz” dedi. Çinli markaların 2 yıldan kısa bir sürede pazarın yüzde 10’una hakim olduklarını ifade eden Ptacek “Müşteriler için ilginç ürünler getirmeyi başardılar. Müşterilerin ürünlerinden çok etkilendiğini görebildiler. Tutarlı ürün yelpazesiyle çok agresif fiyatlandırma yaptılar. Diğer satış yapan herkes kendi kartlarıyla oynamak için burada. Renault Grubu olarak, Türkiye’de uzun zamandır yerleşik bir marka olarak çok güçlü varlıklara sahip olduğumuzu düşünüyorum. Türk halkına büyük bir aşinalığa sahibiz. Dolayısıyla pazardaki herhangi bir yeni rakiple rekabet etmek için çok iyi hazırlandığımızı düşünüyorum. İyi bir iş çıkardıklarını inkar edemeyiz ve onlara saygı duymalıyız” diye konuştu.

RENAULT 5 İLE SATIŞ VOLTAJI ARTACAK

Fransız üretici Renault Avrupa pazarında uygun fiyatlı elektrikli otomobiller tarafında hakimiyet kurabilmek için yeni modeller geliştirmeye devam ediyor. Biraz da tasarım tarafına ağırlık veren marka hem geçmişe atıfta bulunuyor hem de yeni modelleri tek tek sahaya sürüyor. 2022’de Paris Otomobil Fuarı’nda tanıttığı Renault 5 modelini marka şimdi de satışa sunuyor. Retro tasarıma sadık kalınan otomobilde 2 farklı batarya paketi sunuluyor. Mini elektrikli otomobil segmentinde dikkatleri üzerine çekebilecek olan aracın Türkiye pazarına ise 2025’in ilk çeyrek sonlarında gelmesi bekleniyor. Otomobilde batarya paketine göre, 300 ve 400 kilometre olmak üzere iki farklı menzil sunuluyor. Aynı zamanda 120 ve 150 beygirlik güç paketlerine sahip olan model, yeni ve tamamen elektrikli platform AmpR Small kullanılarak üretilen ilk otomobil olarak dikkat çekiyor. Renault 5 E-Tech %100 Elektrikli’nin yeni 11 kW AC çift yönlü şarj cihazı, V2L (araçtan şarj) ve V2G (araçtan şebekeye) özelliklerini bir araya getiriyor. Renault marka otomobillerde bir ilk olan bu özellik ile kullanıcı, isteğe bağlı bir adaptör üzerinden elektrikli süpürge, su ısıtıcısı veya elektrikli barbekü gibi 220 V (3.700 W’a kadar) ile çalışan cihazları aracın bataryasına bağlayabiliyor. Böylece kullanıcılar, evde şarj maliyetinden ortalama %50 tasarruf edebiliyor. 100 kW güç alabilen model yüzde 20’den yüzde 100’e 30 dakikada şarj oluyor.

MEGAN SEDAN'A TALEP YÜKSEK, ÜRETİMİ DEVAM EDECEK

Renault tarihinin belki de en çok satılan otomobillerinden biri olan Megane için yolun sonu yaklaştı. Karsan ile yapılan anlaşma kapsamında Megane Sedan üretiminin normal şartlarda 2027’de bitmesi gerekiyordu fakat Renault Group Türkiye CEO’su Jan Ptacek, bunun uzayabileceğinin sinyalini verdi. Paris Otomobil Fuarı’nda sorularımızı cevaplayan Ptacek, yıllık 50 bin adetlik üretim kapasitesinin olduğunu hatırlattı. Megane sedana talebin oldukça yüksek olduğunun altını çizen Ptacek “Megane sedana şu anda çok fazla talep var. Megane sedan için ve talep devam ettiği sürece üretmeye de devam edeceğiz. Megane bugün Türkiye pazarında en çok satılan üçüncü otomobil konumunda. Herkes konfor ve dayanaklılığından çok memnun” dedi. 2021’de Karsan ile yapılan anlaşmayla birlikte yıllık 55 bin adetlik üretime imza atılan Megane sedan için sadece 5 yıl değil uzun bir yol var. Türkiye pazarının ilk 9 ayında bile oldukça talep gören model, Clio’dan sonra en çok satılan otomobil konumunda. 30 bine yakın satış adediyle model, neredeyse bazı markaların yıllık satış adedine ulaşmış durumda.

20kr04-megane-dekkkk.jpg

‘TÜRKİYE’YE GETİRMEK İÇİN SABIRSIZLANIYORUZ’

MAİS A.Ş. Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş “Renault 5 E-Tech yüzde 100 elektrikli, önümüzdeki yıl bizim de Türkiye’de satışa sunacağımız ikonik bir model. Tüm dünya ile birlikte biz de Renault 5 E-Tech yüzde 100 elektrikliyi kullanmak ve sürüş deneyimini yaşamak için Nice’te bir araya geldik. Şimdiye kadar Renault modellerinde görülmemiş olan Reno Avatar özelliğiyle dikkat çeken, elektrifikasyon teknolojisini ‘araçtan şebekeye şarj’ özelliğiyle de aynı zamanda bir tasarruf nesnesi haline getiren bu modeli biz çok sevdik. Kompakt boyutları ve kendine has tasarımı ile daha şimdiden Fransa sokaklarını rengarenk hale getiren bu modeli, Türkiye’deki kullanıcıları ile buluşturmak için sabırsızlanıyoruz” dedi.

berk.jpg

‘DAHA UYGUN FİYATLI ARAÇLAR SUNACAĞIZ’

Uygun fiyatlı otomobiller konusunda da çalıştıklarının mesajını veren Jan Ptacek, her müşteri kitlesine hitap etmek gerektiğini vurguladı. Türkiye’de sunulan ürün yelpazesinde modellerin birbirinin satış hızını kesmemesi üzerine kurulu bir yapı olduğunu anlatan Ptacek şöyle konuştu: “Farklı fiyat kümelerinde iyi bir kapsama sahip olmamız gerekiyor. Çünkü yerel olarak ürettiğimiz modeller var. Bu modeller ile yurt dışından gelen modeller birbirlerini iyi bir şekilde tamamlayacak. Böylece her müşteri kitlesine uygun özelliklerde ve fiyatta araçları biz sunmaya devam edeceğiz.”

jean-p.jpg

TÜRKİYE’DE HİBRİT MOTORU SADECE OYAK-RENAULT ÜRETİYOR

2027 yılına kadar Renault’un Türkiye’ye 400 milyon euroluk yatırım yapacağını hatırlatan Ptacek, OYAK Renault Fabrikaları’ndaki üretime de değindi. Ptacek “Fabrikada ürettiğimiz hibrit motorlar geçiş döneminde büyüme potansiyeline sahip olduğu için çok önemli. Bu yüzden kapasite artırmanın başında sayılabiliriz. Türkiye’de hibrit motor üreten tek otomobil firmasıyız. Önümüzdeki yıl yeni nesil hibrit motorları piyasaya süreceğiz. Şu anda Bursa’da Duster’ı üretmeye başladık. Bursa üretimimizin yüzde 80’ini ihraç ediyoruz. Diğer modelleri konuşmak için henüz erken. Değişen koşullara göre modellerde de değişiklik olabilir” dedi.

9.7 MİLYONLUK PRADO’DAN İKİ AYDA 200 ADET SATACAK

Japon üretici Toyota 70 yıllık modeli Land Cruiser’i yeniledi. Hem yol hem de off-road aracı olan Land Cruiser Prado, Türkiye pazarına 9.7 milyon liralık fiyat etiketiyle giriş yaptı. Model, etkileyici ikonik tasarımı, zengin standart donanımları, üstün arazi kabiliyeti, premium kabini, 7 koltuklu konfigürasyonu ve üstün güvenlik özellikleriyle dikkat çekiyor. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt “Land Cruiser Prado günümüzde sadece Toyota adına değil tüm otomotiv dünyası adına farklı bir noktada yer alıyor. Land Cruiser özel fanları olan, kendi kulüpleri olan bir model. Her yerde olduğu gibi Türkiye’de de sunduğumuz her nesliyle beğeni toplamış ve özel bir hayran kitlesi oluşturmuş bir model haline geldi. Uzun zamandır büyük heyecanla beklenen yeni nesil Land Cruiser Prado tahmin ettiğimiz gibi müşterilerimizden yoğun talep aldı. Bu modelin satışa sunulmasıyla bu ilginin daha da artacağını tahmin ediyoruz. Segmentinde dengeleri değiştirecek bu modelden ön sipariş döneminde gelen yüksek taleple ilk etapta yıl sonuna kadar en az 200 adet araçla bu ilgiyi karşılamaya çalışacağız. Önümüzdeki yıl ise bu yüksek talebe paralel olarak Yeni Land Cruiser Prado modelinde hedefimiz 1000 ve üzeri adetlere gitmek olacak. Bu modelin Toyota markasının mevcut kullanıcıları ve mevcut Land Cruiser sahiplerinin yanı sıra segmentinde birçok modelden müşteri alabileceğini görüyoruz. Bu yılın ilk 9 ayında binek araç ürün gamımızda SUV satış oranımızın payı yüzde 46 oldu, önümüzdeki yıl ise güçlenen SUV ürün gamımızla bu oranı daha da arttırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

20kr04-toyota.jpg

INSTER 300 KİLOMETRE MENZİLLE ARAZİYE ÇIKIYOR

Güney Koreli üretici Hyundai, INSTER’ın yeni bir versiyonu olan INSTER Cross’u tanıttı. Yeni crossover model, çok yakında satışa sunulurken aynı zamanda hem outdoor hem de şehir içi kullanımda çok yönlü bir kullanım imkanına sahip olacak. Model boyutlarına göre A ve B segmenti arasında konumlanıyor. Araç, maceracı karakterini vurgulamak için geniş, dikdörtgen ön ve arka tamponlarla ve ayrıca kabartmalı siyah kaplamalarla fark yaratıyor. Ön ve arka koruma kaplamalar, tamamlayıcı 17 inç alaşım jantlarla birleşerek üstün bir crossover görüntüsü sunuyor. Tavan rayları ise açık hava gezileri veya kamp etkinlikleri için standart olarak sunuluyor. Crossover versiyon, özel bir dış renk olan Mat Amazon Yeşil ve INSTER için sunulan standart beş renk (opsiyonel siyah tavan) seçeneğiyle sunulacak. INSTER Cross, 360 kilometreye varan bir menzilin yanı sıra, yaklaşık 30 dakikada yüzde 10 ila yüzde 80 oranında şarj edilebiliyor. Model ayrıca, Otoyol Sürüş Asistanı, Akıllı Hız Kontrolü ve İleri Çarpışma Önleme Asistanı 1.5 dahil olmak üzere segment lideri güvenlik donanımlarına da sahip.

20kr04-hyundai.jpg

OTOMOTİVİN ANA PROBLEMİ AŞIRI MALİYET ARTIŞI

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği’nin (OSS) 2024 Yılı 3. Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi’ne göre; yılın üçüncü çeyreğinde, 2023’ün aynı dönemine göre yurt içi satışlarda dolar bazında ortalama yüzde 1,08’lik gerileme yaşandı. Üretici üyelerin yüzde 30,8’i önümüzdeki üç ayda yatırım planlarken, 2024’ün üçüncü çeyreğinde de gözlemlenen problemlerin başında ilk iki çeyrekte olduğu gibi “maliyetlerdeki aşırı artış” yer aldı. Ankete göre, “nakit akışında yaşanan problemler” öncelikli sorunlar arasında öne çıktı. OSS Derneği Başkanı Ali Özçete, “Otomotiv satış sonrası sektörü 2024 yılına temkinli bir başlangıç yapmasına rağmen, yılın üçüncü çeyreğinde de durgunluğunu sürdürmüştür. Sektördeki en dikkat çekici unsurlar arasında, satış ve ihracattaki düşüşe rağmen istihdamın korunması yer alıyor. Bu, iş gücü açısından istikrar sağlasa da, ekonomik faaliyetlerin daraldığının bir göstergesidir. Tüm bunlarla birlikte maliyet artışları ve nakit akışı sorunları hâlâ sektörün temel sıkıntıları arasında yer alıyor” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN