Vücudumuz günlük yaşamda fark etmesek de önemli miktarda ısı üretiyor. Her bir metrekarelik vücut yüzeyi saatte 19 kibrit kadar enerji açığa çıkarıyor. Bilim insanları, vücut ısısını enerjiye dönüştürerek önemli buluşa imza attı. İşte detaylar...
İrlanda'da Limerick Üniversitesi'nden araştırmacılar, atık vücut ısısını enerjiye dönüştürmenin yollarını keşfetti.
Araştırmacıların hedefi, vücut ısısını toplayıp enerji olarak depolayabilecek bir cihaz geliştirmek.
Bu sayede GPS takip cihazları, akıllı saatler ve vücudu analiz eden taşınabilir elektronik cihazlar vücut ısımızla süresiz olarak çalışabilir.
VÜCUT ISISINI ELEKTRİĞE ÇEVİREBİLİYOR
Diken'de yer alan habere göre, araştırmacılar ağaçtan elde edilen lignin bazlı ince esnek malzemelerle çevre dostu malzemeler geliştirdiler. Lignin kağıt endüstrisinin bir ürünü.
Bu ürünü baz alan esnek malzemelerin tuz çözeltisiyle ıslatılması 200 derecenin altındaki düşük sıcaklıklardaki 'atık ısıyı' elektriğe çevirebiliyor.
Fakat atık ısıdan elde edilen enerjinin depolanması da önemli. Bu yüzden üniversitedeki ekip, lignin bazlı gözenekli karbon yapılar kullanarak çevre dostu süperkapasitörler geliştirdi.
ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRACAK
Bununla elektriğin kullanıldığı pek çok alanda enerji verimliliğin artırılması ve çevreye olumsuz etkilerin azaltılması hedefleniyor.
Lignin bitkilerde hücre çeperinde bulunuyor. Madde bitkinin odunsu yapısını ve dayanıklılığını sağlıyor.
Süperkapasitörler yüksek güçlü elektriği hızla depolayabilen elektrokimyasal cihaz olarak tanımlanıyor.