Türkiye’de sadece Ankara’da bulunuyor! O ilçe resmen para dağıtıyor

Türkiye’de sadece Ankara’da bulunuyor! O ilçe resmen para dağıtıyor

Türkiye ilk kez böyle bir olaya şahit oluyor. Sadece Ankara'da bulunuyor o ilçe resmen para dağıtıyor. Pilot uygulama olarak hayata geçirildi 2 yıldır kesintisiz uygulanıyor. Bu yöntemi keşfeden cebine ek gelir sağlıyor.

Ankara'da yaşayan vatandaşlar kolay yoldan para kazanmanın yolunu keşfediyor. Sıfır Atık Projesi kapsamında hayata geçirilen “Depozito Yönetim Sistemi” ile birlikte pilot bölge seçilen Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde 2 yıldır başarılı bir şekilde uygulanan sistem herkesin yüzünü güldürüyor. Bu yöntem ile birlikte ek gelir elde etmek isteyenlerin de cebi doluyor.

ANKARA'NIN EK KAZANÇ NOKTASI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2020 yılında tek kullanımlık içecek ambalajlarının dönüştürülmesi ve ekonomiye kazandırılması için Depozito Yönetim Sistemini hayata geçirdi. 2022 yılı ile birlikte Ankara'nın Kızılcahamam ilçesi pilot bölge seçilirken ilçenin 6 farklı noktasında depozito iade makinaları yerlerini aldı. Yazılım yerli mühendisler tarafından geliştirilirken ambalaj atıkları da barkodun okutulması ile birlikte sisteme veriliyor. Sistem atığı cam şişe, pet ve alüminyum ambalaj olarak kategorilere ayırırken atık haznesine de bölüyor.

Sıfır Atık Projesi kapsamında hayata geçirildi... Pilot uygulama geri dönüşümü hızlandırdı

Sisteme yoğun ilgi gösterirken sokak ve caddelerde cam şişe, pet ve alüminyum ambalaj atıkları da gözle görülür düzeyde azaldı. Sokakta buldukları atıkların makinelere atanlar ek gelir elde ederken ilçe esnafının da ekonomisi canlanıyor.

ÜCRET KARŞILIĞINDA ATIK TOPLAMA

Kızılcahamam'ın yerel sakinleri arasında yer alan Ali Güneysu, bir haftada 40 ambalaj atığı topladığını ve bu sayede ek gelir elde ettiğini vurguladı. Güneysu, atıkların makineye atılması ile birlikte şişe başına ücret alındığını ve bu ücretle market alışverişi yapabildiğini söyledi.

Sıfır Atık Projesi kapsamında hayata geçirildi... Pilot uygulama geri dönüşümü hızlandırdı

Kızılcahamam Belediyesi Sıfır Atık Bahçesi görevlisi Emre Karadaş, topladıkları atıkların çevreye zarar vermemesi için geri dönüşüme kazandırıldığını ve ilçede çevre bilincinin arttırıldığını vurguladı. Projenin ülke geneline yayılmasını önemli olduğunu ifade eden Karadaş, İslam sayesinde sokaklarda pet şişe sayısını da minimum seviyeye indiğini aktardı.

Kızılcahamam'da son iki yılda 2 milyon pet şişe ve cam dönüştürüldü

Türkiye genelinde yılda 0,1-3,0 litre arasında yaklaşık 20 milyar cam, pet ve alüminyumdan yapılan ambalaj içerikleri üretilmektedir. Yeni sistem ile birlikte 2025'te Türkiye genelinde devreye girecek ve birçok noktaya yerleştirilecek olan depozito iade makinaları daha çevre dostu bir sistem olarak hayatımıza dahil olacak. Ambalajların makineye atılması ile birlikte şişe başına 25 kuruş ödeme yapılırken bu adımın çevre kirliliğine karşı da önemli bir adım olduğu ifade ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN