Fahrettin Koca’nın istifa nedeni bu sözlerde mi gizli? 'KÖİ modeliyle yapılan şehir hastanelerinin bütçeye yük olmasını önledik'

Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı görevinden affını isteyerek yerini Kemal Memişoğlu'na devretti. Koca, "Kamu Özel İşbirliğinde yapılan şehir hastanelerinin 322 milyar avro olan 25 yıllık maksimum fiktif nominal bedelini 27,5 milyar avro ile sınırlandırdık. Böylece şehir hastanelerinin bütçeye yük olmasını önledik." dedi. Bu açıklama Koca'nın Kamu Özel İşbirliği işletmelerinin bütçede oluşturduğu yüke karşı çıkması nedeniyle istifa etmiş olabileceği şeklinde yorumlandı.

Sağlık Bakanlığı'nda devir teslim töreni gerçekleşti. Görevden affını isteyen Fahrettin Koca, yerini İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu'na devretti.

9586158.jpg

Törende açıklama yapan Koca, görevde olduğu süre boyunca Elazığ depremi, Kovid-19 salgını ve Kahramanmaraş depremleriyle 3 ağır sınav verdiklerini ifade ederek, "Sağlık sistemimizin bu sınavları başarıyla verdiğini inanıyorum." dedi.

KOCA'NIN İSTİFA NEDENİ BU AÇIKLAMASINDA MI GİZLİ?

18 şehir hastanesinin Kamu Özel İşbirliği ile yapıldığını hatırlatan Koca, 6 yılda ihalesi yapılanların tamamının genel bütçe kaynaklarından yapıldığını dile getirdi. 18 şehir hastanesinin 25 yıllık maksimum fiktif nominal bedeli 322 avro iken bunu 27,5 avro ile sınırlandırdıklarını ifade eden Koca, "Böylece şehir hastanelerinin bütçeye yük olmasını önledik. " dedi.

Koca'nın bu açıklaması, istifasının nedeninin Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) işletmelerinin bütçeye oluşturduğu yüke karşı çıkması olarak yorumlandı.

9586151.jpg

KARAR yazarı ve iktisatçı Prof. Dr. Uğur Emek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Koca'nın dile getirdiği Kamu Özel İşbirliği işletmelerinin bütçede yük oluşturduğuna katıldığını ifade etti. Emek, "Fahrettin Koca: 'KÖİ modeliyle bütçeye büyük yük getiren şehir hastaneleri önceki dönemin kararıydı. Biz bu uygulamayı durdurduk.' KATILIYORUM." dedi.

'AĞIR SINAVLAR VERDİK'

Fahrettin Koca törende, "Bu bir veda konuşması değil, insanımıza mesuliyetim sürecek." diyerek başladığı konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a kendisine bu imkanı verdiği için teşekkür etti.

Koca konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Duruşu, düşüncesi her ne olursa olsun bütün vatandaşlarımızı kuşatacak hizmet anlayışımızı benimsedim. Prensip olarak zamanında verilmiş cesur kararların gereklerini yapmaya çalıştık. Şehir hastaneleri konusundaki çaba bunlar arasındadır.

9586150.jpg

10 Temmuz 2018'de göreve geldim. Görevime bazı ilkelerle geldim. Sağlık Bakanlarımız işlerini adeta bir hekim gibi göze çarpmadan yapan kişilerdi. Benim dönemim acı ve sarsıcı olayların dönemi oldu. Elazığ depremi acısını yaşadık. Bunu 11 Mart 2020 günü Covid-19 küresel salgını izledi. Kahramanmaraş depremleri büyük travma oldu. Bu 3 olayda ağır sınavlar verdik. Sağlık sistemimizin bu sınavları başarıyla verdiğini inanıyorum.

9586149.jpg

'ŞEHİR HASTANELERİNİN BÜTÇEYE YÜK OLMASINI ÖNLEDİK'

Şehir hastanelerimizin 18'i Kamu Özel İşbirliği ile yapılırken son 6 yılda ihalesi yapılanların tamamını genel bütçe kaynakları ile yaptık. Kamu Özel İşbirliğinde yapılan 18 şehir hastanemizin 25 yıllık maksimum fiktif nominal bedeli 322 milyar avroydu. 322 milyar avro olan bu bedeli en çok 27,5 milyar avro ile sınırlandırdık. Böylece şehir hastanelerinin bütçeye yük olmasını önledik.

Beyaz reformun sonuçlarıyla sağlıkta şiddet sorununu önemli oranda çözdük. Sağlık çalışanlarına daha iyi şartlarda hizmet hakkı sağladık. Özlük haklarında emekliliklerini de kapsayacak şekilde önemli iyileştirmeler yaptık. Uzman hekim ihtiyacımızı büyük bir oranda karşılayacak sistemi kurduk.

Bu emaneti şimdi size devrediyorum. Ülkemizi aşı konusunda dışa bağımlılığını tamamen ortadan kaldıracak olan yeni projeyi size devrediyorum."

9586148.jpg

'SAĞLIK HİZMETLERİNİ ÇOK DAHA İYİ YERLERE GETİRECEĞİZ'

Yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, görevi devralırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Türkiye son 22 senede sağlıkta büyük bir gelişim ve devrim niteliğinden başarıya imza attı. Sağlık hizmetlerini çok daha iyi yerlere getireceğiz. Bunu sayın cumhurbaşkanımız liderliğindeki dönüşümle sonuçlandırdı. Özellikle hizmet konusunda özveri ile çalışan personele minnetimi arz ederim." dedi.

9586152.jpg

'HEDEF SADECE HİZMET SUNMAK DEĞİL SAĞLIK TEKNOLOJİSİ ÜRETMEK'

Hem hasta hem de çalışan memnuniyetini öncelediklerini belirten Memişoğlu, "Bunun yanında hastalanmadan koruyucu hizmetleri önceleyeceğimizi bilmenizi istiyorum. Bu sağlık krizindeki gelişme ile dünyanın her tarafından insanlar buraya sağlığını bulmaya geliyor. Türkiye bugün sağlık hizmetinde dünyanın sayılı ülkeleri haline gelmiştir. Türkiye'nin artık bundan sonraki en büyük hedeflerinden bir tanesinin sadece sağlık hizmetini sunmak değil sağlık teknolojisini üretmek ve bu konudaki dünyanın lider ülkelerinden olmak hedefindedir. Milletimize devletimize verdiğiniz hizmetlerden dolayı teşekkür ediyoruz. Allah bizi milletimize, devletimize, cumhurbaşkanımıza mahcup etmesin." ifadelerini kullandı.

6 YILDIR GÖREVDEYDİ

Dün Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, görevden affını isteyen ve 6 yıldır görevde olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yerine İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlı atandı.

Koca, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişin ardından kurulan kabinede yer alan ilk isimlerdendi. Özellikle pandemi döneminde üstlendiği görevle kamuoyunun en fazla dikkati çeken bakanlarındandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN