10 yaş üstü otomobili olanlar yaşadı! Uzmanlar yüzbinlerce kişiye güzel haberi verdi

10 yaş üstü otomobili olanlar yaşadı! Uzmanlar yüzbinlerce kişiye güzel haberi verdi

İkinci el otomobil piyasasında kartlar yeniden karılıyor. 10 yaş üstü olan otomobil sahipleri bu duruma çok sevinecek. Uzmanların açıklamalarını duyan yüzbinlerce otomobil sahibine güzel haber geldi. İşte tüm detaylar...

BURAK ÖZTOPRAK

Otomobil pazarında gerileyen ikinci el piyasasının ardından 10 yaş ve üzeri otomobil sahipleri yaşadı. Yüzbinlerce vatandaşa müjdeyi paylaşan uzmanlar güzel haberi verdi. Piyasada dengeler değişiyor...

TÜKETİCİLERİN TERCİHİ

Otomobil sektöründe önemli bir değişim yaşanıyor. Oto galeri ve satış noktalarında, 10 yaş ve üzeri araçlara olan talep hızla artıyor. Sektör temsilcileri, sıfır otomobillerde düzenlenen kampanya ve indirimlere rağmen, tüketicilerin tercihlerinin 10 yaş üzeri araçlardan yana olduğunu belirtiyor.

dfhdfhndtgjtjn.webp

İKİNCİ EL PAZARINDA DÜŞÜŞ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Motorlu Kara Taşıtı İstatistikleri'ne göre, 2023 yılının Mayıs ayında 741 bin 828 adet olan ikinci el pazarı, 2024 yılının aynı döneminde %20,62 oranında düşerek 588 bin 886 adede geriledi. Aynı zamanda, Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, sıfır araç satışları da geçen yılın aynı dönemine göre %10 oranında azalarak 100 bin 305 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları %8,19 düşüşle 80 bin 260; ticari araçlar ise %17 azalarak 20 bin 45 adet oldu.

2el-arac-11.webp

VERGİ ORANLARI VE DÜŞÜK FİYAT SEGMENTİ TERCİHİ

Yılın ilk beş ayında, otomobil pazarının %87,8’ini vergi oranları düşük olan A, B, ve C segmentlerindeki araçlar oluşturdu. Düşük vergi oranlarına sahip araçların yanı sıra, düşük fiyat segmentindeki araçlara olan talep de arttı. Sektör temsilcileri, vatandaşların model yükseltmek yerine model düşürmek amacıyla araç değiştirdiğini belirtiyor.

1712471442692-ikinci-el-arac-ve-gayrimenkul-satisina-duzenleme-kimlik-dogrulama-ve-yetki-belgesi-zorunlulugu-getirildi-6-dhb.jpg

10 YAŞ ÜZERİ ARAÇLARA TALEP ARTIYOR

VEGA Otonomi Başkanı ve Sincan Motorlu Araç Satıcıları Derneği (SİMAS) Başkanı Gökhan Çalışkan, 10 yaş ve üzeri otomobillere olan talebin arttığını ifade etti. Çalışkan, "İkinci el otomobil sektörü bir süredir durgunluk yaşıyor. Pandemi sonrası araç bulunurluğundaki sıkıntılar ve fiyatlardaki fahiş artışlar geride kaldı. Sıfır araçlarda yapılan kampanya ve indirimler cazip imkanlar sunuyor. Ancak, yüksek faiz oranları ve krediye erişim zorluğu nedeniyle, alıcılar model yükseltmek yerine model düşürme eğiliminde" dedi.

aw730764-03-1-o49t-cover.jpg

PİYASADA DEĞİŞEN DENGELER

Araç fiyatlarındaki balonun sönmesi ve sıfır araçlarda yapılan indirimler, otomobil piyasasında beklenen hareketliliği sağlayamadı. Çalışkan, "Yüksek faiz oranları, krediye erişim zorluğu ve banka tasarruf mevduatlarının cazip getiri sunması, alım kararlarının hayata geçirilmesini zorlaştırıyor. Bu nedenle, tüketiciler 10 yaş ve üzeri araçlara yöneliyor. Aracın yaşı ve kilometresi arttıkça bakım masrafı yükseliyor olsa da, bu durum alıcıları düşük model araçlardan uzaklaştırmıyor" dedi.

ikinci-el-otomobil-fiyatlari-ne-za-l7vn-cover.webp

GELECEK DÖNEM BEKLENTİLERİ

Çalışkan, önümüzdeki dönemde de 10 yaş ve üzeri araçlara olan talebin devam edeceğini öngördüklerini belirtti. Bu eğilimin, otomobil piyasasında kalıcı bir değişim yarattığını ve tüketici davranışlarının bu doğrultuda şekillendiğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN