Diyarbakır'da tüyler ürperten keşif! Toplu çocuk mezarı gün yüzüne çıkarıldı

Diyarbakır'da tüyler ürperten keşif! Toplu çocuk mezarı gün yüzüne çıkarıldı

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yürütülen arkeolojik kazılarda, Roma dönemine ait 60'tan fazla çocuk mezarı ortaya çıkarıldı. Bu heyecan verici keşif, antik Roma'daki çocukluk ve ölüm hakkındaki bilgilere ışık tutacak.

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yürütülen arkeolojik kazıda Roma dönemine ait 60 çocuk mezarı bulundu. Kazılar 2021 yılında Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından başlatıldı ve Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izinleri ve Devlet Su İşleri'nin (DSİ) sponsorluğunda devam ediyor. 25 işçi ve 15 arkeolog, sanat tarihçisi ve antropologdan oluşan kazı ekibi, genç Roma ve Erken Roma dönemlerine (MS 4. yüzyıl- MS 1. yüzyıl) ait 0-6 yaş arası çocuklara ait basit toprak sandıklardan oluşan mezarları ortaya çıkardı.

ÖLÜM NEDENLERİ ARAŞTIRILIYOR

Arkeologlar, mezarları ve kalıntıları inceliyor. Antropologlar ise iskeletleri inceleyerek çocukların yaşlarını, cinsiyetlerini ve ölüm nedenlerini belirlemeye çalışacak. Kazı sonuçları önümüzdeki yıllarda bilimsel makalelerde paylaşılacak.

rrrrr.jpg

Bu keşif Roma döneminde çocuk ölüm oranlarının yüksek olduğunu gösteriyor ve arkeologların antik Roma'daki çocukluk ve cenaze törenleri hakkında daha fazla bilgi edinilmesine yardımcı olacak.

oooooo.jpg

Diyarbakır'ın Roma tarihi ve arkeolojisi açısından da önemli olan bu mezarlar, şehrin tarihi ve kültürel mirasına ışık tutuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN