KKM'de çıkışlar hızlandı: Vergi avantajı da bitti

KKM'de çıkışlar hızlandı: Vergi avantajı da bitti

Kur korumalı mevduat ve katılım hesaplarına uygulanan vergi istisnası, 1 Temmuz itibarıyla kaldırıldı.

Kur korumalı mevduat (KKM) ve katılım hesaplarına tanınan vergi avantajı 1 Temmuz 2024 itibarıyla sona erdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz cinsinden kur korumalı mevduatta şirketlere tanınan vergi avantajının Temmuz ayında yenilenmeyeceğini duyurmuştu.

VERGİ İSTİSNASI UYGULAMASI SONA ERDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 7 Haziran'da yaptığı açıklamada, "Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkış bizim önemli bir önceliğimizdi. Ancak başından beri söyledik ki, 'piyasayı bozmadan, sorun yaratmadan çıkacağız'. Artık Türk lirası cinsinden KKM’ye son verdik. Döviz cinsinden de şimdiden haber vereyim, Temmuz ayında şirketlerin vergi avantajını yenilemeyeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

KKM'de kurumlar vergisi istisnasının süresi daha önce 31 Aralık 2023'ten 30 Haziran 2024'e kadar uzatılmıştı.

CUMHURBAŞKANI'NA YETKİ VERİLMİŞTİ

Düzenleme kapsamında, Cumhurbaşkanı'na sürenin bitimini takip eden her altı ayı geçmeyen sürelerle uzatma, uygulanan istisna oranını azaltma ve tekrar kanuni seviyesine getirme, hesap türü, hesapların vadesi ve açılış tarihine göre istisna oranını değiştirme yetkisi verilmişti.

KKM'DE ÇIKIŞLAR HIZLANDI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 21 Haziran haftasında kur korumalı mevduatlarda 35,8 milyar TL'lik düşüş kaydedildi. Bu düşüşle birlikte, kur korumalı mevduatların toplam büyüklüğü 2 trilyon 33 milyar TL seviyesine geriledi. Ayrıca, kur korumalı döviz/altın dönüşümlü mevduat ve katılma hesaplarının stok bakiyesi Mayıs ayında 5 milyar dolar azalarak 67,9 milyar dolara indi.

Bu dönemde tüzel kişi stok bakiyesi de 2,2 milyar dolar azalarak 21,4 milyar dolardan 19,2 milyar dolara geriledi. Türk Lirası KKM stok bakiyesi ise 28 milyar lira azalarak 65,1 milyar liradan 37,1 milyar liraya düştü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN