Saçı avuç avuç döküyor, kelliğe neden oluyor! Bu şampuanları evinize sokmayın, kafada saç bırakmıyor

Saçı avuç avuç döküyor, kelliğe neden oluyor! Bu şampuanları evinize sokmayın, kafada saç bırakmıyor

Sağlıklı saçlara sahip olmak herkesin hayali olsa da saç sağlığını korumak sanıldığı kadar kolay değildir. Çünkü genetik etkenler, stres, yetersiz beslenme gibi etkenlerin yanı sıra yanlış saç bakım ürünleri de saç sağlığına doğrudan etki eder. Peki, doğru şampuan tercihi nasıl olmalı? Sağlıklı saçlar için hangi şampuanlar kullanılmalı? İşte cevabı…

Sağlıklı saçlar herkesin hayalidir fakat bunun için bazı alışkanlıklara dikkat edilmesi gerekiyor. İyi bakılmayan saçlarda birçok sorun ortaya çıksa da bunların en belirgini kadın ve erkeklerde ortak olarak saç dökülmesidir ve bu sorunla mücadele etmek epey zordur.

Saç dökülmesi ise; genetik faktörler, hormonal değişiklikler, stres ve duygusal faktörler, sağlık sorunları ve hastalıklar, beslenme yetersizlikleri, saç bakımı ve kimyasallar, bazı ilaçlar (mesela kemoterapi), yaşlanma gibi etkenlerden dolayı ortaya çıkar.

Fakat bunlara ek olarak saç temizliği için kullanılan şampuanlar da epey önemli. Saç derisini temizlemek ve saçı daha canlı, parlak göstermek için kullanılan şampuanların içerisindeki bazı zarar verici maddeler saç dökülmesi riskini epey artırmaktadır. Yüksek pH'lı şampuanlar saçın doğal asit dengesini bozarak saçı kuru, kırılgan hale getirebiliyor. Bu sebeple sağlıklı saçlara sahip olabilmek için şampuanların içeriğini iyi okumak ve bazı kimyasalların bulunduğu şampuanları kullanmamak gerekiyor.

saca-zarar-veren-sampuanlar-3.jpg

BU ŞAMPUANLARDAN UZAK DURUN

SÜLFATLI

Sülfat, şampuanın köpüğünü artırmak için birçok şampuanda kullanılan yüzey aktif maddelerdir. Kir ve yağı çıkarmada etkili olan sülfatlar buna rağmen saç derisindeki doğal yağları da sıyırarak saçları kuru ve kırılgan bir yapıya dönüştürebilir. Bu da zamanla saç gövdesini zayıflatarak, dökülmelerin artmasına neden olabilir.

PARABENLER

Parabenler, şampuan gibi ürünlerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan sentetik koruyuculardır. Araştırmalarda, parabenlerin hormonal dengeyi bozarak saç dökülmesine neden olabileceği ortaya çıkmıştır. Bu yüzden paraben içermeyen şampuanlar tercih etmek gerekiyor.

saca-zarar-veren-sampuanlar-1.jpg

FORMALDEHİT

DMDM hidantoin ve Diazolidinil üre gibi formaldehit salgılayan koruyucular kimi zaman bakteri üremesine engel olmak için şampuanlara ekleniyor. Bu kimyasallar su ile temaslarında formaldehit açığa çıkarabiliyor ve bu da saçıl incelerek, derinin tahriş olmasına yol açıyor.

SİLİKONLAR

Silikonlar saça ipeksi, pürüzsüz bir doku kazandırmak için şampuanlarda çok fazla kullanılmaktadır. Saçın geçici bir süre sağlıklı ve parlak görünmesini sağlasa da saç derisinde birikerek saç foliküllerini tıkayabilir ve sağlıklı saç büyümesine engel olabilir.

saca-zarar-veren-sampuanlar-2.jpg

KOKULAR

Şampuan kokuları zararsız görünse de pek çok sentetik koku, saç derisini tahriş edebilecek, saçları zayıflatabilecek kimyasallar içermektedir. Hatta kimi kişilerde bu kokulara karşı alerjik reaksiyon gelişebiliyor ve bunun sonucunda saç dökülmesi görülebiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN