Yeni nükleer santral mi kuruluyor? Türkiye, ABD ile masada

Yeni nükleer santral mi kuruluyor? Türkiye, ABD ile masada

Enerji Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Yusuf Ceylan, ABD ile nükleer enerji tesisleri konusunda iş birliği yapma imkanlarını görüştüklerini açıkladı.

Nükleer Santraller Zirvesi'nde Reuters'a konuşan Enerji Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Yusuf Ceylan, ABD ile nükleer enerji tesisleri konusunda iyi niyet beyanı anlamında görüşme yürütüldüğünü ifade etti. Ceylan, ABD'nin de Türkiye'nin nükleer enerji planlarına ilgi gösterdiğini belirtti.

'BÜYÜK ÖLÇEKLİ SANTRALLER...'

Görüşmelerde büyük ölçekli nükleer santraller ve küçük modüler reaktörler (SMR) gibi farklı seçenekle yer alıyor. Bu, ABD'nin ilk defa Türkiye ile büyük ölçekli nükleer santraller için görüşmeye oturması anlamına geliyor.

TÜRKİYE'NİN HEDEFİ YÜZDE 10

Türkiye'nin nükleer enerjiden elektrik üretimindeki payını 2035 yılına kadar yüzde 10'un üzerine çıkarmayı hedeflediği biliniyor. Bu hedefe ulaşmak için ABD ile yapılacak iş birliği önemli bir adım olarak görülüyor.

Türkiye'de şu anda yapım aşamasında olan iki nükleer santral var. Akkuyu Nükleer Güç Santrali (Rusya ile ortak) ve Sinop Nükleer Santrali (Japonya ile ortak)

ABD'nin nükleer enerjiyle ilgili politikası son yıllarda değişeme uğradı. Yeni nesil nükleer reaktörlerin geliştirilmesine ve nükleer enerjinin karbon emisyonlarını azaltmada önemli bir rol oynayabileceği fikrine daha fazla destek veriliyor.

DOĞAYA VE CANLILARA ZARARLI

Öte yandan, uzmanlara göre, bir nükleer santralin normal çalışması esnasında çevreye yaydığı ve kaza sonucu ortaya çıkan radyasyon, canlılara besin ya da solunum yoluyla geçer. Bu radyasyonlar, canlı hücreleri meydana getiren atomları ve molekülleri iyonize ederek, yapılarını bozar, kansere yol açar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN