47 bin sivilin öldüğü, alt ve üst yapının tamamen yok edildiği Gazze'de ateşkes ancak 470 gün sonra geldi. İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen soykırımı ABD ve bazı Avrupa ülkeleri destekledi, İslam dünyası ise uzaktan izledi. Türkiye 7 ay boyunca İsrail ile ticaretini sürdürdü.
‘Katliamı durdur’ çağrılarına kulağını kapatmakla kalmayıp Tel Aviv'e silah göndermekten de geri durmayan Biden yönetimi şimdiyse Gazze’de taş üstünde taş kalmadıktan sonra ilan edilen ateşkesi başarı olarak üstlenme yarışına girdi.
470 GÜN SÜREN SAVAŞ 47 BİN CİNAYET
Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki 'Aksa Tufanı' saldırısını bahane eden İsrail, ‘Gazze'yi haritadan sileceğini’ açıklayarak katliamlarını başlattı. Dünyada nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu yerlerden biri olan kenti deniz, kara ve havadan kuşattı. Hedef gözetmeksizin bombaladı. Sivillerin sığındığı okullar hedef alındı. Yaralıların zor şartlarda tedavi edildiği hastaneler füzeyle vuruldu. Yerinden edilenler onur kırıcı şekilde Nazi yöntemiyle gözaltına alınıp tutuklandı. İsrail soykırım yaparken ABD her türlü desteği verdi, Avrupa ve İslam ülkelerinin çoğu uzaktan izlemekle yetindi. Türkiye ise savaşın en şiddetli geçtiği ilk 7 ay boyunca İsrail ile ticaretini kesmedi.
ABD DESTEKLEDİ İSLAM ÜLKELERİ İZLEDİ
Başta İslam alemi olmak üzere bütün dünyanın sessiz kaldığı vahşete karşı tek uluslararası hamle Güney Afrika'dan geldi. Cape Town, Netanyahu hükümetini soykırım suçlusu olarak Uluslararası Adalet Divanı'nda sanık sandalyesine oturttu. Vicdanlara su serpen girişim İsrail hükümet yetkililerini savaş suçlusu olarak tutuklama kararının önünü açtı. Siyonist vahşet karşısında onurlu direnişini sürdüren Gazze halkını sevindiren haber ise 470 gün sonra geldi. Siyasi dengelerin değiştiği ABD'nin zoruyla masaya oturan Tel Aviv ateşkesi kabul etti. Bugün başlayacak sürecin ilk aşamasında esir takası yapılacak. İkinci ve üçüncü aşamalar sonra açıklanacak.
DÜNYA SEYRETTİ GAZZE DİRENDİ
470 gündür katliamlara, açlığa mahkum edilen, bebeklerin donarak öldüğü Gazze’de ilan edilen ateşkes bugün başlıyor. Başta İslam ülkeleri olmak üzere dünyanın seyirci kaldığı bu tarihin utanç verici sürecinde Gazze halkının olağanüstü direnişi hafızalara kazındı. Soykırımın en büyük destekçisi ABD’de ise Biden ve Trump ateşkesi sahiplenme yarışında.
İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana hiçbir kırmızı çizgi tanımadan saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de ateşkes ve rehine takasını içeren anlaşmanın ilk aşaması bu sabah başlıyor. Yaklaşık 50 bin hayata mal olan, modern tarihin en utanç verici savaşında ölenlerin çoğu kadın ve çocuklar oldu. İsrail’in ABD’den aldığı büyük mali ve silah desteğiyle uygulamaya koyduğu katliamların yanı sıra milyonları evlerini terke zorlayıp aç ve soğukta bırakması soykırım olarak yargılanıyor. Bu soykırım başvurusunu yapan ülke ise ne yazık ki bir İslam ülkesi değil Güney Afrika oldu. Güney Afrika tarafından 29 Aralık 2023’te açılan davada, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki eylemlerinin “soykırım niteliğinde” olduğu vurgulandı. Türkiye ise bu davaya ancak 1 Mayıs 2024’te müdahil oldu. İslam ülkelerinin Gazze halkının yaşadığı dehşet verici zulme tepkisi ise yetersiz kaldı. Türkiye’nin İsrail’e yönelik ticareti bile savaştan sonra uzun süre devam etti.
Savaşın en büyük destekçisi olan Biden yönetimi de tarihin karanlık sayfalarında yerini şimdiden aldı. Donald Trump döneminin resmen başkayacağı Pazartesi günü öncesi aylardır sürüncemede bırakılan ateşkes sürecinin birden kabul edilmesi kafalarda “Bunca insan neden öldü?” sorusunu sordurdu. Başkan Biden, anlaşmayı “Amerikan diplomasisinin zaferi” olarak niteleyip arabulucu olan Mısır ve Katar’a teşekkür ederken Trump ise anlaşmaya kendi etkisi sayesinde varıldığını ileri sürüyor. Ateşkes uyarınca bugün üç rehinenin serbest bırakılması ve Kızıl Haç’a teslim edilmesi bekleniyor. Karşılığında ise serbest bırakılan Filistinli mahkumlar olacak ve İsrail askerleri bazı bölgelerden çekilmeye başlayacak. Anlaşmanın açıklandığı Çarşamba gününden bu yana 130’dan fazla Filistinli öldürüldü. Bunların 30’u çocuktu. İlk aşamasının yürürlüğe girmesiyle serbest bırakılması planlanan 95 Filistinlinin isimleri de açıklandı. İsimler arasında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin önde gelen liderlerinden Halide Cerrar ve Batı Şeria’daki el-Bireh kentinin belediye başkanlığını yapmış olan kıdemli Hamas lideri Camal el-Tavil’in kızı da var. Anlaşmanın altı haftalık ilk aşamasında Hamas’ın elinde aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 33 İsrailli rehine, İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlarla takas edilecek. İsrail birlikleri de Gazze’nin yoğun nüfuslu bölgelerinden ayrılarak doğuya doğru çekilecek. Yerlerinden edilen Filistinliler evlerine dönmeye başlayabilecek ve her gün yüzlerce yardım kamyonunun bölgeye girişine izin verilecek. Kalan rehinelerin serbest bırakılması, İsrail askerlerinin tamamen çekilmesi ve “sürdürülebilir sükunete” geri dönülmesini öngören ikinci aşama için müzakereler 16. günde başlayacak.
İSRAİL, GERİDE İNSANİ FELAKET VE ENKAZ BIRAKIYOR
İsrail’in 15 aydan uzun süredir 470 gün boyunca devam eden saldırıları büyük bir insani krize sebep oldu. 47 bin Filistinlinin hayatını kaybettiği ve 110 bin 453 kişinin yaralandığı yürekleri burkan bir insani dram yaşanıyor. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip edildi. Gazze’deki hükümetin verilerine göre, İsrail saldırılarında ölü ve kayıp sayısı 57 bin 136 olurken, cesedine ulaşılamayan 11 bin 200 kayıp Filistinli var. İsrail’in bölgede 717 su kuyusunu dahi bombalayarak Filistin halkını susuz bırakarak tehcire zorladığı Gazze Şeridi’nde yıkım oranı yüzde 88’e ulaştı. İsrail’in 16 aya yaklaşan soykırım savaşı ilk belirlemelere göre 37 milyar dolar hasara yol açtı. İsrail ordusu bu süre zarfında 10 bin 15’den fazla katliam niteliğinde saldırı düzenlerken, bunların 7 bin 182’sini Filistinli ailelere yönelik yaptı. Filistinli 1600’den fazla ailenin anne, baba ve çocuklardan oluşan tüm fertlerinin İsrail saldırısında öldüğü, bu saldırılarda 5 bin 612 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Gazze’deki saldırılarda 17 bin 841 Filistinli çocuğun hayatını kaybettiği bildirilirken, 240 bebeğin ve 12 bin 298 kadının hayata gözlerini yumduğu aktarıldı. Gazze’de devam eden soykırımda zarar görenlerin yüzde 70’ini kadınlar ve çocukların oluşturduğu vurgulandı.
HAMAS: İŞGALCİYİ ÇEKİLMEK ZORUNDA BIRAKTIK
Hamas, 7 Ekim 2023’ten beri Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü saldırılarıyla “İsrail’in hedeflerine ulaşamadığını ve yalnızca insanlığı utandıran savaş suçları işlemeyi başardığını” açıkladı. Hamas’ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Aksa Tufanı, Filistin halkının birliğini ve muzaffer direnişini somutlaştırdı. Düşmanın kibrini yok etti ve bizi işgalin sonuna ve özgürlük yolunun sonuna yaklaştırdı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun savaşı uzatma ve daha fazla katliam yapma girişimlerine rağmen biz İsrail’in halkımıza yönelik saldırılarını durdurmak ve onu geri çekilmek zorunda bıraktık.” İsrail’in soykırımına direnen Filistinlilerin kanının boşa gitmeyeceği ve zaman aşımına uğramayacağı vurgulanan açıklamada, “İsrail liderleri ve askerlerinin ne kadar sürerse sürsün, takip edilip yargılanacağı” kaydedildi.