En fazla Türk çayı içen ülkeler belli oldu! Bu gidişle bizi bile geçecekler: Resmen ihracat rekoru kırıldı

En fazla Türk çayı içen ülkeler belli oldu! Bu gidişle bizi bile geçecekler: Resmen ihracat rekoru kırıldı

Dünya genelinde Türk çayına olan ilgi her geçen gün artıyor. Öyle ki 7 aylık ihracat hacmi 14,88 milyon dolar olarak kayıtlara geçerken, uluslararası arenada Türk çayının değeri bir kez daha ortaya çıktı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Türk çayının uluslararası arenada yakaladığı büyük başarı, son verilerle bir kez daha gözler önüne serildi. Ocak-temmuz döneminde yapılan çay ihracatında önemli bir artış yaşanırken, Belçika gibi ülkelerin Türk çayına olan ilgisi dikkat çekici boyutlara ulaştı. İşte Türk çayının küresel pazarındaki yükselişi ve öne çıkan ülkeler!

yeni-proje-12-002.jpg

TÜRK ÇAYI İHRACATINDA REKOR ARTIŞ

Türk çayının uluslararası satışları hızla yükseliyor. Türkiye’nin Ocak-temmuz 2024 döneminde gerçekleştirdiği çay ihracatı 14,88 milyon doları aştı. Bu süreçte toplamda 3 bin 126 ton çay ihraç edilerek 14 milyon 887 bin 221 dolarlık gelir elde edildi. 114 ülke, özerk ve serbest bölgeye yapılan bu ihracat, Türk çayının global çapta ne denli rağbet gördüğünü gösteriyor.

EN FAZLA İHRACAT YAPAN ÜLKE: BELÇİKA

Türk çayının en fazla dış satım yaptığı ülke yine değişmedi. Belçika, 5 milyon 248 bin 461 dolarlık Türk çayı ithalatıyla ilk sırada yer aldı. Belçika’yı 2 milyon 201 bin 913 dolarla Birleşik Krallık ve 1 milyon 125 bin 902 dolarla Almanya takip etti. Bu ülkelerin Türk çayına olan yoğun talebi, Türk çayının kalitesini ve uluslararası prestijini artırıyor.

yeni-proje-13-002.jpg

YENİ PAZARLAR VE YÜKSELEN TALEP

Bu yıl, geçen yılki pazarların ötesinde yeni ülkeler de Türk çayı ile tanıştı. Dubai, Moritanya, Ekvator Ginesi, Tunus, Mısır, Güney Sudan, Küba, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Namibya, Sao Tome ve Principe, Venezuela, Cibuti, Kolombiya, Kamboçya ve Slovenya gibi ülkeler de Türk çayı ihracatına dahil oldu. Bu genişleyen pazarlar, Türk çayının uluslararası alanda daha da yayılmasını sağlıyor.

yeni-proje-14-002.jpg

RİZE’NİN BAŞAIRSI

Türk çayı ihracatının yüzde 47’si Rize’den gerçekleştirildi. Rize, 24 ülkeye 1983 ton çay ihraç ederek 6 milyon 940 bin 999 dolar kazanç sağladı. Rize’nin bu başarısı, Türk çayının kalitesini ve Türkiye’nin çay üretimindeki güçlü konumunu pekiştiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN