Tadına bakanın suyunu bile içesi geliyor! Egeli kadınların zeytin sırrı... Püf noktası şişenin dibine bunu eklemekmiş

Tadına bakanın suyunu bile içesi geliyor! Egeli kadınların zeytin sırrı... Püf noktası şişenin dibine bunu eklemekmiş

Zeytin, Ege mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olmasının yanı sıra, sağlık açısından sunduğu faydalarla da sofralarımızda özel bir yer tutar. Özellikle evde hazırlanan kırma zeytinler, hazır ürünlere kıyasla daha doğal ve lezzetlidir. İşte, evinizde kolayca yapabileceğiniz geleneksel kırma zeytin tarifi.

Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan zeytin, özellikle kahvaltı sofralarının baş tacıdır. Zeytinin doğallığını ve lezzetini en iyi şekilde yaşamanın yollarından biri ise evde kendi zeytinini hazırlamaktır. Kırma zeytin, bu geleneksel lezzeti evde yapmanın en kolay ve en doğal yollarından biridir. Peki, evde kırma zeytin nasıl yapılır? İşte adım adım bu lezzet yolculuğu...

MALZEMELER

Taze yeşil zeytin

Şişe dibine 1 parmak çökecek kadar sıvı yağ

Salamura için;

1 litre su

1 dolu dolu yemek kaşığı kaya tuzu

1 tatlı kaşığı limon tuzu

t25-yesil-zeytin-nasil-yapili-837.webp

YAPILIŞI

  • Zeytinleri kırmaya başlamadan önce yanınıza su dolu bir kap alın veya zeytinleri kuracağınız kaba ortalama olarak yarısına kadar su doldurun.
  • Zeytinleri tek tek kırıp kararmaması için suyun içine atın. Kırma işlemini tüm zeytinler için uygulayıp üzerlerini geçecek kadar su olacak şekilde tamamlayın. Ağzını kapatın.
  • Zeytinlerin en az 10 gün boyunca günde bir defa olmak suretiyle suyunu değiştirin.
  • Zeytinlerin acısı gidene kadar suyunu değiştirmek gerek. Bu işlemin sayısı zeytinin türüne göre farklılık gösterir.
  • Zeytinin acısının gittiğinden emin olduğunuz zaman salamurası hazırlanır.
  • Salamura için 1 litre suya ortalama olarak 1 dolu yemek kaşığı kaya tuzu ve bir tatlı kaşığı limon tuzu eklenir. Eriyene dek karıştırılır. Salamura için tuzun yeterli olup olmadığını anlamak için yumurta testi yapabilirsiniz. Suyun içine tuzu atıp erittikten sonra temiz bir yumurta koyun. Yumurta dibe batarsa tuzu az demektir. Yumurta yüzerse tuzu yeterlidir. Mutlaka kaya tuzu kullanılmalı, sofra tuzu zeytinlerin yumuşamasına neden olur.
  • Son acı suyu dökülen zeytinlerin üzerine sıvı yağ eklenir.
  • Zeytinler örselenmeden şişe alt üst edilmek suretiyle bütün zeytinlerin yağlanması sağlanır. Bu yapılan yağlama işlemi zeytinlerin rengini koruyor, kararmasını önlüyor.
  • Yağ miktarını ayarlamak için şişe dibine çöken yağa bakmak gerek. Öyle çok fazla yağ koymaya gerek yok.
  • İki buçuk litrelik şişe için zeytinler yağlandıktan sonra şişenin dibine bir parmak olacak miktarda yağ çöküyorsa yağı yeterlidir.
  • Yağlama işi tamamlandıktan sonra zeytinler üzerine hazırlanmış olan salamura suyu dökülür. Şişelerin ağzı sıkıca kapatılır.
  • Hazırlanan zeytinler ortalama bir hafta içinde tatlanıp yemeye hazır hale gelir. Ancak hemen yemeyecekseniz hava almadığı sürece serin bir yerde uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

AFİYET OLSUN...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN