Sisi'nin geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye yaptığı ziyareti değerlendiren Bloomberg, Türkiye ve Mısır'ın Libya’da tırmanan petrol krizini çözmek ve iki rakip hükümet arasında bir anlaşma sağlamak için birlikte hareket ettiğini yazdı. Haberde, beş yıl önce karşıt tarafları destekleyen iki ülkenin, bu işbirliği sayesinde Libya’da yeni bir savaş ihtimalini azaltmayı hedeflediği belirtildi.
Bloomberg’in haberine göre, Türkiye ve Mısır, OPEC üyesi Libya’daki güç mücadelesini çözme konusunda yeni dostluklarını kullanarak krize müdahale etmeye çalışıyorlar. Beş yıl önce Libya’da karşıt tarafları destekleyen Kahire ve Ankara, şimdi iki rakip hükümet arasında bir anlaşma sağlamaya çalışıyor. Bu girişim, ülkedeki yıkıcı petrol ablukasını sona erdirme amacı taşıyor.
TÜRKİYE'NİN HALİFE HAFTER İLE GÖRÜŞMESİ
Haberde, Türkiye’nin, daha önce düşman olarak gördüğü ve Mısır’ın uzun zamandır müttefiki olan Libyalı askeri lider Halife Hafter ile de görüştüğü belirtiliyor. Hafter’in desteklediği doğudaki parlamento, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Trablus hükümetiyle Merkez Bankası yönetimi konusunda çatışma içinde. Bu durum, Libya'nın büyük petrol gelirlerinin kontrolü üzerinde önemli bir anlaşmazlık yaratıyor.
Bloomberg, Türkiye ve Mısır’ın ortak nüfuzunun, Libya’da büyük bir savaşı engelleme konusunda önemli bir rol oynadığını ve diplomatik çabalarının kısa vadede yeni bir çatışma ihtimalini azalttığını bildiriyor. Bununla birlikte, Libya’daki krizi çözmek için Birleşmiş Milletler önderliğindeki görüşmeler henüz bir sonuç vermedi. Kriz, Ağustos ortasında, Trablus hükümetinin Merkez Bankası Başkanı Sadiq Al-Kabir’i görevden almasıyla başladı. Bu karar, doğudaki hükümetin petrol üretimini durdurmasına yol açtı ve Avrupa enerji piyasalarını etkiledi.
LİBYA'DA SAVAŞ RİSKİ VE TÜRKİYE-MISIR DİPLOMATİK ÇABALARI
Bloomberg’in raporuna göre, Türkiye ve Mısır arasındaki yakınlaşmanın etkileri Libya’nın ötesine de uzanıyor. İki ülke, Gazze'deki İsrail askeri operasyonlarına karşı ortak bir tavır aldı ve Sudan’daki iç savaşta da benzer çıkarları paylaşıyorlar. Ayrıca Somali ve Etiyopya arasındaki gerilimde de ortak hareket etme eğilimindeler. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi’nin, 2014’te göreve gelmesinden bu yana Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilk kez bir araya gelmesi, bu işbirliğinin altını çiziyor.
Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır ile iş birliğimizi ileriye taşıyoruz
SUDAN, SOMALİ VE ETİYOPYA’DAKİ ORTAK ÇIKARLAR
Sudan’da 17 aydır süren iç savaş, Türkiye ve Mısır’ın dikkatini çeken bir diğer kriz. Her iki ülke de Sudan’ın askeri lideri Abdel Fattah Al-Burhan’ı resmi ziyaretlerle ağırladı, ancak paramiliter lider Dagalo’ya bu onur tanınmadı. Ayrıca, Somali’de her iki ülke de askeri varlıklarını genişletiyor ve Etiyopya ile yaşanan gerginliklerde ortak çıkarlar gözetiyorlar.
Bu yakınlaşma, Türkiye’nin Arap ülkeleriyle ilişkilerini yeniden inşa etme stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Erdoğan hükümeti son yıllarda Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile de benzer adımlar atarak ekonomik ve diplomatik bağları güçlendirdi.
Bloomberg’e göre, Türkiye ve Mısır’ın işbirliği, Sudan, Etiyopya ve Somali gibi bölgelerde yaşanan çatışmalar nedeniyle stratejik bir zorunluluk haline gelmiş durumda.