Sabah erkenden toplanıyor, güneşte kurutuluyor! Türkiye'nin bir ucunda hasat zamanı: Mevsimlik işçiler akın ediyor

Sabah erkenden toplanıyor, güneşte kurutuluyor! Türkiye'nin bir ucunda hasat zamanı: Mevsimlik işçiler akın ediyor

Ağrı’da yetişen bu ürün sabah erkenden toplanıyor, güneşte kurutuluyor. Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden olan kentte başlayan hasat için bölgeye mevsimlik işçiler akın ediyor. İşte, Türkiye’nin bir ucunda başlayan hasadın detayları…

Ağrı Ovası, zengin su kaynakları ve serin havası sayesinde çerezlik ayçiçeği üretiminde önemli bir merkez haline geldi. Binlerce dönümlük tarlalarda yetiştirilen ayçiçeklerinin hasadına, Şanlıurfa’dan gelen mevsimlik tarım işçileri tarafından başlandı. Devlet desteğiyle bitkisel ürünlerde üretim çeşitliliği artarken, Ağrı’daki ayçiçeği üretimi de her geçen yıl yaygınlaşıyor.

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ HASAT İÇİN AĞRI’DA

Şanlıurfa'dan Ağrı Ovası'na gelen mevsimlik tarım işçileri, tarlaların etrafına kurdukları çadırlarda konaklayarak ayçiçeği hasadı yapıyor. Sabahın erken saatlerinde gruplar halinde binlerce dönümlük tarlalarda mesaiye başlayan işçiler, ayçiçeklerini oraklarla kesip, bir süre kurutmaya bırakıyor. Daha sonra, biçerdöverle hasat edilen çekirdekler traktör römorklarına boşaltılıyor ve kurutma işlemi için brandalar üzerine seriliyor.

agrida-cerezlik-aycicegi-hasadi-1.jpg

2 BİN DEKARDA 1 AY SÜREN HASAT

Hasat sürecinin yaklaşık 1 ay süreceği belirtiliyor. Elde edilen tonlarca çerezlik ayçiçeği, biçerdöverde işlendikten sonra traktör römorklarına yükleniyor. Çekirdekler, güneş altında kurutulup çuvallara dolduruluyor ve tırlara yüklenerek Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki fabrikaların eleme tesislerine gönderiliyor. Çiftçi Selim Tanrıverdi, bu yıl 2 bin dekarda ayçiçeği üretimi gerçekleştirdiklerini ve üretim sürecinin iyi gittiğini belirtti.

agrida-cerezlik-aycicegi-hasadi-2.jpg

14 yıldır Ağrı’da ayçiçeği üretimi yapan Tanrıverdi, zemin ve hava şartlarının bu ürün için oldukça uygun olduğunu ifade etti. “Topladığımız ayçiçeklerini biçerdövere attıktan sonra çekirdekleri harmanda kurutup sonrasında Kahramanmaraş'a götürüyoruz. Bu iş çok zor, çocuk yetiştirmek gibi bir iş” dedi. Ağrı'nın sulama imkanı ve serin hava şartlarının bu tür üretimler için ideal olduğunu vurguladı.

agrida-cerezlik-aycicegi-hasadi-3.jpg

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ 30 KİŞİLİK GRUPLAR HALİNDE ÇALIŞIYOR

Şanlıurfalı mevsimlik işçi Mustafa Kaya, aileleriyle birlikte 30 kişilik bir grup halinde tarlalarda çalıştıklarını anlattı. Yaz aylarında çapa işlerinden sonra Malatya’da kayısı, ardından Şanlıurfa’da fıstık işlerinde çalıştıklarını belirten Kaya, “Bu seneki son durağımız Ağrı. Burada çadırlarda kalıyoruz ve yaklaşık 1 ay daha çalışacağız. Ele muhtaç olmamak için çalışıyoruz, biz emekçiyiz” diye konuştu.

Yıllardır tarlalarda çalıştığını belirten İslim Kaya, mecburiyet nedeniyle bu işi yaptıklarını ifade etti. Ferhat Kaya ise yaklaşık 9 yıldır farklı illerde çalışarak ekmek peşinde koşmaya devam ettiklerini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN