Avustralya'da sosyal medya kullanımına yaş sınırı

Avustralya'da sosyal medya kullanımına yaş sınırı

Avustralya Başbakanı Albanese, yıl sonuna kadar sosyal medya platformlarına yaş sınırı getirmek için bir yasa tasarısı sunmayı planladıklarını ve yasanın uygulanacağı yaş grubu konusunda istişarelerin devam ettiğini belirtti.

Avustralya'nın Güney Avustralya eyaletinin 14 yaşından küçük çocuklara sosyal medya yasağı getirmeye hazırlandığı haberinin ardından, Başbakan Anthony Albanese de çocukların sosyal medya kullanımını sınırlandırma planlarını açıkladı. Albanese, bu adımın çocukların zihinsel ve fiziksel sağlığını korumayı amaçladığını belirtti. Her ne kadar kesin bir yaş sınırı açıklanmasa da, yasak için 14 ile 16 yaş arası bir sınırlama getirilmesi bekleniyor.

Reuters haber ajansının aktardığı bilgilere göre, Albanese'nin merkez sol hükümeti, bu sınırlamayı hayata geçirmeden önce bir yaş doğrulama testi uygulamayı planlıyor. Başbakan, yaptığı açıklamada, çocukların daha az cihaz kullanarak gerçek hayatla daha fazla bağ kurmasını istediklerini, bu nedenle sosyal medya kullanımının sınırlandırılmasının önemli olduğunu vurguladı. "Çocukların futbol sahalarında, yüzme havuzlarında, tenis kortlarında vakit geçirdiğini görmek istiyorum. Gerçek insanlarla gerçek deneyimlerinin olmasını istiyoruz çünkü sosyal medyanın onlara sosyal zarar verdiğini biliyoruz," dedi.

26 MİLYONLUK NÜFUSUNUN BEŞTE BİRİ ÇEVRİMİÇİ

Bu planın yasalaşması durumunda, Avustralya dünyada sosyal medyaya yaş sınırı getiren ilk ülkelerden biri olacak. Daha önce Avrupa Birliği gibi büyük kurumlar, benzer çabalarla çocukların çevrimiçi haklarını koruma konusunda çeşitli adımlar atmış, ancak tam anlamıyla başarılı olamamıştı. Avustralya, 26 milyonluk nüfusunun beşte birinin çevrimiçi olduğu, dünyanın en çevrimiçi topluluklarından birine sahip. Sydney Üniversitesi'nin verilerine göre, ülkedeki 12-17 yaş grubunun dörtte üçü YouTube veya Instagram gibi platformları aktif olarak kullanıyor.

Albanese, bu planı sosyal medyanın toplum üzerindeki etkilerine yönelik meclis araştırması çerçevesinde sundu. Araştırmada, sosyal medyanın gençler üzerinde olumsuz zihinsel etkileri olduğuna dair bulgular yer alıyordu. Ancak, sosyal medyaya yaş sınırı getirilmesinin gençleri çevrimiçi eylemlerini gizlemeye itebileceği endişesi de dile getirildi. Buna rağmen, Başbakan Albanese, sosyal medyanın çocukları gerçek hayattan, ailelerinden ve arkadaşlarından uzaklaştırdığını belirterek, ebeveynlerin bu konuda ciddi endişeleri olduğunu ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN