Bilim dünyasında çığır açan keşif: Deniz cevizi yaşlanmayı geri alarak yeniden doğuyor

Bilim dünyasında çığır açan keşif: Deniz cevizi yaşlanmayı geri alarak yeniden doğuyor

Deniz cevizinin (Mnemiopsis leidyi) yaşlanmayı geri çevirme yeteneğinin keşfi bilim dünyasında heyecan uyandırdı. Yiyecek bulamadığında larval forma dönerek kendini yenileyen bu şeffaf deniz canlısı, gelecekteki biyolojik araştırmalara ilham kaynağı oluyor.

Bilim dünyasında çığır açan bir keşif olarak Mnemiopsis leidyi, diğer adıyla deniz cevizi, yaşlanma sürecini tersine çevirebilen nadir bir canlı olarak dikkat çekiyor. Bu şeffaf deniz canlısı, yiyecek kıtlığı veya tehlike anında larval formuna geri dönerek kendini yeniliyor. Yetişkin formuna döndüğünde ise üreme yeteneğini yeniden kazanıyor. Bilim insanları, deniz cevizinin bu özelliğiyle yaşlanmayı kontrol edebilen nadir canlılardan biri olduğunu doğruladı.

Deniz cevizinin larval formunda yiyecek yakalamaya yarayan iki uzun tentakülü bulunuyor. Yetişkin formunda ise bu tentaküller kayboluyor, ancak larval forma dönmesi halinde bu yeteneğini yeniden kazanıyor. Yeterli besin bulduğunda, tekrar yetişkin formuna dönüp üreme kapasitesine ulaşıyor.

Deniz cevizinin bu olağanüstü yeteneği, yaşlanma sürecini anlamak ve gelecekteki biyolojik araştırmalar için umut vadediyor. Bilim insanları bu keşfin, ölümsüzlük ve biyolojik yenilenme üzerine yapılan çalışmalara ışık tutacağını belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN