ABD Adalet Bakanlığı, Google'a karşı başlattığı antitröst davasında, Chrome internet tarayıcısının satılmasını talep etti.
ABD Adalet Bakanlığı, Washington DC Bölge Mahkemesi'ne sunduğu başvuruda, Google'ın Chrome'u satmaya zorlanmasının, rakiplerine daha eşit bir rekabet ortamı sunacağı görüşünü dile getirdi. Bakanlık, şirketin tekelleşme pratiği nedeniyle Chrome'un elden çıkarılmasının gerektiğini vurguladı.
"GOOGLE, YASA DIŞI TEKEL OLUŞTURDU"
Bakanlık, yaptığı 23 sayfalık başvuruda, Google'ın "yasa dışı tekel" oluşturduğunu ve bu durumun şirketin arama motoru üzerindeki kontrolünü kalıcı olarak durduracak bir çözüm gerektirdiğini ifade etti. Ayrıca, başvuruda "Chrome'un satılması, rakip arama motorlarının bu tarayıcıya erişim sağlamasına olanak tanıyacaktır" denildi.
APPLE VE SAMSUNG'LA YAPILAN DIŞLAYICI ANLAŞMALAR ENGELLENMELİ
Başvuruda, Google'ın Apple ve Samsung gibi üçüncü taraflarla yaptığı dışlayıcı anlaşmaların engellenmesi gerektiği de belirtildi. Google’ın, diğer ürünlerinde arama hizmetine öncelik vermesinin yasaklanması gerektiği vurgulandı.
"GOOGLE, TEKELİNİ KORUMAK İÇİN HAREKET EDİYOR"
ABD'de geçtiğimiz ağustos ayında federal yargıç Amit Mehta, Google’ın internet araması ve arama reklamcılığı konusundaki "yasa dışı tekel" oluşturduğu yönünde karar almıştı. Mehta, kararında, "Mahkeme, tanıklar ve kanıtlar üzerindeki detaylı incelemesinin sonucunda şu karara ulaştı: Google bir tekeldir ve bu tekelini korumak üzere hareket etmiştir. Bu da Sherman Yasası'nın 2. maddesini ihlal etmektedir" ifadelerini kullanmıştı.
ABD’NİN GOOGLE’A AÇTIĞI ANTİTRÖST DAVASI
ABD Adalet Bakanlığı, 24 Ocak 2023’te Google’a karşı antitröst davası açmıştı. Bu davada, Google’ın dijital reklam teknolojisi pazarındaki hakimiyetinin, rakiplerini engellemek ve sektördeki diğer tehditleri ortadan kaldırmak amacıyla yasa dışı yollarla sağlandığı belirtilmişti. Açıklamada, Google’ın "satın almalar yoluyla reklam teknolojisi rakiplerini etkisiz hale getirdiği" vurgulanmıştı.
GOOGLE’IN REKABETE AYKIRI DAVRANIŞLARI PEKİŞTİRİLDİ
Son 15 yıl içinde Google’ın, dijital reklam pazarındaki hakimiyetini pekiştirmek için "rekabete aykırı davranışlar" sergileyerek rakip ürünlerin kullanılmasını engellediği ifade edildi. Bu davranışlarla, Google’ın sektördeki "tekelci" pozisyonunu pekiştirdiği ve bu tür uygulamalara devam ettiği kaydedildi.
2020’DE DE ANTİTRÖST DAVASI AÇILMIŞTI
ABD Adalet Bakanlığı, 2020 yılında da Google’a karşı arama ve arama reklamcılığı alanında tekelleşme nedeniyle bir antitröst davası açmıştı. Bu dava ile birlikte Google’a uygulanan baskı arttı ve şirketin sektördeki dominasyonu sorgulandı.