Türkiye’de üretiliyor, talepler yetişmiyor! Coğrafi tescilli üründe hasat başladı: Rusya, Gürcistan İran kapıda bekliyor

Türkiye’de üretiliyor, talepler yetişmiyor! Coğrafi tescilli üründe hasat başladı: Rusya, Gürcistan İran kapıda bekliyor

Türkiye'de çok tüketilmese de gelen taleplere yetişmek pek de mümkün olmuyor. Coğrafi işaret tescili bulunan üründe hasat vakti geldi çattı. Tarım şehri Antalya'nın Alanya ilçesinde yetiştiriliyor Rusya, Gürcistan, İran bu ürünleri almak için kapıda bekliyor. Bu yıl üretimde 150 milyon adet hedefi bulunuyor.

Türkiye'de çok bilinmeyen ya da birçok kişi tarafından tercih edilmeyen avokado en çok Antalya'nın Alanya ilçesinde yetiştiriliyor. Türkiye'nin %80'lik üretimini karşılayan Alanya, yeni dönemde hasat sezonuna başladı. Coğrafi işaretli bu meyvenin üretimi Her geçen yıl artış gösterirken 150 milyon adet üretim hedefi bulunuyor. Toptan adet fiyatı kalitesine göre değişiklik gösterirken 30-40 TL ya da 40-50 TL arasında değişen perakende fiyatlarla tezgahtaki yerini alıyor. Satışa çıkarılan avokadolar ise en çok Rusya, Gürcistan, İran gibi ülkeler tarafından tercih ediliyor.

17.000 DEKAR ALANDA ÜRETİLİYOR

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Alanya'da çok sayıda avokado üreticisi olduğunu dile getirdi. Göktepe, 2700 avokado üreticisi bulunan ilçede en güvenilir gıdayı taşımak için mücadele ettiklerini belirtti. Üretici sayısına bakıldığında şu anda ilçede 17 bin dekar alanda avokado üretimi yapıldığını ifade eden Göktepe, ihracat potansiyeli oluşturulduğunun altını çizdi.

Antalya'da avokado hasadı başladı - Antalya Ekspres

İhracat için özellik bir Rusya, Ukrayna ve diğer komşu ülkelerin tercih edildiğini ifade eden Göktepe, satışların Avrupa pazarında başladığını belirterek ülkelere güvenilir gıda gönderildiğini ifade etti. Birçok bahçede iyi tarım uygulaması yapıldığının altını çizen Göktepe devlet desteğinin çok ciddi bir öneme sahip olduğunu da vurguladı. Alanya Ziraat Odası olarak devlet desteğinin yaygınlaştırıldığını vurgulayan Göktepe, bireysel iyi tarım uygulamasını şimdilerde 2025-2027 yılını kapsayacak şekilde devlet tarafından ciddi destekleri beraberinde getirdiğini aktardı. Üreticileri organik argon mineral gübre hediye edildiğini vurgulayan Göktepe geçtiğimiz yıl 55 milyon adet avokado ihracatı yapıldığını söyleyerek bu yıl 100 milyon adet dolaylarında beklenti olduğunu vurguladı.

EYLÜL AYINDA TOPLANIYOR

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, avokado hasadının başladığını ifade ederek ağustos ayı sonu ve eylül ayı itibariyle clifton cinsinde hasat işlemlerinin başladığını aktardı. Bu yıl %30 oranında clifton cinsi avokado üretiminde düşüş olduğunu dile getiren Sevilgen, bu nedenle fiyatların biraz yüksek seyrettiğini ifade etti.

Avokado hasadı sürüyor

Önümüzdeki günlerde zutano, bacon, fuerte cinslerinde hasat işlemlerinin başlayacağına vurgulayan Sevilgen, “Şu an avokado ihracat sezonumuzda açılmış durumda, Rusya, Gürcistan ve İran’a ilk sevkiyatımızı gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde de Bulgaristan’a bir ihracatımız olacak. Bu sene verim erkenci cinsler de düşük ama Ekim, Kasım ve Aralık ayında yetişen cinsler de verimimiz giderek artacak. Geçen yıl 100 milyon adet olarak avokado üretimimiz gerçekleşti, bu seneki hedefimiz ise 150 milyon adet civarında olacak” diye konuştu.

Avokado Hasadı - Yetiştirici Rehberi

ERKEN HASAT ÇÜRÜTÜYOR

Tüketicilerin doğru ürün satın almaları konusunda uyarılarda bulunan Sevilgen, avokadonun her ay farklı bir cinsinin hasat edildiğini belirtti. Bu nedenle tüketicilerin en çok dikkat etmesi gereken hususu hangi ayda hangi ürünün tüketilmesi gerektiği olduğunu vurgulayan Sevilgen, “Çünkü bazı üreticiler erken hasat yapıyor. Erken hasat ürünü ise olgunlaşıp yenilecek kıvama gelmeden çürüyor. Daha sonra bu konuyla alakalı bize de çeşitli şikayetler geliyor. Bu konuda daha da duyarlı olmalarını istiyoruz.” ifadelerini aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN