Kredi kartı limitlerine yeni düzenleme yolda: Taksit sınırlaması gelecek mi?

Kredi kartı limitlerine yeni düzenleme yolda: Taksit sınırlaması gelecek mi?

Geçtiğimiz haftalarda açıklanan Orta Vadeli Program’da, kredi kartı limitlerinin gerçek gelirle uyumlu hale getirileceği ve SGK ile Risk Merkezi veri setlerinin entegre edileceği belirtildi. Bu düzenlemeyle, bankaların kredi kartı limitlerini kişilerin gelirlerine göre belirlemeleri ve aşırı harcamaların enflasyon üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması hedefleniyor. Peki düzenleme nasıl olacak?

Kredi kartı limitlerine ve faizlerine ilişkin yeni düzenlemelerin geleceğine dair işaretler, özellikle 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da yer aldı. Programda, kredi kartı limitlerinin gerçek gelirle daha uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor. Bankaların, kişilerin gelirlerinin çok üzerinde limitler tanımlaması ve bu durumun enflasyonla mücadeleyi zorlaştırdığı belirtilirken, yeni dönemde SGK ve Risk Merkezi veri setlerinin entegre edilmesiyle kişilerin gerçek gelirlerine göre limit hesaplamaları yapılacak.

KREDİ KARTI FAİZLERİ YÜKSELECEK Mİ?

Şu an kredi kartı faizleri yüzde 4.25 ile 4.50 arasında değişirken, gecikme faizleri yüzde 5 civarında. Ancak bu noktada daha fazla bir artış beklenmiyor. Kredi kartı faizlerine ilişkin yeni bir düzenleme gündemde değil.

TAKSİT SINIRLAMASI GELECEK Mİ?

Aşırı harcamaları kontrol altına almak ve enflasyonla mücadele kapsamında bazı sektörlerde kredi kartı taksitlerine sınırlamalar getirilebilir. Daha önce beyaz eşya ve elektronik sektöründe uygulanan sınırlamalar gibi, yeni dönemde de taksit sınırlamalarının geri gelebileceği düşünülüyor. Ancak bu düzenlemenin, özellikle yıl sonuna doğru enflasyon hedeflerine ulaşmak amacıyla gelebileceği öngörülüyor.

Sonuç olarak, vatandaşların kredi kartı limitlerinin gelirle uyumlu hale getirilmesi, olası bir taksit sınırlaması ve kredi kartı faiz oranlarının daha fazla yükselmemesi beklentileriyle düzenlemelerin devreye gireceği belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN