Dünya, 466 milyon yıl önce Satürn'deki gibi bir halkaya sahip olmuş olabilir

Dünya, 466 milyon yıl önce Satürn'deki gibi bir halkaya sahip olmuş olabilir

Avustralyalı araştırmacılar, yaklaşık 466 milyon yıl önce Dünya'nın Satürn gibi bir halka sistemine sahip olabileceğini ortaya koydu. Bu halka sisteminin, büyük bir asteroidin gelgit kuvvetiyle parçalanması sonucu oluşmuş ve güneş ışığını engelleyerek küresel soğumaya neden olmuş olabileceği belirtildi.

Avustralya'daki Monash Üniversitesinde bilim insanları, Dünya'nın geçmişini araştırmak üzere meteor kraterleri inceledi.

Araştırmada yaklaşık 466 milyon yıl önce büyük bir asteroidin Dünya'nın sınırlarından geçerken gelgit kuvveti nedeniyle parçalanarak gezegenin etrafında Satürn'deki gibi bir halka sistemi oluşturmuş olabileceği ifade edildi.

Araştırmaya göre, bu halka, güneş ışığını engelleyerek Dünya'yı önemli ölçüde soğuttuğu ve küresel soğuma dönemine yol açmış olabileceği düşünülüyor.

sgsdg5sd5g.jpg

Monash Üniversitesi Yer, Atmosfer ve Çevre Fakültesinden araştırmanın başyazarı Profesör Andy Tomkins, yaptığı açıklamada, "milyonlarca yıl" boyunca bu halkadan gelen malzemenin yavaş yavaş Dünya'ya düştüğünü ve jeolojik kayıtlarda gözlemlenen gök taşı çarpmalarında ani artış yaşandığını bildirdi.

Tomkins, "Bu bulguyu daha da ilgi çekici kılan şey, böyle bir halka sisteminin potansiyel iklim etkileri. Bir halka sisteminin küresel sıcaklıkları etkilemiş olabileceği fikri, Dünya dışı olayların Dünya'nın iklimini nasıl şekillendirmiş olabileceğine dair anlayışımıza yeni bir karmaşıklık ekliyor." ifadelerini kullandı.

Araştırma, "Earth and Planetary Science Letters" dergisinde yayımlandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN