26 şehirde üretiliyor 52 bin kişi bu işi yapıyor! Hepsi ipe dizildi, sadece sözleşme yapan alıyor! Çoğu yurt dışına gönderilecek

26 şehirde üretiliyor 52 bin kişi bu işi yapıyor! Hepsi ipe dizildi, sadece sözleşme yapan alıyor! Çoğu yurt dışına gönderilecek

Tam 26 şehirde 52.000 kişi tarafından üretiliyor Türkiye'nin büyük gelir kaynağı oluyor. Tek tek ipe dizilen ürünler yalnızca sözleşme yapan kişilere satılıyor. 85.000 ton ürünün çoğu yurt dışına gönderilecek. İşte tüm detaylar…

Türkiye, tütün üretiminde önemli bir merkez olmayı sürdürüyor. Bu yıl 26 ilde ekimi yapılan tütünlerden 85 bin ton ürün elde edilmesi ve bunun 60 bin tonunun yurt dışına ihraç edilmesi hedefleniyor. Üreticiler, tütünlerini titizlikle işleyerek sözleşme yaptıkları firmalarla satışa başlıyor. İşte tüm detaylar…

26 İLDE ÜRETİMİ YAPILIYOR

Bu yıl Türkiye’nin 26 ilinde tütün ekimi yapılırken, üreticilerin sayısı 52 bine ulaşmış durumda. Tütün üretimi, özellikle İç Anadolu, Ege, Karadeniz ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğun olarak gerçekleştiriliyor. Türkiye, dünya tütün üretiminde önemli bir yere sahip ve her yıl artan üretim ile sektördeki yerini sağlamlaştırmaya devam ediyor.

Muş merkez ve ilçe köylerinde tütün kırımı başlandı - Yaşam Haberleri

İPE DİZİLİP KURUTULUYOR

Tütün hasat dönemi, üreticiler için yoğun ve zahmetli bir süreç anlamına geliyor. Muş gibi tütün üretiminin yoğun olduğu illerde, üreticiler hasatlarını tamamladıktan sonra tütün yapraklarını tek tek toplayıp, ipe diziyorlar. Tütün yaprakları, bu şekilde kurutulmak üzere düzeneklere asılıyor. Kurutma işlemi, tütünün kalitesini artırmak ve işlenmeye hazır hale getirmek için kritik bir adım. Tütünler, kuruduktan sonra işlenmeye başlanarak, sözleşme yapılan firmalara gönderilmek üzere hazırlanıyor.

SÖZLEŞMEYLE SATILIYOR

Bu yıl Türkiye genelinde tütün üreticilerinin çoğu, ürünlerini sözleşmeli bir şekilde satma yoluna gidiyor. Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği’nin Genel Başkanı Şeyhmus Solgun’un açıklamalarına göre, bu yıl yaklaşık 52 bin üreticiyle sözleşme yapıldı. Bu sistem, kaliteyi artırırken, üreticinin de ürününü güvence altında satabilmesini sağlıyor. Sözleşme yapan üreticilerin tütünleri, firmalar tarafından alınarak, iç piyasada ve yurt dışında satışa sunuluyor.

Muş merkez ve ilçe köylerinde tütün kırımı başlandı - Yaşam Haberleri

YURTDIŞINA GÖNDERİLECEK

Türkiye, tütün üretiminin büyük bir kısmını ihraç etmeyi planlıyor. Bu yılki hedef, 85 bin ton tütünün 60 bin tonunun yurtdışına gönderilmesi. Tütün, Türkiye’nin önemli tarım ürünlerinden biri ve ekonomiye yıllık yaklaşık 20 milyar lira katkı sağlıyor. Tütün ihracatının artması, hem ülke ekonomisini güçlendirecek hem de Türkiye’nin tütün sektöründeki uluslararası gücünü pekiştirecek.

FİYATLARI ARTTI, ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLDÜ

Tütün fiyatlarının artması, üreticilerin yüzünü güldürdü. Şeyhmus Solgun, bu yıl kaliteli tütün elde ettiklerini ve üreticilerin bu durumdan oldukça memnun olduklarını belirtiyor. Ayrıca, hastalıksız ve sağlıklı bir tütün üretimi yapılmasının da sektördeki başarıyı artırdığını ifade ediyor. Üreticiler, bu yıl tütünlerini yüksek fiyatlarla satmanın yanı sıra, daha verimli ürünler için de çalışmalarını sürdürüyorlar.

Tütün Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? | Tarfin

YENİ ÇEŞİTLERLE DAHA FAZLA ÜRETİM

Türkiye’de tütün üreticileri, her yıl daha verimli ürünler elde etmek amacıyla yeni çeşitler üzerinde çalışıyorlar. 2024 yılı için deneme ürünleri ekildi ve üreticiler, daha verimli tütün türlerine yönlendirildi. Şeyhmus Solgun, Türkiye’nin farklı bölgelerinde yetişen kaliteli tütünlerin, dünya çapında büyük talep gördüğünü belirtiyor. Özellikle oryantal tütün türünde Türkiye, dünya liderliğini elinde bulunduruyor. Batman, Adıyaman ve Mardin gibi illerde üretilen Virginia tütünleri de uluslararası pazarda büyük bir yer tutuyor.

AİLELERİN GEÇİMİ SAĞLANIYOR

Tütün, Türkiye’nin özellikle kırsal kesimlerinde aileler için önemli bir geçim kaynağı. Muş ve çevresindeki köylerde tütün üreticiliği yapan Ramazan Öğüt, ailesiyle birlikte yıllardır bu işi yaptığını söylüyor. Tütün hasat etme süreci oldukça zahmetli olsa da, ürünün satışından elde ettikleri gelirle geçimlerini sağladıklarını belirtiyor. Öğüt, “Tütünü tek tek topluyor, sonra iplere dizip kurutuyoruz. Her yağmurda nemlenmemesi için yerini değiştiriyoruz” diyerek, tütün üretiminin zorluklarını anlatıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN