Herkes deli gözüyle baktı o ise kimseyi dinlemedi. Dönüm dönüm ektiği yerden adeta fışkırıyor inanmayanlar şimdi yanında işçi olmak için can atıyor. Babası bile delirdiğini düşündü o ise pes etmeyip üretime geçti.
Adana'nın Kozan ilçesine bağlı dağlık bir mahallede 4 dönüm alanda domates yetiştirmeye çıkan muhtar, kimsenin inanmadığı o işi büyük bir emekte sonlandırdı. Babalarının bile kendilerine inanmadığı bu işten büyük sonuçlar alan Yasin Köse, 3 kişi olarak bu işe başladıklarını birçok kişinin köyde deli var gözüyle baktığını aktardı. Gelecek yıl herkes delirir ve üretimi çoğaltırız diyerek espri yapan Yasin Köse gerçeğe dönüştürdü.
KİMSE İNANMADI O BAŞARDI
Salmanlı Mahallesi Kuruboğaz mevkiinde muhtarlık yapan İlyas Köse, dağlık ve kurak bir alanda yer alan köyde tarım yaptığı verimini fazlasıyla aldı. Gençlerin mahalleden göç etmesinin önüne geçmek ve kuraklığın önüne engel olmak amacıyla 4 dönüm alanda domates yetiştirmeye başlayan Köse, kimsenin inanmadığı o bahçeyi kurarak mahallenin gelir kapısı oldu.
Ektiği domates fidelerini gören herkesin deli gözüyle kendilerine baktığını söyleyen Muhtar İlyas Köse, şu anda köyde 3 girişimci deli var sözlerinin döndüğünü söyledi. Köse, “Gelecek yıl herkes delirir ve olmaz denilen tarlalarda daha çok üretim yapabiliriz” diyerek gençleri üretime teşvik etmek amacıyla böyle bir çalışmaya imza attığına aktardı. Verimli topraklar son yıllarda kuraklık nedeniyle ürün vermekte zorlanırken gençler de kent merkezine doğru yol aldı. Hem üretim yapmak hem de kooperatifleşme yolunda ilerlediklerini söyleyen Köse, en yakınlarının bile ilk kazdıklarında üretime inanmadıklarına dikkat çekti.
KURUBOĞAZ’DA VERİMLİ ÜRETİM
Bulunduğu yerde rakımın 1.100 olduğunu ifade eden Köse, kuraklık nedeniyle bölgenin isminin bile Kuruboğaz olduğunu söyledi. Köse, domates yetiştirdiklerini söyleyerek yaklaşık 4 dönüm de 4 bin kök domates fidesi yetiştirildiğini söyledi. Köse önemli olanın doğru zamanda doğru şeyleri yetiştirmek olduğunu belirtirken gübreleme sürecinin de önemine değindi. Dikim sıralamasını doğru bir şekilde yaptığımı söyleyen Köse, “Doğru fideyi seçtik. Tabii ki emek de verdik. Amacımız buradaki bizim Farsak köyleri olarak, insanlara bir şeylerin olabileceğini göstermek istiyorduk. Onu başardığımıza inanıyorum. Şehirdeki yaşamı köye bir nebze olsun çekip üretime katkı sağlamasını planlıyoruz. Bütün projemiz bu. Hatta bununla ilgili de Farsak Köyleri Kalkınma Kooperatifi diye bir kooperatif kurma aşamasındayız. Bu domates bize onların verisini verecek. Doğru bilgiler verecek. Çok çalıştık, emeğimizin karşılığını da şu an görüyoruz.” açıklamalarında bulundu.
BABASI BİLE UMUTSUZ VAKA DEDİ
3 kişi olarak başladıkları bu işte görev alan Yasin Köse ise arazinin verimli fakat su sorunu olduğunu söyledi. Buraya gelen Bütün dostları, arkadaşları ya da komşu köylerden gelen misafirlerin Allah yardımcınız olsun sözleri ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Yasin Köse, hiçbirinin domates yetiştirilebileceğine inanmadığını aktardı. Babası da dahil olmak üzere kendilerine umutsuz vaka gözüyle baktığını söyleyen Köse, kendilerine delirmiş dediklerini bile aktardı. Domates tarlasına 3 kişi olarak ektiklerini söyleyen Köse, deli gözüyle bakanların büyüyen domatesleri görünce şaşırdığını söyledi.