Zeytinyağını sakın karıştırmayın! Uzmanlardan şok eden zeytinyağı uyarısı: 16 yaşına kadar düştü

Zeytinyağını sakın karıştırmayın! Uzmanlardan şok eden zeytinyağı uyarısı: 16 yaşına kadar düştü

Zeytinyağını sakın karıştırmayın! Uzmanlar, sağlık konusunda uyarılarda bulundu! Kanser yaşı 16'ya kadar düştü...

Son yıllarda kanser vakalarının hızla artması endişe yaratırken, mesane tümörünün artık 16 yaşındaki gençlerde bile görülebilmesi dikkat çekiyor. Haber Global'de yer alan haberde Prostat Kanseri Derneği’nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Tunç Özdemir, bu durumu sigara kullanımının yaygınlaşması, yetersiz sıvı tüketimi ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları gibi faktörlere bağladı. Prof. Dr. Özdemir, özellikle çocukların sigara dumanına maruz kalmasının ciddi sağlık riskleri oluşturduğuna dikkat çekti.

MESANE TÜMÖRÜNDE RİSK FAKTÖRLERİ ARTIYOR

Mesane tümörü belirtileri nelerdir?

Mesane tümörü genellikle 50’li yaşlarda ortaya çıkarken, son dönemde daha genç yaş gruplarında görülmeye başlandı. Prof. Dr. Özdemir, sigara dumanına maruz kalan çocukların pasif içici olarak bu hastalığa yakalanma riskinin arttığını belirterek, ailelerin ve toplumun bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini vurguladı.

Mesane tümörünün belirtileri arasında sık idrara çıkma, kasık ağrısı, acil idrar yapma ihtiyacı, idrarda kan, sırt ağrısı ve kilo kaybı gibi belirtiler yer alıyor. Prof. Dr. Özdemir, bu belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini, özellikle kanlı idrarın en yaygın semptom olduğunu ifade etti.

ZEYTİNYAĞI TÜKETİMİNE DİKKAT

Prof. Dr. Özdemir, tahşiş edilmiş zeytinyağlarının da sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Pamuk yağı ve palmiye yağı gibi düşük kaliteli yağlarla karıştırılan zeytinyağlarının, pankreas kanseri, diyabet ve mesane tümörü gibi hastalıklara yol açabileceğini dile getirdi. Bu nedenle, organik ve katkısız zeytinyağlarının tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

KANAMA BELİRTİLERİNE DİKKAT EDİN

İdrarda kan görülmesinin (hematüri) nedenleri nelerdir? Hematüri neden olur? - Beden Sağlığı

İdrarda kan görülmesi, mesane tümörünün en yaygın belirtisi olarak öne çıkıyor. Prof. Dr. Özdemir, bu tür semptomları olan kişilerin bir uzmana başvurmasının hayati önem taşıdığını belirtti. Ayrıca, iştahsızlık, kilo kaybı ve idrar yaparken zorluk gibi diğer belirtilerin de ciddiye alınması gerektiğini ifade etti.

TÜRKİYE’DE KANSER VAKALARI YÜKSELİYOR

Türkiye’de sigara kullanımı ve obezite gibi faktörlere bağlı olarak kanser vakaları artmaya devam ediyor. Ülkede her 100 bin kadından 177’si, her 100 bin erkekten ise 247’si kansere yakalanıyor. Tütün ürünlerine bağlı kanserler genellikle erkeklerde, obezitenin neden olduğu kanserler ve meme kanseri ise daha çok kadınlarda görülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN