Arkeologlar 27 yıldır kazıyorlardı, sonunda buldular! Çankırı'da tarihi değiştirecek keşif: 9 milyon yıllık olduğu ortaya çıktı

Arkeologlar 27 yıldır kazıyorlardı, sonunda buldular! Çankırı'da tarihi değiştirecek keşif: 9 milyon yıllık olduğu ortaya çıktı

Arkeologlar ara vermeden 27 yıl boyunca kazdılar! Bölgeden çıkanlar hayranlık uyandırıcı. Çeşit çeşit bulgulara ulaştılar. Çankırı'da tarihi değiştirecek keşif! 27 yılın sonunda buldular. 9 milyon yıllık olduğu ortaya çıktı...

Çankırı'nın "Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde yapılan kazı çalışmaları, bu yıl da önemli keşiflerle devam ediyor. Yaklaşık 9 milyon yıl önce yaşamış bir file ait kemiklerin bulunduğu kazı alanında, fosil yatağının zenginliği bir kez daha gözler önüne serildi. Çorakyerler'de 27 yıldır süren kazı çalışmaları, bu yıl da önemli buluntularla sonuçlandı.

Çankırı'da fillerin atalarına ait yaklaşık 9 milyon yıllık kemikler bulundu

FİL FOSİLİ VE DİĞER BULUNTULAR

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol'un başkanlık ettiği kazılarda, bugüne kadar 43 farklı türe ait 4 bin 320 fosil numarası tespit edilirken, bu yıl özellikle fillerin atalarına ait kemiklere ulaşıldı. Temmuz ayında başlayan çalışmalarda, yaklaşık 9 milyon yıl önce yaşamış bir file ait üst kol kemiği ve ayak kemikleri gün yüzüne çıkarıldı.

Prof. Dr. Sevim Erol, Çorakyerler'in önemli bir omurgalı fosil yatağı olduğunu vurgulayarak, "Şu anda kazılan alanda bir filin üst kol kemikleri ile ayak kemikleri çıkarılıyor. Daha doğrusu üst kol kemiği çıkarıldı. Bu sene çok sayıda fil iskeletleri bulduk. Çorakyerler'de fillerin atalarına ait iki farklı tür var. Bir tanesi daha iri 'konobelodon' cinsinin bir türü, daha ufak olan diğeri ise 'choerolophodon' cinsine ait ikinci bir tür. Şu anda çıkarılan iri fil türüne ait üst kol kemiği." ifadelerini kullandı.

KAZILARDA YENİ TÜRLERİN İZLERİ

Çorakyerler'de bugüne kadar at, fil, zürafa, kılıç dişli kedigiller, su samurları, oklu kirpiler, ayılar ve domuzgiller gibi birçok hayvanın fosilleri bulundu. Bu yılki kazılarda çıkarılan fosillerin primitif (az gelişmiş) özellikleri, bölgenin tarihinin daha önce düşünülenden daha eskiye dayandığının işareti olduğunu söyleyen Erol şöyle devam etti: "Bu alanın tarihi önce 8 milyon olarak yayınlanmıştı ancak her geçen gün çıkan yeni türlerin bazı pirimitif (az gelişmiş) özelliklerine bakarak yani son yıllarda çıkardığımız fosillerin özelliklerine bakarak 9 milyona kadar giden örneklerimizin olduğunu anlamış bulunuyoruz. Çorakyerler'de daha önceki yıllarda uzmanlarımız tarafından mikro ve makro omurgalıların karşılaştırmalı analizleriyle tarihlendirmesi yapıldı."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN