Tokat’ta 15 imkansız meyve yetiştirdi: Büyük bir gelir kapısı oldu

Tokat’ta 15 imkansız meyve yetiştirdi: Büyük bir gelir kapısı oldu

Emekli Ziraat Teknikeri Mahmut Çelik, Tokat’ta Tropik Meyve Üretimine Öncülük Ediyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’nda 30 yıl boyunca Ziraat Teknikeri olarak hizmet veren 54 yaşındaki Mahmut Çelik, 2019 yılında emekli olduktan sonra memleketi Tokat’a geri döndü.

Babasından miras kalan 2 dönümlük arazide tropik meyve ve sebze yetiştirmeye başlayan Çelik, meslek hayatı boyunca edindiği bilgi ve deneyimleri bu arazide uygulayarak Tokat tarımına yeni bir soluk kazandırdı.

img-2869.jpeg

İklim değişikliğinin etkilerini yakından gözlemleyen Mahmut Çelik, artan hava sıcaklıkları nedeniyle artık sıcak bölgelerde yetişen tropik meyvelere yöneldi. Çelik, Peru kökenli Pepino, Amerikan Atlantis fasulyesi, Kudret narı ve Japon turpu gibi 15’ten fazla yurt dışı menşeili tropikal ürünü başarıyla yetiştirdiğini belirtti.

img-2870.jpeg

“İklim Değişikliği Ürün Çeşidini Değiştirdi”
Tropikal meyvelerin Tokat’ta rahatlıkla yetişebildiğini ifade eden Çelik, “Dünyadaki ısınma nedeniyle tropik meyveler artık Tokat’ta da rahatça yetişiyor. Eskiden mümkün olmayan bitkiler şimdi verimli bir şekilde ürün veriyor” diyerek iklim değişikliğinin bölgedeki tarım üzerindeki etkisini vurguladı. Son yıllarda tropik ürünlerden yüksek verim aldığını belirten Çelik, Pepino ve Kudret narı gibi ürünlerden bu sezon beklentisinin oldukça yüksek olduğunu söyledi.

Bu yıl Pepino’dan yaklaşık 750 kilo, Kudret narından ise 150 kilo hasat etmeyi planladığını belirtti. Ürünlerinin hem Tokat’a hem de ülke tarımına ekonomik katkı sağladığını vurgulayan Çelik, Kudret narının bu yılki hasadından toplamda 10 bin lira gelir elde etmeyi hedefliyor.

Mahmut Çelik, iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerini avantaja çevirerek Tokat’ta tropik meyve üretimi konusunda öncülük etmeye devam ediyor. Bu girişimiyle hem bölge tarımına yeni bir boyut kazandırıyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN