Özellikle bebekleri etkiliyor! Yıllardır görülmeyen salgın yeniden başladı: Uzmanlardan aşı yaptırın uyarısı

Özellikle bebekleri etkiliyor! Yıllardır görülmeyen salgın yeniden başladı: Uzmanlardan aşı yaptırın uyarısı

Bir dönemin en kritik hastalıklarından olan ve yıllardır görülmeyen salgın yeniden başladı. Salgının en kötü yanı özellikle bebekleri etkilemesi olurken, uzmanlardan aşı yaptırın uyarısı geldi. İşte detaylar…

Bir dönem çok yaygın olan ve özellikle çocukları etkileyerek büyük bir salgına yol açan boğmaca yeniden ortaya çıktı. Vaka sayıları Avrupa’nın yanı sıra Türkiye’de de artış gösterirken, uzmanlardan kritik uyarı da geldi…

Boğmaca vakalarında görülen artış, hem Türkiye'de hem de Avrupa'da endişe yaratıyor. Uzun yıllar önce bebeklerde ve çocuklarda sıkça görülen bu hastalık, yeniden patlak verdi. Avrupa'da 2023'te 25 bin olan boğmaca vaka sayısının, 2024 yılının ilk üç ayında 32 bine çıktığı bildiriliyor. Türkiye'de de vaka sayılarında büyük bir artış gözlemleniyor.

bogmaca-vakalari-artti-1.jpg

AVRUPA VE TÜRKİYE’DE VAKALARDA ARTIŞ

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Avrupa'da 2023'te 25 bin olan boğmaca vaka sayısının, bu yılın ilk üç ayında 32 bine yükseldiğini vurguladı. Boğmaca, temmuz ayında İngiltere'de 8 bebek ve Fransa'da 3’ü yetişkin, 14’ü 5 yaş altı çocuk olmak üzere toplam 17 kişinin ölümüne yol açtı.

Türkiye'de de boğmaca vakalarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. Prof. Dr. Yavuz, boğmacaya bağlı olarak küçük çocuklarda ölümler bildirildiğini ve Türkiye'de de boğmaca ile ilişkili ciddi hastane ve yoğun bakım yatışlarının olduğunu ifade etti. Ancak, ölümlerle ilgili net verilerin mevcut olmadığını belirten Yavuz, Avrupa'daki gibi düzenli veri takiplerinin önemine vurgu yaptı.

bogmaca-vakalari-artti-2.jpg

ÖZELLİKLE BEBEKLERİ ETKİLİYOR

Boğmaca, özellikle 0-6 ay bebekler için ölümcül olabilen bir hastalık. Prof. Dr. Yavuz, gebeliğin son 3 ayında anne adaylarına ve bebekle evde yaşayan 14 yaş üstü kardeşler ile bebek bakımını üstlenen erişkinlere bir doz hatırlatma aşısı yapılmasının önemine dikkat çekti. Çocukluk çağı aşı takviminde uygulanan boğmaca aşılarıyla elde edilen bağışıklığın, 14 yaşına geldiğinde kaybolduğunu belirten Yavuz, bu nedenle hem gebelerin hem de kadın doğum hekimlerinin bilgilendirilmesinin kritik olduğunu vurguladı.

Bu tarz bulaşıcı hastalıkların sürveyans (izleme) takibinin yapılması, hastalıkların sıklığını belirlemek ve uygun önlemleri almak için çok önemlidir. Uzmanlar, boğmaca vakalarının artışını kontrol altına almak ve hastalığın yayılmasını önlemek için kamu sağlığı önlemlerinin güçlendirilmesini öneriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN