Sağlık Müdürü’nden alarm! O hastalığa ilişkin uyarılarda bulundu: Bunları yapmaktan kaçının

Sağlık Müdürü’nden alarm! O hastalığa ilişkin uyarılarda bulundu: Bunları yapmaktan kaçının

İnsan hayatını tehlikeye sokan çeşitli birçok hastalık varken bunlardan biri de Alzheimer olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle ileriki yaşlarda görülen bu hastalık için uzmanlar uyarılarda bulunuyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan ve unutkanlık başta olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan Alzheimer hastalığının ciddi bir beyin rahatsızlığı olduğunu belirtti. Dr. Ağırtaş, bu hastalığın erken belirtilerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, vatandaşları uyardı.

yeni-proje-47.jpg

ALZHEİMER’IN TEHLİKELİ SEYRİ: ERKEN TEŞHİS HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Dr. Murat Ağırtaş, Alzheimer hastalığının genellikle 65 yaş üzerindeki bireylerde görüldüğünü ve 85 yaş üzerindeki her iki kişiden birinin bu hastalıkla karşı karşıya kaldığını açıkladı. Dünya genelinde yaklaşık 20 milyon Alzheimer hastasının bulunduğunu belirten Ağırtaş, hastalığın bulaşıcı olmadığını ancak ailevi yatkınlığın risk faktörü olabileceğini söyledi.

RİSK FAKTÖRLERİ VE BELİRTİLER

Alzheimer hastalığının risk faktörleri arasında ileri yaş, ailede Alzheimer hastası bulunması, düşük eğitim seviyesi, ciddi kafa travmaları, depresyon ve ağır metal zehirlenmeleri gibi durumların bulunduğunu ifade eden Dr. Ağırtaş, hipertansiyonun da bu hastalık için bir risk oluşturduğunu belirtti. Hastalığın ilk belirtisinin genellikle unutkanlık olduğunu kaydeden Ağırtaş, bu durumun zamanla zihinsel bozukluklar, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yolunu kaybetme ve karar verme güçlüğü gibi belirtilerle ilerleyebileceğini aktardı. Ayrıca, davranışsal bozukluklar, huzursuzluk, ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu ve depresyon gibi semptomların da görülebileceğini ekledi.

yeni-proje-48.jpg

ALZHEİMER’IN EVRELERİ: HER AŞAMA DAHA ZORLAYICI

Dr. Ağırtaş, Alzheimer hastalığının genel olarak üç evrede seyrettiğini belirtti:

  • Başlangıç Evresi: İsimleri ve tarihleri unutma, yolunu şaşırma, kelimeleri bulamama, çevresine ilgisizlik, hastalığını kabul etmeme.
  • Orta Evre: Belirgin unutkanlık, kişileri tanıyamama, gündelik işlerde yardım ihtiyacı, hayaller görme, depresyon.
  • İleri Evre: Aile üyelerini tanıyamama, yemek yemede ve yürümede güçlük, idrarını ve dışkısını tutamama, ciddi davranış bozuklukları.

ERKEN TEŞHİS İLE MÜCADELE ŞANSI

Dr. Ağırtaş, Alzheimer hastalığı ile mücadelede erken teşhisin önemine dikkat çekti ve vatandaşları belirtileri ciddiye alarak en kısa sürede bir uzmana başvurmaları konusunda uyardı. Erken teşhis, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir ve yaşam kalitesini artırabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN