Kilo Vermek İçin Uykunun Önemli Olmasının 7 Nedenini açıklıyoruz

Kilo Vermek İçin Uykunun Önemli Olmasının 7 Nedenini açıklıyoruz

Kilo vermek çoğu insanın hayali. Ne kadar uğraşsanız da kilo veremiyor musunuz? Belki de kilo verme rutininizde uyku sorunu yaşıyor olabilirsiniz. İşte uykunun kilo vermede önemli olmasının nedenleri...

Çoğu insanın ve kilo verme programlarının sıklıkla gözden kaçırdığı önemli bir faktörden bahsedeceğiz ve bu, haftanın her günü kalorileri kesip egzersiz yaparak bile kilo verememenizin nedeni olabilir. Peki, her gece 7 saat uyuyormuş gibi yeterince uyuyor musun? Araştırmalar, tek bir gece için bile 5 saatten az uyumanın, özellikle göbek yağı olmak üzere kilo alma şansınızı önemli ölçüde artırdığını söylüyor! Aslında, diyet ve düzenli egzersize rağmen fazla kilo vermeyi ve zayıflamayı son derece zor buluyorsanız, uykuyu her şeyden önceleyin. Uyku yoksunluğu kilo alımıyla güçlü bir şekilde bağlantılıdır ve ilk etapta kilo verememenizin ilk 5 nedeni arasında yer alır. Daha önce de belirttiğimiz gibi 7 saatten az uyumak obezite, özellikle de göbek yağı riskini artırır. Bu haberimizde, kilo kaybı için uykunun neden önemli olduğunun 7 nedenini listeliyoruz.

Ama önce uyku hormonu “melatonin”den ve iyi bir gece uykusu çekmenin neden önemli olduğundan bahsedelim:

sleep-is-important-for-weight-loss.jpg

Kilo Vermek İçin Uykunun Önemli Olmasının 7 Nedenini açıklıyoruz

Uyku hormonu olan melatonin, kişinin iyi bir gece uykusu çekmesini sağlar. Optimum melatonin seviyeleri metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımını hızlandırır ve insülin direncini önler. Beynimiz, güneş battıktan sonra vücut dinlenme moduna geçmeye hazır olduğunda melatonin pompalamaya başlar. Bununla birlikte, gadget'lar (telefon, televizyon vb.) aracılığıyla mavi ışığa maruz kalmak, vücudun sirkadiyen ritmi olarak da adlandırılan uyku-uyanıklık döngüsünü bozabilir ve melatonin salınımında bozulmaya neden olarak uyku kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Sirkadiyen ritimdeki bir bozulma, insülin direncinden depresyona kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebilir ve bu nedenle her gece en az 7 saat uyumak, stresi azaltmaktan kilo vermeye kadar önemlidir.

Kilo vermek için iyi uyku neden önemlidir?

7-8 saat kesintisiz uyku almazsanız, en iyi diyet ve saatlerce egzersiz bile kilo vermenize yardımcı olmaz. Uyku yoksunluğu, kilo vermek için gerekli olan önemli hormonları etkiler. Düşük uyku saatleri leptini (doyma hormonu) azaltır, ghrelini (açlık hormonu) artırır ve ayrıca kortizol (stres hormonu) yükseltir. Yeterince uyku olmadan, bu hormonlar patlayacak, yavaş bir metabolizma ve aç bir iştahla uyanacaksınız, şekerli ve yüksek kalorili yiyecekler için can atacaksınız çünkü beyniniz eksikliği gidermek için anında enerji arıyor. uyumak. Ayrıca, uykusuzluk bu tür yiyecekleri daha zevkli hale getirir. Hepsini tek tek listeliyoruz:

shutterstock-1115769623.jpg

Düşük Uyku Saatleri Kilo Vermeyi Şu Şekillerde Engeller:

1. Açlık hormonunu arttıran “ghrelin”: Düşük uyku saatleri ghrelin seviyesini yükseltir ve bu da ertesi gün açlığınızı ve iştahınızı artırır.
2. Doygunluk hormonunu azaltır “leptin”: İştahı düzenleyen hormon “leptin” ya da halk arasında bilinen adıyla tokluk hormonu, uykusuzlukla birlikte düşer.
3. Yüksek karbonhidratlı yiyecekler için arzu artırır: Araştırmalar, beynin ödülden sorumlu bölgelerinin, daha az sayıda göz kapatıldıktan sonra, daha iyi uyuyanlara kıyasla yiyeceklere tepkilerinde daha aktif olduğunu ortaya koymuştur (7 8 saate kadar).
4. İnsülin direnci: Kan şekerini düzenleyici bir hormon olan insülin, kalorilerin kas ve dokularda glikojen ve yağ olarak depolanmasına yönlendirilmesinde de aktif rol oynar. Kan dolaşımında düzenli olarak dolaşan yüksek miktarda glikoz olduğunda, bir noktadan sonra vücut hücreleri insülinin çabalarına daha az tepki verir hale gelir. Bu olduğunda, dolaşımdaki tüm ekstra glikoz vücut yağı olarak depolanmaya yönlendirilir. Kronik uykusuzluk, insülin direnci riskini artırır ve kişinin kalori yakma hızını yavaşlatır.
5. Stres hormonu kortizol'ü artırır: Uyku yoksunluğu aynı zamanda kilo alımına neden olan, kilo kaybını durduran ve karın yağını artıran stres hormonu “kortizol” seviyesini de artırır.
6. Kendini kontrol etmek zor: Ayrıca, uyku eksikliği, karar verme ve dürtü kontrolünden sorumlu olan beynin ön lobunun aktivitesini köreltir; bu, çökmekte olan kırmızı kadife kek parçasının kalorisinin yüksek olduğunu bilseniz bile, ve kilo kaybı için iyi değil, yine de devam edip sahip olursunuz!
7. Gece atıştırmalık şansını artırır: Gecenin büyük bir bölümünde uyanık kaldığınız için, gece atıştırmalığı, abur cubur ve kalorisi yüksek, rafine karbonhidratlar, sağlıksız yağlar için canınız artar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN