Buğday üreticilerine büyük şok! Yurt dışı fiyatlar açıklandı: 2024-2025 çok zor geçecek

Buğday üreticilerine büyük şok! Yurt dışı fiyatlar açıklandı: 2024-2025 çok zor geçecek

Buğday fiyatlarının yükselişi üreticilerde büyük şok yarattı! Yurt dışı buğday fiyatları açıklandı. Buğday üreticilerine büyük şok! 2024-2025 çok zor geçecek...

Türkiye'de buğday fiyatları son dönemde büyük bir yükseliş gösterdi. Adana Ticaret Borsası verilerine göre, buğday fiyatları 10-11 bin TL aralığında seyrediyor. Dolar bazında değerlendirdiğimizde ise, bu rakamlar 300-333 dolara tekabül ediyor. Bu, uluslararası buğday fiyatlarına kıyasla oldukça yüksek bir seviyede.

MISIR HÜKÜMETİ'NİN BUĞDAY ALIM İHALESİ VE ULUSLARARASI FİYATLAR

Mısır hükümeti tarafından dün sonuçlanan buğday alım ihalesi, uluslararası piyasalardaki fiyatların düşüş eğiliminde olduğunu gösteriyor. İhalede 470,000 ton Rusya, Ukrayna ve Romanya buğdayı C&F olarak 244-247 dolar seviyesinden satıldı. Bu rakamlar, Türkiye'deki buğday fiyatlarına göre oldukça düşük kalıyor.

Türkiye'nin buğday üretimi 21,5 milyon tona ulaştı

TÜRKİYE'DEKİ FİYAT ÇARPIKLIĞININ NEDENLERİ

Bu fiyat çarpıklığının en büyük nedeni, Türkiye'deki enflasyon ve devalüasyon arasındaki farktır. Yüksek enflasyon, tarım ürünlerinin fiyatlarını da yukarı çekiyor. Aynı zamanda, Türk Lirası'nın değer kaybı, ithalat maliyetlerini artırarak yerel piyasalarda fiyatların daha da yükselmesine neden oluyor.

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ VE İTHALAT YASAĞI

Türkiye'de Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğday ithalatı 15 Ekim’e kadar yasaklanmış durumda. Bu yasak, yerel üreticilere zaman kazandırmak amacıyla uygulamaya konulmuş olsa da, piyasa üzerindeki etkisi tartışmalı. Bu tür kısıtlamalar, kısa vadede yerli üreticilere avantaj sağlasa da, uzun vadede piyasa dengesizliklerine yol açabilir.

ZOR BİR SEZON OLACAK

Buğday fiyatlarındaki bu çarpıklık, Türkiye'nin ithalatçı konumda olduğu diğer tarım ürünlerinde de görülmeye devam edebilir. Özellikle enerji fiyatlarındaki artışlar ertelendikçe, buğday ve diğer emtialar arasındaki fiyat farkı daha da açılacaktır. Uzmanlara göre 2024 ve 2025 yılları, bu açıdan zorlayıcı yıllar olarak öngörülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN