Rusya: Türkiye garanti verirse gıda yasağını kaldırırız

Rusya: Türkiye garanti verirse gıda yasağını kaldırırız

Türkiye’den ithal ettiği gıda ürünlerine kısıtlama getiren Rusya’dan güzel haber var. Tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor’un Başkan Yardımcısı, ürünlerin kalitesi konusunda ‘ikna edici’ garantiler verilirse ithalata izin verebileceklerini söyledi.

Rus uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye’den aldığı bazı gıda ürünlerini geçici olarak durdurma kararı alan Rusya yönetiminden geri adıma yönelik önemli bir açıklama geldi. Tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor’un Başkan Yardımcısı Aleksey Alekseyenko, Türkiye’nin tarım ürünlerinin kalitesi hakkında ‘ikna edici’ garantiler vermesi halinde bu ülkeden ürün ithalatına yeniden izin verebileceklerini söyledi.

SÖZLER TATMİN ETMİYOR

Rusya’da özel bir televizyon kanalına konuşan Alekseyenko, “Türkiye’nin bize tarım ürünlerinin kalitesine dair ikna edici ve kanıtlanabilir garantiler vermesi halinde bu ülkeden ithalata yeniden başlayabiliriz. Zira sözlü garantiler bizi tatmin etmiyor” dedi.

Türkiye’nin, nisan ayında Rosselhoznadzor ve Türk tarım yetkilileri arasında yapılan bir toplantıda ürünlerin kalitesiyle ilgili bazı sözler verdiğini belirten Alekseyenko, “Ancak buna rağmen bize tarım zararlıları olan ürünler göndermeye devam ettik. Bu nedenle biz de radikal bir karar almak zorunda kaldık” ifadelerini kullandı. Rosselhoznadzor Başkanı Sergey Dankvert geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, 16 Mayıs’tan itibaren kabak, limon ve greyfurt alımını da keseceklerini belirtip, bunun da bu ülkeden sebze ve meyve ithalatının tamamen durdurulacağı anlamına geldiğini söylemişti. Rusya’nın talebi üzerine 24 Nisan’da Türkiye’den Moskova’ya giden 5 kişilik heyet, yaş meyve ve sebzede yaşanılan sorununun çözümü için görüşmeler gerçekleştirmişti.

RUSYA’NIN ALMADIĞI ÜRÜNLER

Tavuk ve hindi eti

Domates, salatalık

Yeşil ve kuru soğan

Karnabahar ve brokoli

Portakal ve mandalina

Üzüm, elma, armut

Kayısı, şeftali

Erik ve çilek

SEBZE VE MEYVELER ERKEN ÇÜRÜYOR

Rusya’nın tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor Başkan Yardımcısı Aleksey Alekseyenko, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında, “Geçtiğimiz hafta Moskova’da Türk meslektaşlarımızı ağırladık ve Türkiye’den ithal edilen tarım ürünlerindeki sorunları ele aldık. Bunlar ürünlerdeki Akdeniz sineği ve Kaliforniya çiçek tripsi gibi insan sağlığına zararlı böcekler ile ilgili sorunlar. Türk meslektaşlarımız konuyla ilgili atılacak adımlar konusunda bize bilgi vereceklerini söyledi” dedi. Yasaklamaya gerekçe olarak gösterilen Akdeniz sineği ve Kaliforniya çiçek tripsi, meyvelerin olgunlaşma döneminde çürümesine neden oluyor.

NELER YAŞANDI?

24 Kasım 2015 tarihinde Rus uçağı, Türkiye hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürüldü.

Uçağın düşürülmesinin ardından Rus yetkililer vatandaşlarına Türkiye’ye gitmeyin çağrısında bulundu.

1 Aralık 2015’ten itibaren Rusya Türkiye’den aldığı tavuk ve hindi eti ithalatını durdurdu.

1 Ocak 2016’da ise ithal edilen ürünlere gelen yasaklamaya sebze ve meyveler de eklendi.

Rus yetkililerin daveti üzerine 24 Nisan 2016’da 5 kişilik Türkiye heyeti Rus yetkililer ile görüşmek için Moskova’ya gitti.

Rusya 16 Mayıs’tan itibaren Türkiye’den ithal edilen sebze ve meyvelerin tamamına yasaklama getirme kararı aldı.

Dün yapılan açıklamada ‘ikna edici’ garantiler verilirse ithalata izin verebileceği belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN